İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’na bağlı Şehir Planlama Dairesi tarafından “Avrupa Birliği Müktesabatına Uyum Programı” kapsamında yürütülmekte olan “KKTC Mekansal Planlama Sistemi ve Mevzuatı’nın Avrupa Birliği Gereklerine Uyumlaştırılması” çalışmaları çerçevesinde hazırlanan “KKTC  Sürdürülebilir Mekansal Planlama Politika Bildirgesi”nin dünkü Bakanlar   Kurulu toplantısında onaylandığı bildirildi.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, KKTC’de yaşanan çevresel, ekonomik ve sosyal değişikliklerin mekansal planlama yaklaşımında yeniliklerin yapılmasını zorunlu kıldığı belirtilerek, küçük ada ülkesi olması itibarıyla KKTC’de mevcut mekansal planlama sisteminin iyileştirilmesine ve yeni planlama yaklaşımlarıyla uyumlu hale getirilmesine ihtiyaç olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Bu çerçevede, mekansal planlama sisteminin AB gerekliliklerine uyumlaştırılması çalışmaları kapsamında;   Şehir Planlama Dairesi tarafından; ilgili tüm kamu kurumları, yerel yönetimler ve ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşleri de alınarak, ‘KKTC Sürdürülebilir Mekansal Planlama Politika Bildirgesi’ hazırlanmıştır” denildi.

Bildirgenin, tarihi ve kültürel mirasın korunması,  ekonomik ve sosyal refahın sağlanması  ve bunun gelecek kuşaklara aktarılabilmesi amacıyla  sürdürülebilir  çevre koruma ve mekansal  gelişme politikalarının geliştirilmesini  hedeflediği kaydedildi.

Açıklamada, AB Müktesebatına Uyum Programı uyarınca AB Müktesebatı’na  Uyum Programı uyarınca, Mekansal Gelişme Sistemi’nin  geliştirilmesi amacıyla, Mekansal Planlama ile ilgili  mevcut yasa ve tüzükler, çevre hassasiyeti ve yaşam kalitesini gerekleri de mekansal gelişme politikalarına dahil edilerek, bakanlık tarafından ilgili AB mevzuatı ve  politikaları ile uyumlaştırılacağı kaydedildi.

Şehir Planlama Dairesi tarafından yürütülecek çalışmalar kapsamında, mevcut imar planlarının  güncelleneceği, emirnamelerin yerine imar planları  oluşturulacağı ve tüm bölgeleri kapsayacak şekilde  sürdürülebilir planlama ilkelerine dayalı imar planları yapılacağı vurgulandı.

Mekansal  Planlama Sistemi’nin, Avrupa Birliği gereklerine göre uyumlaştırılarak “Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi“nin  hazırlanmasına öncelik verileceği ifade edildi.