Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK), son günlerde yaşanan sütün pazarlanmasındaki sorunların başlıca sebebinin mevsimsel süt artışı ile birlikte Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz ve Türkiye piyasasında terör olaylarından dolayı yaşanan daralma olduğunu ifade ederek, süt sektöründe yaşanan sıkıntıların giderilmesi için ileriye yönelik tedbirler üretilmeye çalışıldığını belirtti.

Kurum bazı çıkar gruplarının yaşanan bu geçici durumdan menfaat sağlamak amacıyla hareket ettiğini savunarak edilerek, yapılan açıklamaların mesnetsiz ve  üzüntü verici olduğunu kaydetti.

SÜTEK tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkede üretilen çiğ sütün %60’ının dış piyasada %40’ının ise iç piyasada tüketildiği ifade edildi ve Türkiye’ye yapılan süt ürünleri ihracatında önemli bir düşüş olduğu, imalat sektörünün sütün mevsimsel olarak arttığı şu günlerde ülkede üretilen sütü alıp işlemekte, pazarlamakta ve depolamakta sorun yaşadığı vurgulandı.

Bu durumdan süt üreticilerinin etkilenmemesinin mümkün olmadığı  kaydedilen açıklamada,  yaşanmakta olan sıkıntıların çözümü için herkesin çaba sarf etmesi gerektiği vurgulandı.

Sorunun yılların birikimi sonucu oluşan durumdan kaynaklandığı kaydedilen açıklamada, Kurumun sorunun günübirlik çözümü için değil ileriye yönelik olarak çözülmesi ve sürdürülebilir bir yapının oluşturulması için çalıştığı belirtildi.

Üç aydan bu yana süt pazarında yaşanan ciddi sorunlara karşın, “günde 30 ton süt alabilecekleri halde lisans başvurusuna yanıt alamadıkları” şeklinde açıklama yapanlar olduğu dile getirilen SÜTEK açıklamasında, şöyle denildi:

“Uzun süredir Süt Kurumu üzerinde baskı kurmaya çalışarak menfaat elde ederek devleti zarara uğratacak kişi ve kurumlara karşı devletin haklarını sonuna kadar savunmaya devam edilecek. Fırsatçılık ile geçinenlere Süt Endüstrisi Kurumu üzerinden politika yaptırmayacağız. Herkesi durumun hassasiyetini gözeterek yapıcı olmaya davet ediyoruz. Şark kurnazlığı yapanlara ve toplumu galeyana getirecek açıklamalar yapan kişi ve kurumları kınıyoruz.”