Koalisyon güçlerine ait uçakların bombardımanından ve iç çatışmalardan kaçarak Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine sığınan mültecilerle birlikte, ilçedeki Suriyeli nüfusta patlama yaşandı.

Suriye sınırında yer alan ve Şanlıurfa'ya bağlı Akçakale ilçesinde Suriyelilerin nüfusu her geçen gün artıyor. Yaklaşık 28 bin Suriyelinin kaldığı Süleyman Şah çadır kentinin de yer aldığı ilçede, yaklaşık 40 bin Suriyeli de akrabalarının yanında ya da kiraladıkları evlerde yaşıyor. PYD ve ÖSO birliklerinin karadan Tel Abyad'a hareket etmesi ve koalisyon güçlerine ait uçakların da kentteki IŞİD hedeflerini havadan vurması üzerine, yaklaşık 20 bin Suriyeli daha Akçakale Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye alınmıştı. Son mültecilerle birlikte park, bahçe ve inşaat halindeki binalar da Suriyelilerle doldu. Suriyeliler buldukları yeşil alanlarda uzanarak, günlerdir yaşadıkları korku, stres ve yorgunluğu üzerlerinden atmaya çalışıyor. 87 bin 793 kişi nüfusa sahip Akçakale'de yaşayan Suriyeli sayısının son göç dalgasıyla 80 bini aştığı tahmin ediliyor.

KAMPLARA GİTMİYORLAR

Eşyaları ve çocuklarıyla birlikte buldukları boş alanlara yerleşen Suriyeliler, sokaklarda sabahlıyor. AFAD'ın kampa gitmek isteyenleri kamplara yerleştirmek ve istemeyenlerin ise ihtiyaçlarının belirlenmesi için yürüttüğü çalışmalar rağmen Suriyeliler, kamp yerine ya Türkiye'deki akrabalarını ya da sokakları tercih ediyor. Hastaneden eğitime kadar tüm gereksinim ve ihtiyaçların karşılanabilecek kapasitedeki çadır kentlere gitmek istemeyen Suriyeliler, ülkelerine de geri dönmek istemiyor. Çadır kentlere Türkiye'de çok kalmayacakları belirterek gitmek istemediklerini kaydeden Suriyeliler, Tel Abyad kentinin çatışma yaşanmadan PYD ve ÖSO birliklerinin kontrolüne geçmesine rağmen evlerine dönmek istemediklerini anlattı.

KURUMLAR ALARMDA

Her geçen gün sayıları daha da artan Suriyelilerin Ramazan ayında mağduriyet yaşamaması içinse kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri alarma geçti. Bir taraftan sayıları tespit edilmeye çalışılan Suriyelilerin, diğer taraftan ise hızlı şekilde temel ihtiyaçları tespit edilip, ulaştırılmaya çalışılıyor.

Öte yandan, bugün sınırın her iki tarafındaki kapıların açılmasına rağmen az sayıda Suriyelinin ülkesine geri döndüğü öğrenildi.

Suriyeli patlaması

Suriyeli patlaması

Suriyeli patlaması