NEDEN BEKLEMEDİ: Kooperatif Merkez Bankası Genel Müdürlüğü’nden emekli olmasına beş gün kala istifa eden Gülhan Alp’e toplamda 684 bin TL ödeme yapıldı. Yeni yönetim, Alp’in emeklilik sürecini mercek altına aldı. Bugün toplanacak yeni yönetim kurulu, “soruşturma kararı” alabilir

PROSEDÜRÜ BEKLEMEDİ: Kooperatif Merkez Bankası resmi evrakları, Alp’e yapılan ödemenin banka mevzuatına aykırı olduğunu ortaya çıkardı. Havadis’in ulaştığı belgelere göre, Alp’e ödeme yapılması kararı 2 Eylül 2015’te alındı, ancak Alp, kıdem tazminatını 1 Eylül 2015’te aldı

ELDEN TAKİP: 1 Eylül’de Doğan Şahali’nin yönetim kurulu başkanlığından ayrılacağı kesinleşince, Alp de hemen istifa ederek işlemlerini hızlandırdı. Alp, insan kaynakları ve baş muhasiplik arasındaki sürecin tamamlanmasını beklemezken, “ödeme emri” çalakalem, mühürsüz bir kağıda yazıldı, mevcut sorumlular da sorgulamadan imza attı

SORUŞTURMA İSTENDİ: Kooperatif Çalışanları Sendikası ve bankanın yeni yönetimi, tartışmalı emeklilik sürecinin soruşturulmasını istiyor. Ayrıca, emekliye ayrılan Gülhan Alp’in bankanın çalınan 3 milyon TL’sinin taşınması sırasındaki zaaftan sorumlu olup olmadığı da soruşturulacak konular arasında

belge-1-001.jpg

Kooperatif Merkez Bankası Genel Müdürlüğü’nden emekliliğine beş gün kala “istifa ederek” ayrılan Gülhan Alp’in, emeklilik işlemleri incelemeye alındı.

Alp’e, banka geleneklerine uygun olmayan bir şekilde, alelacele elde yazılan bir emirle ödeme yapıldı.
Kooperatif Merkez Bankası’ndan toplamda 685 bin TL kıdem tazminatı alan Alp, emeklilik gününü beklemeden istifa ederken, bankaya yakın kaynaklar olayı “Kaybolan 3 milyon TL ile ilgili olayda soruşturma açılmasından korkması” diye açıkladı.

Kararı beklemeden parasını aldı

Alp’in istifası 1 Eylül tarihinde Kooperatif Merkez Bankası insan kaynakları bölümüne ulaştı.
İnsan kaynakları bölümü, 2 Eylül’de başmuhasipliğe bir yazı yazarak, ilişiğinin kesilmesi ve özlük haklarının Gülhan Alp’a ödenmesini kabul etti.

Ancak esas skandal burada yaşanır. İnsan kaynakları Gülhan Alp’in özlük haklarının ödenmesine 2 Eylül 2015’de karar verirken, Alp parasını, bankadaki yetkilerini de kullanarak, 1 Eylül 2015’de aldı.

belge-2x.jpg

Ödeme emri elde yazıldı

CTP tarafından Doğan Şahali’nin yönetim kurulu başkanlığından alınma girişiminin hemen ardından “istifa” eden Alp, yeni yönetimi beklemeden alelacele parasını da aldı.

Kooperatif Merkez Bankası arşivlerinde yer alan belgeler ise, “geriye dönük karar” alındığını doğrular nitelikte.
Buna göre, 1 Eylül 2015’de toplanan eski yönetim kurulu, “20 Ağustos’ta” toplanmış gibi karar yazarak, Alp’in istifasını kabul etti.

Oysa Alp’in istifa tarihi ise 31 Ağustos 2015. 20 Ağustos 2015’de “istifa kararı” alan Alp, 24- 25- 26 Ağustos tarihlerinde ise, dönemin Yönetim Kurulu başkanı Doğan Şahali ile yurt dışına görevli olarak giderek, büyük bir ihale için görüşmeler yaptı.

