KRİZDEN ÇÖZÜM ÜRETTİLER: Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd., Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu’nun kendilerine süt vermeyi durdurması üzerine mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ara emrinin ardından taraflar yeniden masaya oturarak uzlaştı. Mahkeme emri de uzlaşı çerçevesinde tatil edildi

İŞTE UZLAŞI FORMÜLÜ: Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd.’nin kuruma önceden oluşan borcunun 75 bin TL’lik taksiti 50 bin TL olarak düzenlendi. 1 milyonluk teminat mektubunun 300 bin TL’si şartlara bağlı olarak derhal paraya çevrilebilir duruma getirildi. Günlük alınacak süt miktarında 4 ton azaltılmaya gidildi. Vade 60’tan 35 güne düşürüldü

“KÖTÜNÜN İYİSİ BİR ÇÖZÜM”: SÜTEK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Naimoğulları: Sonuç bana göre, kötünün iyisi. Sorun ciddi anlamda giderilmemiştir ama en azından sıkıntının birazı aşılmıştır. Bu noktadan sonra artık daha dikkatli davranılması gerekir. İmalatçılara verilen sütün yüzde yüzünün teminatı alınmalıdır

Duygu ALAN

Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK), Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd.’nin kuruma olan 5 milyon 375 bin TL’lik borcunu ödemediği iddiası ile geçen ay şirkete süt vermeyi kesince şirket yetkilileri konuyu yargıya taşıdı.
Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd. yetkilileri, mahkemeye yaptığı başvurucu sonucu, sütün kesilmesi konusunun geçersiz kılınması, 75 bin TL taksitin revize edilmesi, süt verilmemesi ile uğradıkları zararın tazmin edilmesi, borcun mahkeme tarafından tespit edilinceye kadar ayrı bir hesapta tutulması kaydıyla SÜTEK’in süt vermesi ve 1 milyon TL’lik teminata dokunulmamasını sağlayacak ara emri aldı.

SÜTEK Avukatı Yusuf Kahyalar’dan alınan bilgiye göre, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) ile Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd. arasında geçen hafta uzlaşma sağlandı.

SÜTEK’in sütü kesmesi üzerine Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd.’nin yargıya başvurarak aldığı ara emri ise tarafların uzlaştığı şekilde tadil edildi.

300 bin TL’lik teminat nakde çevrilebilecek

SÜTEK Avukatı Yusuf Kahyalar, konuya ilişkin Havadis’e yaptığı açıklamada, Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd.’nin 30 Temmuz 2015 tarihinde mahkemeye bir ara emri başvurusu yaptığını ve SÜTEK’in şirketten bugüne kadar tüm alacaklarının cari bir hesaba aktarılması, bu meblağdan dolayı herhangi bir şekilde şirkete süt kesilme yoluna gidilmesini, bundan böyle de son sözleşmede yazan vadelerle (75 gün ) sütün parasını ödediği taktirde şirkete süt verilmeye devam edilmesi ve 1 milyon TL’lik teminat mektubunun paraya çevrilmemesini talep ettiğini kaydetti.
Kahyalar, mahkemenin Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd.’nin başvurusunu değerlendirerek talepleri doğrultusunda ara emri verdiğini, bunun üzerine SÜTEK’in de yasal hakkını kullanarak 6 Ağustos’ta mahkemede ifade vererek, gerekçelerini de belirtip ara emrine itiraz ettiğini söyledi.

Avukat Yusuf Kahyalar, neticede gerek mahkemenin değerlendirmesi gerekse şirket avukatı ile yaptıkları uzlaşı sonucu ilgili ara emrinin SÜTEK lehine ciddi şekilde tadil edildiğini belirtti.

