Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sultanahmet'teki saldırının, teröre karşı hep birlikte karşı koyulması gerektiğini gösterdiğini söyledi

Angela Merkel, Cezayir Başbakanı Abdülmelik Sellal ile düzenlenen ortak basın toplantısında, İstanbul’daki saldırıyla ilgili henüz failler ve kurbanlar konusunda tüm bilgilere sahip olmadığını ancak orada Almanlardan oluşan bir turist grubunun bulunmasından dolayı hayatını kaybedenler ve yararlılar arasında Almanların olacağı endişesi taşıdığını belirtti.        
Almanya Şansölyesi, hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanında olduklarını ifade ederek ölenler için taziyelerini dile getirdi.

Uluslararası terörün bugün İstanbul'da daha önce de Paris'te, Tunus'ta ve Ankara'da insan onurunu hiçe sayan canavar yüzünü yine gösterdiğine işaret eden Merkel, terörizme karşı birlikte durmanın zorunluluğunun burada tekrar ortaya çıktığını kaydetti. 

Merkel, bugün yas tuttuklarını ancak terörizmle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

CEZAYİR

Cezayir Başbakanı Abdulmelik Sellal da Sultanahmet'teki saldırıyı kınayarak terörizme karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.      
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de saldırıyı sert bir dille kınadı.

Steinmeier, Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, bu terör saldırısının barbarca ve korkakça gerçekleştirildiğini vurguladı.

Almanya'nın Türkiye'nin yanında olduğunun altını çizen Steinmeier, Dışişleri Bakanlığında kriz masası kurduklarını, İstanbul'daki başkonsolosluk ve Ankara'daki büyükelçilikleri aracılığıyla Türk makamlarıyla yakın iletişim halinde olduklarını ifade etti.        
Steinmeier ayrıca Türkiye'de bulunan Alman turistlerden Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayınlanan güvenlik uyarısına uymalarını istedi.

İSPANYA

İspanya Hükümeti, Sultanahmet'te meydana gelen terör saldırısını kınayarak, hayatını kaybedenlerin aileleriyle acının paylaşıldığını bildirdi.
Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, terör saldırısıyla ilgili İstanbul'dan gelen haberlerin dehşet verici olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarını paylaşıyoruz ve yaralıların en kısa zamanda tamamen iyileşmesini temenni ediyoruz. Bu terör saldırılarının sorumlularının en kısa zamanda yakalanıp yargı önüne çıkarılacağına güveniyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Diğer taraftan, İspanya'daki ikinci büyük siyasi parti olan Sosyalist İşçi Partisi ve Bask Özerk Yönetim Hükümeti de terör saldırısını kınayan ve Türk halkı ile dayanışma içinde olunduğunu belirten açıklamalar yaptı.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "İstanbul'un turistik bölgesinin merkezindeki hunharca terör saldırısını" şiddetle kınadı.

Stoltenberg yaptığı açıklamada, kurbanların ailelerine en içten başsağlığı dilerken, düşüncelerinin yaralananlar, Türk halkı ve etkilenen diğer uluslarla birlikte olduğunu kaydetti. 

NATO Genel Sekreteri, "Bu tür saldırılara hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATO müttefikleri, terörün her türlüsüyle mücadelede birlikte duruyor" ifadesini kullandı.

MOGHERİNİ VE HAHN

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, ortak açıklamalarında Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen terör saldırısını kınayarak, Türkiye ile dayanışma mesajı Verdi.

Açıklamada, Türkiye'nin bir kez daha terör saldırısına hedef olduğu kaydedildi.

Ölenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara da acil şifa dilenen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"AB ve Türkiye, terörün her türlüsüne karşı birlikte duruyor. 29 Kasım 2015'te yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde terörle mücadele, bir öncelik olarak kabul edildi. Bu çerçevede çabalarımızı, insan hakları ve insani yasalar dahil uluslararası yasalar altındaki yükümlülüklerimize tam bir saygı temelinde hızlandırmalıyız."

ETİYOPYA

Etiyopya, Sultanahmet Meydanı'ndaki bombalı saldırıyı kınadı.

Etiyopya Hükümet Sözcüsü Getachew Reda, yaptığı açıklamada, "Etiyopya, teröre karşı mücadelede Türkiye'nin yanındadır. Ülke olarak, İstanbul'da gerçekleşen terör saldırısını kınıyoruz" dedi.

MISIR

Mısır'ın Sultanahmet'te yaşanan bombalı saldırıyı "terör eylemi" şeklinde nitelendirerek, söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığı bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd yaptığı yazılı açıklamada, Sultanahmet'teki saldırıyı "terör saldırısı" şeklinde nitelendirerek, ülkesinin söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığını ifade etti.

Ülkesinin, Türkiye ve diğer ülke vatandaşlardan saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerini ilettiğini kaydeden Ebu Zeyd, açıklamada, "Mısır'ın, din ve ırk ayrımı yapmadan halkların istikrarını bozmayı hedefleyen terör olgusuyla mücadele karşısında uluslararası toplumu birlik olmaya çağıran" kararlı tutumuna işaret etti.

İRAN

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınayan İran devleti, olayda hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere dost ve kardeş ülke Türkiye devleti ve milletine baş sağlığı dilemektedir" ifadelerine yer verildi.

BOSNA HERSEK

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic, Sultanahmet'te sivilleri hedef alan terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

İzetbegovic mesajında, İstanbul'da meydana gelen terör saldırısının kendisini derin şekilde sarstığını ifade ederek, Türk milletine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı diledi.

Dualarının saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralılarla olduğunu kaydeden İzetbegovic, "Bosna Hersek ve Türkiye, terörle mücadelede üstlendikleri aktif role sağlam bir şekilde bağlıdır. Bu nedenle şimdi de güçlü bir şekilde sizin ve Türk halkının yanındayız. Allah'tan ölenlere rahmet, ailelerine ise sabır diliyorum" ifadesini kullandı.

Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Sefik Dzaferovic de İstanbul'daki terör saldırısını kınadığını belirterek, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Türk halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

Türk devletinin, güvenlik tehditlerine ve teröre en iyi cevabı vereceğine inandığını ifade eden Dzaferovic, açıklamasında, "Bu tür olayların Türkiye'yi istikrarsızlaştıramayacağına, kalkınmasına ve gelişimine engel olamayacağına eminim" ifadesine yer verdi.

AKPM BAŞKANI BRASSEUR

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur, İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki terör saldırısını "şiddetle"  kınadığını bildirdi.

AKPM'den yapılan yazılı açıklamada, Brasseur'ün saldırıya ilişkin kınama ve taziye mesajına yer verildi.

Brasseur açıklamasında, "İstanbul'daki bombalı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Türkiye'ye terörizmle ve aşırılıkla mücadelede desteğimizi bilmelidir" ifadelerine yer verdi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a yazdığı taziye mektubuyla Türk halkına taziye dileklerini ilettiğini belirten Brasseur, mesajında "terörizmi besleyen radikalleşme ve nefret söylemine tüm demokratik güçlerin karşı koyması gerektiğini" vurguladı.