10 KURUŞ DEVLETİN BÜTÇESİNDEN ÇIKACAK: Devletin kilo başına 10 kuruş desteği ile Toprak Ürünleri Kurumu’nun yemlik arpa satış fiyatı değişmedi. Toprak Ürünleri Kurumu, yemlik arpayı kilosu 0.65 TL’den satmaya devam ediyor, artı KDV’den satmaya devam edecek

KEÇİ KOYUN SÜTÜNÜN FİYATI ARTTI: Keçi sütü fiyatı 27 kuruş arttırılarak, 1.50 TL’den 1.77 TL’ye çıkarıldı. Koyun sütünün fiyatı 2.05 TL’den 2.30 TL’ye çıktı. Litresi 2.25 TL olan soğuk koyun sütü 2.50 TL’ye, açık koyun sütü 2.05 TL’den 2.30 TL’ye çıktı. Soğuk keçi sütünün fiyatı 20 kuruş artarak 1.90 TL oldu

NAVLUN DESTEKLERİ DE DEĞİŞTİ: Navlun desteği de 1 Nisan’dan itibaren hellim ihracatına kilogram başı 1 TL; kaşar, eritme, Arap tipi, Mozzarella, delikli, Edam ve Gouda peynirlerine 1.50 TL; beyaz peynir ve krem peynire 0.50 TL, UHT süte litre başına 0.15 TL olarak belirlendi

ÜRETİCİ MEMNUN OLMADI: Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, küçükbaş hayvan üreticilerinin yapılan artıştan memnun olmadığını belirtti. Naimoğluları, ülkede arzu edilen miktarda küçükbaş hayvan sütü üretimi yapılabilmesi için koyun sütünün en az 2.50 TL, keçi sütünün ise 2 TL olması gerektiğini ifade etti.

Bakanlar Kurulu, yemlik arpa ve küçükbaş hayvan çiğ sütü fiyatları ile destek miktarları ve koşulların yeniden düzenlenmesi yönünde karar aldı.

Bakanlar Kurulu’nun kararına göre, 19 Şubat 2015 tarihinden itibaren yemlik arpanın satış fiyatı 0.75 TL artı KDV oldu.

Ancak, Toprak Ürünleri Kurumu tarafından yemlik arpanın hayvan besleyicilerine, yem fabrikalarına ve sair müşterilere 0.65 TL artı KDV fiyatla satışına devam edilecek.

Aradaki 0.10 TL artı KDV fiyat farkı, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın 2015 Mali Yılı Bütçesi altında yer alan “Diğer Teşebbüslere” kaleminden Toprak Ürünleri Kurumu’na ödenecek.
Küçükbaş hayvan çiğ sütü fiyatları ve destek miktarları ile koşullara ilişkin yeni düzenleme 16 Mart 2015 tarihinden itibaren uygulamaya başlanacak.

maxresdefaults.jpg

Küçükbaş hayvan çiğ sütü fiyatları arttı
Bakanlar Kurulu kararına göre, keçi sütü fiyatı 27 kuruş arttırılarak, 1.50 TL’den 1.77 TL’ye çıkarıldı. Koyun sütünün fiyatı 25 kuruşluk artış ile 2.05 TL’den 2.30 TL’ye çıktı.

Litresi 2.25 TL olan soğuk koyun sütü, Bakanlar Kurulu kararınca 2.50 TL’ye, açık koyun sütü 2.05 TL’den 2.30 TL’ye çıktı.

Soğuk keçi sütünün fiyatı ise 20 kuruş artarak 1.90 TL oldu.

arpa.jpg

Navlun destekleri de düzenlendi

Bakanlar Kurulu, Arap ülkelerindeki pazarda fiyatları yükseltmek maksadı ile süt ürünleri ihracatına ödenen navlun desteklerinde de düzenleme yaptı.
Bakanlar Kurulu kararına göre, 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti ve 3’üncü ülkelere yapılacak, hellim ihracatına kilogram başı ödenen 2 TL’lik navlun desteği 1 TL’ye düşürüldü.
Kaşar peyniri ihracatına verilen 1.80 TL navlun desteği ise 30 kuruş düşürülerek 1.50 TL olarak belirlendi. Uzun Ömürlü Süt (UHT) için litre bazında 0.20 TL ödenen navlun desteği ise 0.15 TL’ye indirildi.
Bakanlar Kurulu kararına göre, eritme peyniri, Arap tipi peynir, Mozzarella peyniri, delikli peynir, Edam peyniri ve Gouda peyniri ihracatına kilogram başına 1.50 TL navlun desteği ödenecek.
Beyaz peynir ve krem peynir ihracatına kilogram başına 0.50 TL navlun desteği ödemesi yapılacak.

