Ceren Özbil

Girne’de yaşanan su sıkıntısı bölge halkını canından bezdirdi. Hava sıcaklığının 40 derece ve üzerine dayanması su sıkıntısını dayanılmaz hale getirdi.

Özellikle Karaoğlanoğlu ve Zeytinlik köylerinde yaşayan vatandaşlardan edinilen bilgiye göre köylerine beş günde bir su geliyor ve gelen su da iplik gibi akıp üç dört saat sonra kesiliyor. Su sıkıntısını defalarca belediye yetkililerine ileten bölge halkı yaklaşık bir yıldır devam ettiğini anlattıkları bu soruna artık bir çözüm bulunmasını istiyor.

İkinci katlara su ulaşmıyor

Havadis’e konuşan Karaoğlanoğlu ve Zeytinlik köylüleri özellikle bölgede ikinci katta ve daha üzeri katlarda bulunan evlere su ulaşmadığını anlattı. Bunun nedeni olarak suyun bölgeye az gelmesini gören vatandaşlar çözümü evlerindeki tuvalet lavabo ve banyolara leğenlerle su taşımakta arıyor.

Güngördü: Amacımız eşit dağılımı sağlamak

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü Girne’de büyük bir oranda su sıkıntısı olmadığını şu anda bazı köylerde yaşayan vatandaşların şikayet etmelerinin nedenini de geçmişte her gün giden suyun artık iki günde bir gitmesi olduğunu anlattı. Bazı köylere her gün yerine iki günde bir su gitmesinin nedeninin yapılan programlama çalışmasından kaynaklandığını ifade eden Güngördü, “bir bölgeye her gün su gidip bir bölgeye 3 günde bir su gitmesi adaletli değildi. Bu yüzden programa çalışması başlattık ve bir program doğrultusunda su veriliyor” dedi. Güngördü hala daha belediyenin kuyu kazma ve derinleştirme çalışmalarını da devam ettirdiğinin altını çizdi.

“Türkiye’den gelecek suyu bekliyoruz”

Ayrıca Türkiye’den gelecek suyu da beklediklerine işaret eden Güngördü, eğer bu suyun gelmesinde bir gecikme ve aksama olursa bunun için de Girne Belediyesi’nin gerekli çözümleri üreteceğini kaydetti. Güngördü, ancak bu suyun en geç önümüzdeki yılın başına kadar ulaşacağını düşündüğünü vurguladı.

“Suyu idareli kullanın”

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü ayrıca bölge halkına çağrı yaparak suyu idareli kullanmalarını özellikle içme suyunu nasıl kullanacakları yönünde dikkatli davranmaları gerektiği konusunda uyardı. Güngördü, “İçme suyu ile çiçek sulanmasın, araba yıkanmasın” dedi.

Tutku: Su sıkıntısı yaşıyoruz

Karaoğlanoğlu Muhtarı Hüdaverdi Tutku Karaoğlanoğlu’nun tüm bölgelerinde zaman zaman su sıkıntısı yaşandığını anlattı. Tutku, bu konuda belediyeyi uyardık ancak sorunun hala çözülmediğini ifade etti. Bu sorunun nedeninin suyun otellere gitmesi mi yoksa duyarsızca kullanılması mı olduğunu bilmediğini söyleyen Tutku “Biz belediye başkanı bu konuda uyardık” dedi. 

“Bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor”

Tutku kendisinin düşüncesine göre bölgedeki su sıkıntısının başlıca nedeninin çeşmelerden havuzların doldurulması olduğunu söyledi ve kontörlü sayaç uygulamasına geçilmesi nedeniyle de kimsenin kimseye bu konuda hesap sormadığını ifade etti. “Parasını veren suyunu alıyor. Bu kez de istediği yere kullanıyor. Kimse hesap soramıyor” diyen Tutku, bölgedeki su sıkıntısının bir yılı aşkın bir süredir devam ettiğinin altını çizdi. Tutku su sıkıntısının yerel seçimden 10 gün önce başladığını ancak son yıllarda artış gördüğünü belirtti.