Kahyalar, buna göre, Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd.’nin SÜTEK’e verdiği 1 milyon TL’lik teminat mektubunun 300 bin TL’sinin şartlara bağlı olarak derhal paraya çevrilebilir duruma geldiğini 700 bin TL’lik gayrimenkullerle ilgili teminat mektubunun da şarta bağlı olarak süt borcu yeni belirlenen vadelerle belirlenmediği takdirde nakde çevrilebilir veya işlem yapılabilir hale getirildiğini kaydetti.

Vadeler kısaltıldı, borç taksiti yeniden düzenlendi

SÜTEK Avukatı Yusuf Kahyalar, ayrıca Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd.’de sağlanan süt miktarında azaltılmaya gidildiğini buna göre, daha önce yapılan sözleşmede uzlaşılmış günlük 20 tonluk süt hak edişinin ara emri kapsamında günlük 16 tona çekildiğini vadelerin ise kısaltıldığını kaydetti.

Kahyalar, “Daha önce belirlenen 15 gün devre süt alıp 60 gün içinde ödeme yapma koşulu, 15 gün devre süt alacak 35 günde de ödeyecek şeklinde tadil edildi” dedi.

Avukat Yusuf Kahyalar, Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd.’nin SÜTEK’e daha önceden oluşmuş olan borcunun sözleşmede belirtildiği 75 bin TL olan taksit miktarının ise ara emri maksatları bakımından 50 bin TL şeklinde düzenlendiğini ifade etti.

Kahyalar: Her iki taraf için de olumlu

SÜTEK Avukatı Yusuf Kahyalar, mahkemenin uygun gördüğü yeni düzenlemenin SÜTEK için daha iyi sonuçlar doğuracağına inanç belirtti.

Kahyalar, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: “Muhterem mahkemenin uygun gördüğü düzenleme ile SÜTEK daha kısa vadede ve sözleşmedeki tüm ödeme koşulları da dikkate alınarak borcunu tahsil edecek. Teminatlarla ilgili paraya çevrilme hususunda mağduriyet yaşanmaması açısından yapılan bu tadil daha adil sonuçlar doğuracak diye düşüyoruz.  Ara emrinin bu şekilde değiştirilmesi SÜTEK açısından daha adil sonuçlar üretecek. Dolayısıyla bizim için mahkemelerin verdiği karar ne olursa olsun esastır. Yapılan bu düzenlemelerle bizim açımızdan olan sıkıntıları önemli ölçüde giderdik. Bundan sonra verdiğimiz sütün parasını tahsil etme, borcun 50 bin TL ile tahsil edilmesi, teminatlarla ilgili işlem yapma hakkımız mevcuttur. Bizim için aracı olarak piyasaya sattığımız sütü tahsil etmemiz çok önemlidir çünkü bu sütün parası tahsil edildiğinde piyasaya girer, süt üreticine geri döner.”

Naimoğulları: Konu ciddi anlamda çözüme ulaştırılmadı

SÜTEK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Naimoğulları, ara emrinin tadil edilmesi ile kötünün iyisinin gerçekleştirildiğini, ciddi anlamda bir çözümün oluşmadığını savundu.

Naimoğulları konuya ilişkin açıklamasında şunları ifade etti: “Sonuç bana göre, kötünün iyisi. Sıkıntı, sorun ciddi anamda giderilmemiştir ancak en azından şuanda sıkıntının birazı aşılmıştır. Bu noktadan sonra artık daha dikkatli davranılması gerekir.  İmalatçılara verilen sütün yüzde yüzünün teminatı alınmalıdır. Öte yandan Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd. bana göre bu ara emri tadili ile belli bir süre daha kazanmıştır, bu koşulları da yerine getiremeyecektir. Çünkü Akbıçak ve Özgünel Tic. Ltd. ciddi anlamda mali sıkıntı yaşamaktadır. Ümit ederiz kendini toparlar. Önemli olan üreticinin sütünün parasıdır. Kurumun üreticinin parasını nasıl elde edeceğidir. Bu noktada şuanda kötünün iyisi olmuştur ama ciddi anlamda konu çözülmemiştir.”