Suna Erden

Süt üreticileri ile imalatçıları arasında yaşanan süt fiyatı krizi devam ederken, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, geri adım atmayacaklarını söyledi 

Hükümet, geçtiğimiz haftalarda üretici birliklerinin talebi ile çiğ süt fiyatlarına zam yaptı. Ancak belirlenen zam oranlarını kabul etmeyen Süt İmalatçıları, sütü kendi belirlediği fiyattan almak istedi. Üreticiler ise imalatçıların değil hükümetin belirlediği fiyatlardan sütü vermek isteyince tonlarca süt ortada kaldı. Üreticiler, geçtiğimiz Perşembe günü 150 bin TL değerinde 100 ton civarında sütü Haspolat’taki arıtma tesisine dökerken, süt ve süt ürünleri imalatı da sekteye uğradı. Hem üreticinin hem imalatçının zarar gördüğü mevcut durum devam ederken, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, geri adım atmayacaklarını söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Avunduk, hükümetin belirlediği zam oranları bizi olumsuz etkiler. Satamayacağımız sütü neden alalım” dedi. 

"BİZDE FİYAT BELİRLEDİK ANCAK KABUL EDİLMEDİ" 

Avunduk, üreticinden kendilerinin belirledikleri fiyattan süt alacaklarını söylediklerini ancak üreticilerin hükümet tarafından belirlenen fiyattan sütü vereceklerini söyleyerek, tekliflerine yanaşmadığını söyledi. Avunduk, geçtiğimiz gün 150 bin TL değerinde 100 ton civarında sütün döküldüğünü ifade ederek şunları söyledi: “Üreticilerin sütün döküleceğinden haberi yoktu. Bu kararı Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği aldı. Ayrıca üretici dökülen sütlerin parasını alamayacağında da haberi yoktur. Yapılan süt dökme eylemine devletin kurumu olan SÜTEK’te destek vermiştir.” 

"SATAMIYORSAM ALMAM" 

Üreticinin zam talebine karşın eski fiyattan zam yaptıklarını, bunun kabul edilmediğini, hükümetin ise süte kendi belirlediği oranda zam yaptığını ifade eden Avunduk, hükümetin belirlediği fiyatta süt alamayacaklarını söyledi. Avunduk, “Satamadığım sütü nasıl alacağım. Eski fiyat üzerinden zam yaptık. Hükümet kanadı bizim verdiğimiz zammı beğenmedi kendisi bir zam daha yaptı. Pazarlanamaz bir fiyatla ortaya çıkan süt alınamadı ve dökülmeye başlandı” şeklinde konuştu. 

"GEREKÇELERİ ASILSIZ"

Candan Avunduk, yem ve hammadde fiyatlarındaki artıştan dolayı süte zam yapıldığını, bu gerekçenin asılsız olduğunu ve hükümet edenlerin zammın gerekçesinden haberi olmadığını savundu. Avunduk sözlerini şöyle sürdürdü: “Zammın gerekçesi yem hammadde girdi fiyatlarının yükseldiği iddiasıdır. Oysa dövize endeksli olan yem fiyatları Dolar’ın değer kaybetmesi ile düştü. Ancak hükümet fiyatları araştırmadan, sadece üretici birlikleri tarafından önüne koyulan bilgileri baz alarak zam yaptı. Bu durum bizi yönetenlerin ciddiyetsizliğini ortaya koymaktadır.” 

"HERKES ZARAR GÖRÜYÜR"

Belirlenen zam fiyatlarından dolayı ortaya çıkan sorunların hem imalatçıya hem de üreticiye zarar verdiğini kaydeden Avunduk, “Üreticinin sütü döküldü, imalatçı da üretim yapamadı. Pazarda süreklilik gerektiren ürünlerde kesinti yaşandı. Talepler karşılanamadı” dedi. Avunduk, hükümetin belirlediği fiyatlardan süt almaları halinde ekonomik olarak olumsuz etkileneceklerini belirterek, “Geri adım atmayı düşünmüyoruz. Bu işlerin ekonomik akıl yolu ile çözülmesi gerekiyor. Fakat hükümet imalatçının cebinden zam yaparak günü kurtarmaya çalışıyor” şeklinde konuştu. 

"SÜTEK’DE YASA DIŞILIK İDDİASI"

Avunduk, ayrıca SÜTEK’te gayri yasal işlemler yapıldığını iddia ederek, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Avunduk, “Süt Kurumu içerisinde gayri yasal işlem yapılmaktadır ve kurumda çalışanlara baskı yolu ile gayrı yasal işler yaptırılmaktadır. Ayrıca imalatçılar arasında farklı uygulamalar, rekabeti bozucu ve iltimas geçen uygulamalar mevcuttur. Bunlar ve bunların haricindeki gayri yasal uygulamaları yaptıranların tümü hukuk karşısında hesap vereceklerdir. Yakında konuyla ilgili tüm detayları açıklayacağız ve yasa dışılığı yargıya taşıyacağız” iddialarında bulundu.