Suna ERDEN 

Kuzey Kıbrıs’ta ev satışı ve kiralanması döviz üzerinden yapılıyor. Türk lirası kazanan vatandaş ev kiralarken ülkede kullanılan döviz birimi sterlin üzerinden kira ödüyor. Öte yandan ev satışlarında da sterlin üzerinden fiyat belirlendiği için ev alan şahıs taksitlerini yine sterlin olarak ödüyor. Türkiye’deki siyasi hareketlilik ve seçim havasından dolayı son zamanlarda tırmanışa geçen sterlin hem kiracıları hem de ev satın alan ancak borç ödeyenleri perişan etti. Aldığı maaş sabit kalan ancak sterlinin yükselmesi ile ödediği borç ve kira taksiti yükseleler ay sonunu zor getirirken, devletin müdahalesi ile bu sorunun ortadan kalkabileceği belirtildi. 

Star Kıbrıs’a konuşan Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, dövizdeki artışın tüm sektörlerde olduğu gibi emlak sektörünü de etkilediğini ancak devletin alacağı önlemlerle bu krizin üstesinden gelinebileceğini söyledi. Emlak sektörü için altın ayların başladığını, yaz aylarında piyasanın canlandığını kaydeden Sungur, devletin hem ekonomik önlemler hem de diğer önlemleri alması halinde devlet ekonomisine katkı sağlanacağını vurguladı. 

SUNGUR, “İSTENİRSE KRİZ ÇÖZÜLÜR” 

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, dövizdeki artışın tüm sektörlerde olduğu gibi emlak sektörünü de etkilediğini ancak devletin alacağı önlemlerle bu krizin üstesinden gelinebileceğini söyledi. Geçmiş yıllarda devletin borcu olanlara yardım eden bir sistem oluşturduğunu ancak günümüzde bu sistemin mevcut olmadığını kaydeden Sungur, “Devlet vatandaşına sahip çıkmalıdır ”dedi. 

VERGİLERDE İNDİRİM YAPILMALI 

Sungur, devletin tapu harçları ile stopaj vergilerinde indirim yapması halinde hem ev alanların hem de kiracı olanları rahat bir nefes alacağını ifade etti. Sungur, Tapu harçlarının düşürülmesi ile ev satan firmanın daha az vergi ödeyeceğini, ev satın alan kişinin de daha az ödeme yapacağını kaydetti. Sungur, satan kişinin daha az vergi ödemeyecek olmasının ev fiyatlarına da yansıyacağını, ev satın alan kişinin ise tapu harcı için daha az ödeme yapacak olmasının da döviz artışından dolayı yaşanan mağduriyeti bir nebze olsa da atlatabileceğini dile getirdi. 

HER ŞEY DEVLETİN ELİNDE 

Devletin kira gelirlerinden yüzde 10 stopaj vergisi aldığını belirten Sungur, stopaj vergi oranlarında indirim yapılması halinde ev sahiplerinin daha uygun fiyata ev kiralayabileceğini, dolayışı ile bunun kiracıya yansıyacağını ifade etti. Sungur, “ Her şey devletin elinde, Tapu devirlerinde, kira vergilerinde kolaylık sağlarsa vatandaşın sıkıntısı kalmayacak” şeklinde konuştu. 

ÖNLEM ALINMALI 

Emlak sektörü için altın ayların başladığını, yaz aylarında piyasanın canlandığını kaydeden Sungur, devletin hem ekonomik önlemler hem de diğer önlemleri alması halinde devlet ekonomisine katkı sağlanacağını vurguladı. Sungur, ekonomik önlemlerin yanı sıra yabancıların ev aldıktan sonra geçmiş yıllarda yaşadığı sorunlarla karşılaşmaması için önlem alınması gerektiğini söyledi. 

EV VE ARSA SATIŞLARI ARTACAK 

Son zamanlarda Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerle ilgili atılan adımların da emlak piyasasına olumlu yansıdığını kaydeden Sungur, ev ve arsa satışlarında patlama yaşanmasını beklediklerini ifade ederek, mal alacak olanları koruyacak ve kaçak emlakçılığı önleyecek adımlar atılması gerektiğini; Emlakçılar Birliği Yasası’nı düzenlenemeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.