Aygın: 15 günde çözerim

Girne Belediyesi eski Başkanı Sümer Aygın Girne’de ciddi anlamda su sorunu yaşandığını ve bazı bölgelere bir hafta ile 10 gün arası su verilirken bazı bölgelerin ise 3 günde bir su alıp akan suyunda yeterli olmadığını anlattı. Kendisinin bu sorunu 15 günde çözebileceğini ifade eden Aygın, bunu söylerken ki amacının da kesinlikle politik istismar olmadığının altını çizdi. Aygın 16 yıllık belediye başkanlığı tecrübesi olduğunu hatırlatarak sistemi çok iyi bildiğinin altını çizdi.  

“Mazeretler bile yersiz”

Aygın, şu anki belediye başkanının şehrin su almamasıyla ilgili nüfusun arttığı ve Türkiye’den gelecek suyu beklediğini açıkladığını hatırlattı ve şehrin nüfusunun artmayıp, ayrıca Türkiye’den gelecek suyu beklemenin de doğru olmadığını kaydetti. Bir belediye başkanının Türkiye’den gelecek suyu bekliyoruz gibi bir açıklama yapılmasının en başından yanlış olduğuna vurgu yapan Aygın şu ifadeleri kullandı:

“Herkes tankerle su alıyor. Böyle olunca tankerlerin verdiği suyun fiyatı arttı. Resmen kara borsaya düştü. Hiçbir siyasi istismar düşünmeden söylediğim bir şey bana 15 gün versin ben bu sorunu çözerim. Şu anda hastane ve oteller tankerlerle su alıyor. Aynı durum da evlerde.” 

“Uzun yıllar kesintisiz su vardı”

Girne’de uzun yıllar her bölgeye kesintisiz içilebilir su ulaştığına dikkati çeken Aygın, 1994 yılında bölge nüfusunun 8 bin olup daha sonra 32 bine ulaştığına işaret etti. Aygın buna rağmen her bölgeye kesintisiz su verilmeye devam ettiğinin altını çizerek geçen yıldan başlayan yanlışlıklar nedeniyle bu yıl şehirde su sıkıntısı yaşanmaya başlandığını vurguladı.

sdasdasfasgas.jpg

Bölge halkı ne dedi?

Necmi Ozar

“Suyumuz 2 gün gelmese üçüncü gün kesin geliyor. Su problemi yaşamıyoruz. Zaten belediye başkanımız açıklama yaptı ve ülkede su sıkıntısı olduğunu söyleyip suyu idareli kullanmamızı istedi. Biz bölgemizde su sıkıntısı yaşamıyoruz.”

Emine Seçkin

“Bizim bölgemizde su sorunu pek yok. Ne evde be de iş yerimde su sorunu yaşamıyorum. Bu yönden de kendimi şanslı hissediyorum. Bizde bir gün su gelmesi ertesi gün su geliyor. Böyle olunca da susuz kalmıyoruz.”

Hasan Akber

“Sular arada kesiliyor ama ciddi bir su sıkıntısı yaşamıyoruz. Bazı bölgelerde su günlerce kesik kalıyor. Özellikle bunun Zeytinlik ve Karaoğlanoğlu bölgelerde yaşandığını duyduk. Bizim kaldığımız bölgelerde böyle bir sıkıntı yok.”

Selçuk Olay

“Diğer bölgelere göre neredeyse bizde hiç su sorunu yok. Bazı bölgelerde haftalarca su gitmiyor. Su sorunu ülkenin genel bir sıkıntısıdır. İnsanlar şikayet eder ama birçok kişi de suyu idareli kullanmıyor. Zaten ülkede su sıkıntısı olduğunu biliniyor bu nedenle biz de suyu idareli kullanmalıyız.”

Köksal Ersen

“Üç dört günde bir su geliyor. Gelen su da iplik gibi akıyor. Yukarıya bile çıkacak güçte su gelmiyor ve ayrıca iki üç saat ancak akıyor. Elimizi yüzümüzü yıkayamıyoruz. Tuvalete leğenle aşağıdan su taşıyoruz.  Bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz.”

Faruk Hüseyin Hüsnü

“Benim kaldığım bölgeye gün oluyor 5 günde bir su geliyor. Hemen hemen her yaz yaşanan bir sorun. Ancak yıl çok fazla olmaya başladı. Geçen yol en azından 3 günde bir su gelirdi. Artık 5 günde bir ancak geliyor. Durumu belediyeye ilettim. Zaten ben de eski belediye personeliyim. Ancak çözüm bulunmadı. Tankerlerle su alıyoruz. O da bir depo 20 TL. Eğer tek depo için çağırmışsan da gelmiyor.”