Hüseyin Çiçek

Gazimağusa Suriçi’nde kaderine terkedilmiş eski binalar hem çevre kirliliği yaratıyor hem de bölge insanı ve bölgeyi ziyarete gidenler için tehlike saçıyor. Yıllar önce terk edilen ve tek bir çivi çakılmadan çürümeye bırakılan binaların durumunu gördükçe üzüldüğünü belirten Suriçi esnafı, bu binaların bir tanesinin bir bölümünün çöktüğünü ve çöken yapınan alt kısmında bulunan bir vatandaşın büyük bir tehlike atlattığını söyledi. 
Binaların bu kötü durumunun bölgeye gelen turistlerin de dikkatini çektiğini belirten Suriçi esnafı, bu kötü görüntüye bir an önce önlem alınmasını istedi.

Serdar Atai: Mal sahipleri devletten yardım beklemektedir

Konu ile ilgili Diyalog muhabirine görüşlerini aktaran Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) Başkan Yardımcısı Serdar Atai, kullanılmayan yapılarla ilgili çeşitli önerilerde bulunduklarını belirtti. Tüm dünyada suriçi kentleri ile ilgili kullanılan yapı malzemelerinin standart olduğunu anlatan Atai, öncelikle bu standardın belirlenip Gazimağusa suriçi bölgesinde de uygulanması için öneri sunduklarını ifade etti. 

“Dünyadaki örnekler uygulanabilir…”

Tüm dünyada suriçi bölgesinde bulunan 2 katlı yapıların, alt katlarının turizme yönelik bir işletme, üst katlarının ise konaklama amacı ile kullanıldığını anlatan Atai, Gazimağusa suriçi bölgesinde de bunun böyle olması gerektiğini savundu.

Yine tüm dünyada boş olan binaların sahiplerine çağrı yapıldığını ve gerekirse cezai uygulamaya gidildiğini anlatan Atai, binaların boş bırakılmasına asla müsaade edilmediğini, bina sahibine binayı kullanması yada kullanabilecek başka bir şahsa satılması konusunda bir yaptırım uygulandığını belirtti. 

“Binalar turizme kazandırılmalı…”

Dernek olarak Gazimağusa suriçi bölgesinde özellikle kullanılmayan 2 katlı binaların alt kısımlarının turizme yönelik bir işletme üst kısımlarının ise konaklama amacı ile kullanılması gerektiğini savunduklarını anlatan Atai, bunun hem suriçi ekonomisine katkı sağlayacağını hem de kötü görüntünün ortadan kalkmasına neden olacağını ifade etti.

“Mal sahipleri yatırıma teşvik edilmeli…”

Konu ile ilgili olarak mal sahipleri ile de temas halinde olduklarını belirten Atai, mal sahiplerinin devletin yardım etmediğini,  dolayısıyla öz kaynakları ile de yatırım yapmayı riskli gördüklerini kendilerine aktardığını ifade etti. Devletin mal sahiplerini yatırıma cezbetmesi gerektiğinin altını çizen Atai, bunun için mal sahiplerine belli bir oranda hibe verilmesi gerektiğini savundu. Sur içi bölgesinin turizm açısından bulunmaz bir nimet olduğunu ifade eden Atai, boş ve kaderine terkedilen yapıların bir an önce restore edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.