Bu nasıl belge?

Skandalın en büyüğü ise, ödeme emri sürecinde yaşandı.

Alp’in alelacele parasını alarak bankadan ayrılmak istemesi nedeniyle, ödeme emri olan resmi banka evrağı başlıksız ve mühürsüz bir kağıda elle çalakalem yazıldı.

Banka geleneklerine uygun olmayan ödeme fişinin altına ise, başmuhasip Banu Moralı ve şu anda genel müdürlüğe vekalet eden Orhan Bürüncük imza attı.

Kooperatif Merkez Bankası gibi kurumsal yapısını tamamlayan bir bankanın ödeme fişini başlıksız, mühürsüz bir kağıda yazması, “yangından mal kaçırır gibi emekli olan” Alp’in durumunu daha da tartışılır bir hale getirdi.
 
Eşi yazdı

Skandal ödeme fişini elde yazan kişinin ise Gülhan Alp’in hemen ardından istifa ederek erken emekliye ayrılan eşi Dilek Alp olduğu iddia edildi.

Bankadan Havadis’e konuşan kaynaklar,  Bankada idari işler müdürü olarak görev yapan Dilek Alp’in, ödeme işlemlerini oda oda gezerek elden takip ettiğini söyledi.

Hatta, banka güvenlik kayıtlarında tespit edilen “elden takip etme” işlemlerinin mevcut Yönetim Kurulu’nun bilgisinde olduğu da gelen bilgiler arasında. 

Şahali’ye göre hareket etti
Havadis’in güvenilir kaynaklardan derlediği bilgilere göre, 31 Ağustos tarihine kadar görevine devam eden Alp, Şahali’nin CTP tarafından görevden alınacağının netleşmesinin ardından, yeni yönetimi beklemedi.
Alelacele istifa eden Alp, hemen 342 bin TL ödeme aldı.
Alp, kısa süre önce de 170 bin TL’lik bir meblağı kıdem tazminatına mahsuben almıştı.

Koopertif’e yatırmadı

1980’li yılların başından itibaren Kooperatif Merkez Bankası’nda çalışan Gülhan Alp, yaş haddi nedeniyle emekliye ayrıldı.

Bankanın bu güne kadar ödediği en yüksek kıdem tazminatını alan Alp, bunca yıllık geçmişine rağmen, parasını kendisini emekli eden bankaya yatırmamayı tercih etti.

Sendika tepkili
Süreci yakın dan takip eden Kooperatif Merkez Bankası’nda örgütlü Kooperatif Görevlileri Sendikası, yeni yönetim kurulu başkanı Halil Ulaş ve Başbakan Ömer Kalyoncu ile görüşerek yapılan işlemlerle ilgili şaibe olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Sendika, giden yönetim kurulunun alel-acele Alp’i emekli etmesi sürecinde yapılan işlemlerin mercek altına alınmasını talep ediyor. Sendikanın girişimleri de iddiaları doğrular nitelikte.

“Soruşturma” talebi

Doğan Şahali’nin ardından göreve gelen Halil Ulaş başkanlığında, CTP ve UBP’nin ataması ile yeni bir yönetim oluştu.

Banka hesaplarında açık olarak duran, Lefkoşa- Güzelyurt yolunda çalınan 3 milyon TL, verilen bazı krediler yanında, Alp’in emeklilik süreci de yeni üyelerin merceği altında.

Bugün yapılması beklenen yönetim kurulu toplantısında, sendikanın da talebi olan “soruşturma” ile ilgili adım atılması bekleniyor.

Özellikle, yönetim kurulundaki UBP kanadı içerisinde yer alan kemal deniz Dana, daha önce Havadis’e yaptığı açıklamada rahatsızlığını dile getirmiş, “Tümünü inceleyeceğiz” mesajı vermişti.