Ankara'da su projesi ile ilgili temaslarda bulunan bakanlardan Maliye Bakanı Birikim Özgür, "Başbakanımızın çeşitli çevrelerle birlikte çalışarak ortaya çıkardığı önerilerin özü çok büyük bir çoğunlukla Türkiye ile imzalayacağımız hükümetlerarası anlaşmanın içeriğinde yer almaktadır" diyerek, 2 gün süren temaslarının ardından Ankara’dan memnun ayrıldıklarını belirtti.

Özgür, "Biz yaptığımız çalışma sonucunda ortaya çıkan metni yarın sabah itibariyle Başbakanımıza teslim edeceğiz. Yeni unsurlar gündeme geldiği için Türkiye tarafı da konunun muhatabı Başbakan ve Başbakan Yardımcısına yaşanan gelişmeleri aktaracak ve bu safhadan sonra imza aşamasına geçmiş olacağız" diye konuştu.

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun da, Türkiye kanadı ile yaptıkları istişarelerde çok çok büyük bir oranda, yüzde 99 oranında herşeyin bağlandığını açıkladı.

Atun, kamuoyunun, bu uzlaşıda bütün detayların yer aldığını bilmesini isteyerek, bunun da hem KKTC hem de Türkiye Cumhuriyeti taraflarınca kabul gördüğünü, bu çerçevede Ankara'dan mutlu bir şekilde döndüklerini belirtti ve temasların beklenildiği şekilde, beklentileri doğrultusunda ve gerektiği şekilde sonuçlandığını kaydetti.

Hükümet adına Ankara'da temaslarda bulunan Özgür, Atun, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren bu gece KKTC'ye döndü.

Özgür ile Atun, Ankara’dan KKTC’ye dönüşte Ercan Havaalanı'nda TAK muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun da, Türkiye kanadı ile yaptıkları istişarelerde çok çok büyük bir oranda, yüzde 99 oranında herşeyin bağlandığını açıkladı.

Maliye Bakanı Birikim Özgür, hükümet adına Türkiye'de, Başbakan Ömer Kalyoncu'nun su konusu ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte üzerinde çalıştıkları hükümetlerarası anlaşma metni taslağına ilişkin yaptıkları ileri istişare önerilerini görüşme imkanı bulduklarını söyledi.

Özgür, görüşmeden memnun döndüklerini ifade ederek, kuşkusuz temel bazı prensipler ışığında hem halkın hem de iki devletin çıkarlarına uygun bir modelin ortaya çıkması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Hükümetin su konusunda yaptığı ileri istişare önerilerinin teknik olarak masaya yatırıldığını ve bu önerilerinin bazılarının Türkiye'yi doğrudan ilgilendirmediği için ihale şartnamesinde değerlendirilmesi için karar aldıkalarını vurgulayan Özgür, şöyle devam etti:

"Başbakanımızın çeşitli çevrelerle birlikte çalışarak ortaya çıkardığı önerilerin özü çok büyük bir çoğunlukla Türkiye ile imzalayacağımız hükümetlerarası anlaşmanın içeriğinde gelinen aşamada yer almaktadır.

Biz yaptığımız çalışma sonucunda ortaya çıkan metni yarın sabah itibariyle Başbakanımıza teslim edeceğiz.

Yeni unsurlar gündeme geldiği için Türkiye tarafı da konunun muhatabı Başbakan ve Başbakan Yardımcısına yaşanan gelişmeleri aktaracak ve bu safhadan sonra imza aşamasına geçmiş olacağız."

ATUN

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun da, önemli olanın bugüne kadar yapılan resmi mutabakatların ve onay anlaşmasının dahilinde kalmak olduğunu belirterek, "modellemenin de; özel sektör yatırımı, özel işletme yatırımı tahsilatı altında, devletin de güçlü bir denetleme düzenleme mekanizması oluşturması üzerineydi. Zaten bu bizim devlet olarak kurumsallaşmamıza da fayda edecek bir gelişme olacaktır" diye konuştu.

Atun, önemli olanın bunlar olduğunu geri kalan konuların teferruat konuları olduğunu ifade ederek, teferruatlarla ilgili olarak da bu iki günlük çalışma ziyaretinde Türkiye kanadı ile yaptıkları istişarelerde çok çok büyük bir oranda, yüzde 99 oranında herşeyin bağlandığını vurguladı.

Gerekli  mekanizmalarn onayladıktan sonra konunun kamuoyu bilgisine getirildiğini belirten Atun, “burada kamuoyuna esas anlatılması gerekenin; temel parametrelerinin ve işin rasyonelliğinin tam olarak sağlanmasını teminen olması gereken bütün detaylarının yer aldığıdır. Bunun da hem KKTC hem de Türkiye Cumhuriyeti taraflarınca kabul gördüğüdür" dedi.

Atun, bu çerçevede Ankara'dan mutlu bir şekilde döndüklerini belirterek, temasların beklenildiği şekilde, beklentileri doğrultusunda ve gerektiği şekilde sonuçlandığını vurguladı.