Ceren Ercih

KKTC’nin çevresinde yaşanan olaylardan etkilenmemesinin sebebinin Ada’da bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) olduğunu kaydeden Ertuğruloğlu, “barış ortamının içinde barış arayanlar var. Siz savaşın ne olduğunu bilmiyorsunuz’ dedi. 

“KIBRIS TÜRKLERİNİ SAVAŞI HİSSETMEME SEBEBİ TSK” 

İçerisinde bulunulan coğrafyanın tehlikelerle ve savaşlarla dolu olduğunu ancak Kıbrıs Türk tarafının bundan etkilenmediğini ifade eden Ertuğruloğluşunları söyledi: “Şuan ülkemizde rahat bir şekilde yaşıyor ve çevredeki karmaşadan etkilenmiyorsak bunun tek nedeni TSK’dır. Kıbrıs Türklerinin savaşı hissetmemesinin bir tek nedeni vardır; Buradaki TSK’nın mevcudiyeti. Biz burada çok sakin bir ortamda barış içerisinde yaşıyoruz ama bizim içimizde hala daha barış arayan, ülke de barış ve güvenliğimiz yoktur diyen kişiler de var. Demekki barışın ne olduğunu veya savaşın ne olduğunu bilmiyorlar. Halimize şükretmeli, Anavatan’ımızın güvencesi altında, ateş çemberinin içerisinde güvenlik içerisinde yaşamanın kıymetini bilmeliyiz.” 

“RUM BÖYLE DEVAM ETTİĞİ SÜRECE TÜRK TARAFI DA KARŞILIK VERECEK” 

Rum tarafının, tanınmışlığın verdiği güvenceyle bu kadar ileri gidebildiğini kaydeden Ertuğruloğlu, bu durumun bir şey değiştirmeyeceğini vurgulayarak şöyle dedi: “Türk tarafının ve Anavatan’ın bu konuda meydanı Rum’a boş bırakacağına ve istedikleri gibi bu işi kullanabileceklerini düşünen birisi yoktur. Bu konularda herhangi bir girişim içerisine girmeyin girerseniz biz bunun karşılığını net bir şekilde veririz diye Rum tarafına defalarca söylenmiştir. Buna rağmen Rum tanınmışlığını bilerek ve nasıl olsa bizler bir şey yapamayacağız düşüncesiyle bu durumu fırsat bilerek, bu işi yaptılar. Bunun karşılığını görünce de oyuncağı elinden alınan çocuk gibi ağlayıp sızlamaya başladılar. Ortak tatbikatlar yapılıyor, anlaşmalar imzalanıyor bunların hiç birinin geçerliliği yok. Hiç birinin bir şey değiştireceği yok. Rum tarafı bu hamlelerine devam ettiği sürece Türk tarafı da bunun karşılığını ne gerekiyorsa yapacaktır.” 

“BU COĞRAFYA’DA SULAR ISINIYOR” 

Ada çevresindeki coğrafyada suyun ısındığı ancak işin esas boyutunun ne olduğunu bilinmediğini kaydeden Ertuğruloğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgede araştırma yapan gemilerin güvenliğini sağlama adına Türk savaş gemileri orada bulunuyor. Kimseyi tehdit ettikleri yok. Bizim gemilerimize de tehdit olabilecek birilerine karşı gereğini yapma adına burada bulunuyor. Bu coğrafyada Kıbrıs adası içerisinde bir savaş olacağına ben inanmıyorum. Rumlar boş bir gayret içerisinde Türkiye ile askeri açıdan baş edebilecek bir ülke değildir. Ne Güney Kıbrıs ne de Yunanistan’ın ekonomik durumları da, askeri güçleri de buna uygun değil. Ama kendi kendilerini avutma kamuoylarını tatmin etme adına Yunanistan’da buraya gemi gönderecekmiş, Rumlar, İsrail ve Mısır ile ortak tatbikat yapacakmış, buyursunlar yapsınlar. 

“MISIR’IN 1963’TE MAKARİOS’A SİLAH GÖNDERDİĞİNİ UNUTMADIK” 

Mısır’ı zaten tanıyoruz. 1963 olaylarından sonra Makarios yönetimine askeri destek gönderen bir İslam ülkesi olduğunu da unutmadık. Bunu maalesef şimdi yine sergiliyor. Akıllarınca Ankara Hükümetinin, Mısır’daki darbeyle gelen hükümeti eleştirme noktasındaki politikasına cevap teşkil etme adı altında. Türkiye karşıtlığı, Kıbrıs türkü karşıtlığı, İsrail iş birliği teşkilatında KKTC’nin Kıbrıs Türk Devleti olarak temsil edilmesini de ortadan kaldırmaya yönelik Mısır hamlelerini de yaşadık. Gerek adamız üzerinde gerekse çevremizde savaş ortamının gerçekleşeceğine inanmıyorum ama bu coğrafyada gittikçe sular ısınıyor. Bizde bu coğrafyada Suriye, Irak’ta yaşananların derinliğini bildiğimizi, bu konularda bilgi sahibi olduğumuzu söyleyemeyiz. Çok boyutlu olaylar yaşanıyor. Çok bilinmeyen denklemler söz konusu.Şükredelim Ki TSK’nın güvencesi altında bu coğrafyada yaşıyoruz.”