Nadire Bahadi

İki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – Gelecek için Ortaklık (UNDP-PFF-United Nations Development Programme- Partnership For the Future) Ofisiyle işbirliği içerisinde yürütülen Mağusa’nın tarihi surlarının tadilatı başladı. Proje kapsamında Çifte Mazgallar (Martinengo Tabyası) ve Deniz Kapısı ile Canbulat Kapısı arasındaki surlarda güçlendirme ve konzervasyon çalışması yapılacak. 7 ve 9 ay süresinde tamamlanması öngörülen projenin maliyetinin ise 1 milyon 123 bin Euro olduğu öğrenildi. Surların tadilat projesi ile ilgili Havadis’e konuşan Kültürel Miras Teknik Komitesi Eşbaşkanı Ali Tuncay Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin yürüttüğü çalışmaların sadece Mağusa’daki eserlerle sınırlı olmadığını kaydetti. Ada genelinde birçok projenin tamamlanmış ve birçok projenin de başlama aşamasına geldiğini açıklayan Tuncay, Teknik Komite çerçevesinde yürütülen çalışmalarla artık kültürel mirasın iki toplum arasında bir çatışma değil, işbirliği alanı haline geldiğini söyledi.

Akkule’de (Ravelin) de çalışmalar başlayacak

Mağusa surlarında başlama aşamasına gelinen projelerin iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – Gelecek için Ortaklık (UNDP-PFF) Ofisiyle işbirliği içerisinde yürütüldüğünü söyleyen Ali Tuncay, Mağusa surlarında yürütülmesi planlanan projelerin finansmanının ise Avrupa Birliği tarafından sağlanmakta olduğunu bildirdi. UNDP-PFF’ten verilen bilgiye göre Çifte Mazgallar (Martinengo Tabyası) ve Deniz Kapısı ile Canbulat Kapısı arasındaki surlarda gerçekleştirilecek çalışmaların maliyetinin  1 milyon 123 bin Euro olduğunu belirten Tuncay,  önümüzdeki birkaç ay içerisinde devreye girecek yeni bir finansal paket çerçevesinde ihale süreci gerçekleşen Akkule’de (Ravelin) de çalışmaların başlayacağını açıkladı. Tuncay Mağusa surlarında yapılacak çalışmalara ilişkin ihale sürecinin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı yasa ve kuralları çerçevesinde gerçekleştiğini ve çalışmaların Telza İnşaat Şirketi tarafından yürütüleceğini kaydetti.

Proje 7 ile 9 ay arasında tamamlanacak

Kültürel Miras Teknik Komitesi Eşbaşkanı Ali Tuncay, 2014 ve 2015 yıllarında Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin direktifleriyle ve Avrupa Birliği tarafından sağlanan mali katkıyla UNDP-PFF Ofisi tarafından Mağusa surlarında bir araştırma ve proje çalışması yapıldığını söyledi. Bu çalışmalar sonucunda surların bir bölümündeki ciddi sorunların üzerinde çalışmaların yapılarak bu sorunlara çare bulmayı amaçlayan kapsamlı projeler hazırlandığını ifade eden Tuncay, hazırlanan projelerle amaçlananın güçlendirme ve konzervasyon çalışması olduğunu dile getirdi. Sorunlu yerlerin sadece surlarla sınırlı olmadığını ifade eden Tuncay, “Çifte Mazgallar bölgesinde bulunan Orta Çağ’dan kalma paha biçilmez anıtlar olan St. Mary, St. Anne, Carmelite kiliseleri ile Tabakhane Camisi de projelendirilerek surlardan sonra buralarda da çalışmalar başlatışlacaktır” dedi. Tuncay, Çifte Mazgallardaki çalışmanın 9 ay, Canbulat ve Deniz Kapıları arasındaki çalışmaların ise 7 ay içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade etti. Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde Othello Kalesi’nde çalışma yürütülürken Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin Mağusa şubesinde bulunan taşlar, Mağusa Belediyesi tarafından çevreden toplanan taşlar ve özel kişilerin elinde bulunan uygun taşların kullanıldığını ifade eden Tuncay, Mağusa surlarındaki projelerde de aynı yöntemin kullanılacağını ifade etti.

Tuncay: Bu eserler bireysel rant aracı değil

Kültürel miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarının sadece Mağusa’daki eserlerle sınırlı olmadığını söyleyen Ali Tuncay, tüm ada sathında birçok projenin tamamlandığını ve yine birçok projenin de başlama aşamasına geldiğini belirtti. Önümüzdeki dönemde Güney Kıbrıs’ta bulunan Baf’taki Türk Hamamı, Ulu Camii Minaresi, Ayanni ve Aynikola camilerinde de çalışmalar başlatılacağını açıklayan Tuncay, Baf’ta bulunan Osmanlı Hamamı’nın da projesinin hazırlanma aşamasınd olduğunu açıkladı. Tuncay projeler kapsamında Girne’de bulunan Hirsokava Arkeolojik alanına da özel önem vereceklerini açıkladı. “Teknik Komite çerçevesinde yürütülen çalışmalarla artık kültürel miras iki toplum arasında bir çatışma değil, işbirliği alanı haline gelmektedir” diyen Tuncay, “Kültürel Miras Teknik Komitesi olarak kökeni ne olursa olsun tüm eserleri korumak için çalışmalar yapıyoruz. Bu eserler bireysel rant aracı değil, gelecek nesillere aktarılması gereken hepimizin ortak kültürel mirası ve zenginliğidir” şeklinde konuştu.