Kıbrıs Türk Süt Ürünleri İmalatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Candan Avunduk, son günlerde basında yayımlanan süt üretimi ve kazein maddesi ile ilgili iddialar nedeniyle halkın ürünleri tüketmeye korkar duruma geldiğini kaydetti.

Yazılı açıklamasında Avunduk, kazeinin kanserojen olmadığını, kullanımının da Avrupa’da veya dünyanın herhangi bir yerinde yasaklanmadığını belirtti.

Avunduk, “Kazein haberde belirtildiği gibi hellim proteini değil, süt proteinidir ve süt bileşenleri içerisinde yer almaktadır” ifadelerine yer verdi.

Bazı imalatçıların kazein proteinini gayri yasal yollarla temin edip hellim üretiminde kullandığı yönündeki iddialara da yanıt veren Avunduk, “Bu konuda ellerinde belge ve bilgi varsa derhal açıklamalıdırlar” çağrısı yaptı.

“ÜRETİLEN SÜT MİKTARLARI”

Ülkede üretilen süt konusunda da yanlış bilgiler verilerek, kamuoyunun yanıltıldığını savunan Avunduk, 2015 yılında ülkede üretilen toplam inek sütü miktarının 139 milyon 778 bin 490 litre, toplam koyun keçi sütünün ise 5 milyon 177 bin litre olduğunu belirtti.

Avunduk, ülke genelinde SÜTEK’in toplayıp pazarladığı toplam süt miktarının bahsedildiği gibi 135 milyon litre değil, 144 milyon 955 bin 490 litre olduğunu da kaydetti.

İhraç edilen süt ürünleri miktarına da değinen Avunduk, “2015 yılında KKTC genelinde ihraç edilen toplam ürün miktarı 10 milyon 322 bin 47 kg. Az miktarda da UHT süt miktarı vardır ki bu da  251 bin 532 litredir” dedi.

Her türlü denetime açık olduklarını belirten Avunduk, “Asılsız iddiaların araştırılmadan yayımlanması stratejik önem ve konumda bulunan ülkemiz için tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Halk bu asılsız iddialar yüzünden üreticinin bin bir güçlükle ürettiği ve imalatçıların da aynı zorluklarla pazara sunduğu ürünleri tüketmeye korkmaktadır” diye ekledi.