Şanlıurfa'nın Suriye sınırında incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, sınıra dayanan Suriyeli mültecilerin akşam saatlerine kadar bütününün Türkiye'ye alınacağını belirterek, "Ama bundan sonra ortada bir insani trajedi olmadığı için bu insanların geçişini durduracağız. Bu insanların kendi bölgelerinde güvenli bölgelere gitmelerini bekleyeceğiz" dedi.

Öğlen saatlerinde havayoluyla Şanlıurfa'ya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye sınırında Türkiye'ye geçiş yapan mültecileri ziyaret edip, yetkililerden bilgi aldı. Kurtulmuş'a Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan, AFAD Başkanı Fuat Oktay ve kuvvet komutanları eşlik etti. Suriye sınırındaki incelemelerinin ardından Harran Konteynır Kent'te basın mensuplarına açıklama yapan Kurtulmuş, şu ana kadar 2 milyonu aşkın mülteciyi misafir edip bu drama sessiz kalınmadığını ifade etti. Kurtulmuş, "Yaklaşık şimdiye kadar 2 milyon Suriyeli kardeşimizin etnik kökenlerine, mezheplerine, meşreplerine bakılmaksızın kabul edilmiştir. Suriye'deki bu insanlık dışı drama sessiz kalmadığımızı, Suriyeli insanların çaresiz bırakılmadığını ve Türkiye'nin bir seçimden yeni çıkmış olmasına rağmen bu halkın yanında olduğumuzu göstermek istedik. Tespit ettiğimiz üzere aslında Suriyeliler'in geldiği bölgede bir sorun yok, Kobani'nin zıddı olarak Kobani'de DAİŞ ve PYD arasında bir çatışma vardı. Kobani'den gelenler DAİŞ'in ölüm tehdidi ile karşı karşıyaydı. Bu nedenle 190 bin Kobanili Türk sınırlarına kabul edildi. Burada DAİŞ ile PYD arasında herhangi bir çatışma yok. Bu insanlar çatışmadan kaçıp gelmiyor, bunun altını çizmiş olmak isterim. Bu insanları çoluk çocuk, kadın, bu gariban insanları Türkiye sınırına doğru hareketlendiren iki gelişme vardır. Bunlardan birisi koalisyon güçlerinin sebepsiz yere 12-13 Mayıs günleri itibariyle başlatmış oldukları bombalamalardır. Ayrıca bu insanlar kendilerinin ve çocuklarının hayatlarını kurtarmak için Türkiye sınırına gelmiş bulunmaktalar. Başka bir durum ise alanda hızla onlarca kilometre ilerleyen PYD ve IŞİD tehdidinden kaçarak bu insanlar sınır bölgesine gelmiş bulunuyorlar" dedi.

"İNSANİ TRAJEDİ OLMADIKÇA SURİYELİLER'İN GEÇİŞLERİNE İZİN VERİLMEYECEK"

İnsani trajedi olmadıkça Suriyeliler'in geçişlerine izin verilmeyeceğini söyleyen Kurtulmuş, "Hiç benzeri olmayan bir durum ile karşı karşıyayız. Koalisyon bombardımanından ve PYD'nin bölgede ilerlemesinden kaçan bir takım sivil çaresiz gariban insanın sınıra dayandığını görmekteyiz. Bundan sonra biz şu anda sınırımıza dayanan insanları akşam saatlerine kadar bütününü alacağız ama bundan sonra ortada bir insani trajedi olmadığı için bu insanların geçişini durduracağız. Bu insanların kendi bölgelerinde güvenli bölgelere gitmelerini bekleyeceğiz. İşin insani boyutu olarak hem Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, hem Kızılay'ımızın, hem AFAD'ımızın ve tüm birimlerimizin gönüllü ve zor şartlar altında çalıştığını görmüş olduk" diye konuştu.

"MÜLTECİLERE KAPILARINI KAPAYANLAR BİZE NASİHAT VERMEYE ÇALIŞIYOR"

Kendi kapılarına 3-5 göçmen geldiğinde ortalığı ayağa kandıranların Türkiye'nin bu kadar ağır bir yükle karşı karşıya kalmasına seyirci olduklarını ifade eden Kurtulmuş, "İnanın kendi kapısına, kendi deniz, karasularına 3-5 tane göçmen gelsin ayağa kaldıranlar, Türkiye'nin bu kadar ağır bir yükle karşı karşıya kalmasına seyirci oluyorlar. Hatta Türkiye bu kadar insani yardımlarını kararlılıkla sürdürürken, diğer taraftan da DAİŞ gibi uluslararası terör örgütlerinin yollarını tıkamaya çalışırken, birileri çıkıp nasihat etmeye çalışıyor ve bu yapılanları görmezden geliyor. Türkiye burada insanlık destanı yazıyor ve bu nedenle bu insanlık destanını yazan tüm milletimize ve sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.