Büyükbaş hayvan çiğ sütü fiyatları değişmedi
Bakanlar Kurulu kararına göre, küçükbaş hayvan çiğ sütü fiyatlarına ortalama 20 ila 27 kuruş arasında artış yapılırken, büyükbaş hayvan çiğ sütü fiyatları değişmedi.
Yürürlükte olan büyükbaş hayvan çiğ sütü fiyatları şöyle:

Soğuk İnek Sütü TL/Litre 
Üreticiden alış  1.06  
SÜTEK primi  0.07
İmalatçı satış  1.13
Üreticiye ödenecek 1.38

Açık İnek Sütü  TL/Litre
Üreticiden alış  1.01  
SÜTEK primi  0.07
İmalatçı satış  1.08
Üreticiye ödenecek 1.30

Soğutulmuş İnek Sütü   TL/Litre
Üreticiden alış    1.05  
SÜTEK primi    0.07
İmalatçı satış    1.12
Soğutma merkezi için ayrılan kaynak 0.05
Üreticiye ödenecek   1.32

Naimoğluları: Üretici hayal kırıklığı yaşıyor

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, küçükbaş hayvan üreticilerinin küçükbaş hayvan çiğ sütüne yapılan artıştan memnun olmadığını belirtti.
Küçükbaş hayvan üreticisinin beklentisinin daha fazla olduğunu söyleyen Naimoğluları, “Bugün Güney Kıbrıs’ta koyun sütünün fiyatı 2.85 TL, keçi sütünün fiyatı ise 2.10 TL. KKTC’de ise yapılan son artışla keçi sütü fiyatı 1.50 TL’den 1.77 TL’ye, koyun sütünün fiyatı 2.05 TL’den 2.30 TL’ye çıkarıldı. Bu fiyatlarla küçükbaş hayvan sütü üretiminde istenilen miktarın elde edilmesi mümkün değildir” dedi.
Mevcut fiyatlarla ülkede günlük en fazla bin litre keçi sütü üretimi yapıldığını ifade eden Mustafa Naimoğluları, koyun sütünün 2.50 TL, keçi sütünün ise 2 TL olması gerektiğini ifade etti.

“Navlun desteği ödemesinden tasarruf edilecek”
Bakanlar Kurulu kararına göre, süt ürünleri ihracatına ödenen navlun desteklerinin ise düşürüldüğünü kaydeden Mustafa Naimoğluları, “Devlet, süt ürünleri ihracatına yılda toplam 14 milyon TL öderdi. Şimdi bu miktar ortalama yarı yarıya düşecek. Navlun desteği ödemelerinden tasarruf edilen para ise sektörde başka yerlerde kullanılacak” dedi.

Koop-Süt keçi sütlerine talip
Mustafa Naimoğluları, Koop-Süt’ün ülkedeki keçi sütü üretimini arttırmak ve küçükbaş hayvancıyı teşvik etmek maksadı ile gerekirse hükümetin verdiği fiyattan daha yüksek bir fiyat vererek ülkedeki tüm keçi sütü üretimini alacağını belirtti.
Mustafa Naimoğluları, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nda pazartesi, keçi sütü üretimi yapanlar ile Koop-Süt arasında bu konuya ilişkin bir toplantı gerçekleştirileceğini söyledi.
Naimoğluları, “Keçi sütü üretenlere özel bir fiyat vereceğiz ve üretimlerini Koop-Süt’e vermelerini sağlayacağız. Koop-Süt olarak gerekirse bu sütleri günlük toplayabilmek için de bir süt tankeri alacağız” dedi.

“Büyükbaş hayvan sütü fiyatlarına şimdilik artış yok”
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, büyükbaş hayvan çiğ sütü fiyatlarının aynı kalmasının üreticinin tepkisine neden olduğunu söyledi.
Naimoğluları, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı yetkilileri ile yaptıkları görüşmede önümüzdeki birkaç ay daha büyükbaş hayvan çiğ sütü fiyatlarının değişmeyeceğini, haziran ayında fiyatların tekrardan gözden geçirileceğinin bilgisini aldıklarını kaydetti.
Naimoğluları, “Büyükbaş hayvan üreticisinin beklentisi var. Süt arttırılmasa bile girdi maliyetlerinin düşürülmesi hususunda ve üreticiye nasıl bir destek verilebileceği noktasında çalışma başlatıldı” dedi.

“1 yılda 45 milyon TL’lik süt ürünü ihracatı yapıldı”
Mustafa Naimoğluları, ayrıca sektördeki yapısal sorunlara ilişkin bakanlık ile yaptıkları görüşmede, ithal süt ürünlerine fon konulmasını talep ettiklerini ancak taleplerinin olumsuz karşılandığını söyledi.
KKTC’ye 2014 yılında toplamda 45 milyon TL’lik süt ürünü ithal edildiğini belirten Mustafa Naimoğluları, 15 milyon TL’lik de et ürünü ithal edildiğini dile getirdi.
Naimoğluları, ithal süt ürünlerine fon konulmasa da bir sınırlama getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Mustafa Naimoğluları, iç piyasada daha fazla yerli et ve süt ürünlerinin kullanılması için ilgili bakanlık ve sektörlerle belirli aralıklarla toplantılar yaptıklarını sözlerine ekledi.