Süt İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, hükümetin Ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatlarına yaptığı yüzde 15 zammın imalatçılar tarafından piyasaya yansıtıldığını bu durumun halkın alım gücünü düşürdüğünü ve yerli üretimin ithal ile rekabet edebilirliğini ortadan kaldırdığını kaydetti.

Duygu ALAN

Hükümetin çiğ süt zammına döviz kurlarındaki yükselişi gerekçe gösterdiğine vurgu yapan Avunduk, “Döviz kurları düştü ve eğer çiğ süt zammının altında yatan gerçek neden kurlardaki yükseliş ise bugün güncel kurlara göre çiğ süt fiyatları yeniden belirlenmelidir” dedi.Candan Avunduk, “Tarım Bakanlığı’nın döviz büroları gibi çalıştıkları bir ülke dünya üzerinde henüz kurulmamıştır diye düşünüyoruz. Planlamadan yoksun, günün gelişen şartlarına göre kafalarının estiği gibi çiğ süte zam yapan bakanlık ve bürokratlar şuan yoklar. Ancak bıraktıkları hala masanın üzerinde ve günceldir. Bununla beraber döviz bürolarında fiyatlar aşağı doğru gitmekte ve buna bağlı olarak yem ve ham madde fiyatları da aşağıya gittiğine göre çiğ süt fiyatı hala neden aynı. Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Dövizdeki yükseliş fiyatlara yansıtılırken iyi de düşüş neden yansıtılmıyor” diye konuştu.

“Hükümet üretim ve pazarlamadan bir haber”

Hükümet yetkilileri tarafından üretim ve pazarlama planlamasının da yapılmadığını belirten Candan Avunduk, “Pazarlanan çiğ sütün fiyatı belirlenirken hangi sütün hangi fiyattan olduğu bilerek yapılmamıştır.  Üreticilere ‘siz üretin, ne kadar üretirseniz, nasıl üretirseniz üretin’ diyen siyasiler, bu üretimin nasıl işlendiği ve pazarlandığından bir haber. Üretim planlamasının yapılmadığı gibi süt satışı da hiç planlanmamıştır” dedi.
“Tahsilatı mümkün olmayan süt satışı yapılmış, üreticinin alın teri heba edilmiştir” diyen Avunduk, “Üretici tanımı yapmayan yönetim kim gerçek üretici, kim memur üretici, kim müsteşar üretici, kim müşavir üretici bunu da bilmemektedir” diye konuştu.

“Yıllık ihracatın yüzde 30’u süt ürünleri”

Süt İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, KKTC’nin yıllık ihracatın yüzde 30’unun süt ürünleri olduğunu söyleyerek buna rağmen gerek üreticinin gerek imalatçıların girdi maliyetlerinin düşürülmesi ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadığını savundu.

Avunduk, “Ancak yem fiyatlarına, süt fiyatlarına zam yapılıp hayatı yaşamakta zorlaştırmışlardır. İç piyasada tüketicinin alım gücü düşürülmüş, yaşam şartları zorlaştırılmıştır. İhracatta ise Türkiye’de süt ürünlerinin pazarlanmasında şuanda ve yakın gelecekte ciddi problemler bizi beklemektedir” dedi.
Körfez ülkeleri olan diğer ihracat kapılarında da üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürüldüğünü söyleyen Avunduk, Avrupa MŞ’li peynirlerin körfez ülkelerinde rekabettin önünde büyük bir engel olduğunu kaydetti.

“Sektör yeniden dizayn edilmelidir”

Hellim’in coğrafi tesciline ilişkin atılan adımlarını da takip ettiklerini kaydeden Candan Avunduk, şunları söyledi: Özellikle denetleme mekanizmasının bizim dışımızdaki makamlar veya merciler tarafından atanmış olması gerek 40 yıllık milli davamıza zarar verecek gerekse de en önemli ticari entiya olan Hellim’in üretilmesinin önünde büyük bir engel olarak karşımıza çıkacaktır. Sektör ilgili bakanlıkça ve ilgili taraflarla dizayn edilmeli, terazinin dengede olması gerekmektedir