Raif Doğru

Hayvan üreticisi inek sütünü devletin yönetimindeki Süt Endüsti Kurumu’na litresi bir lira 16 kuruştan satıyor...Fakat Koop Süt ve diğerleri; paketleme, işçilik gibi masrafları ekleyerek bir litre sütü marketlere 2,80 ile3 TL’ye satıyor ve sonuçta vatandaşın sofrasına 3,40’dan giriyor.

Tarafsız gözlemciler özellikle işçilik maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekerken, hayvan üreticileri aylardan beri sütleri satamamaktan yakınıyor ve iflas mesajları veriyor.

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlu’na göre; yaklaşık 850 ton süt buzluklarda ve tankerlerde bekletiliyor. Zamanında alım yapılmayınca bozulan sütler derelere dökülüyor. Fakat hükümetler bu hayati soruna çare üretemiyor.

Diğer yandan son zamanlarda ‘hellim’ üretiminde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bazı üreticiler dahi yaşananlara isyan ederek; hellim imalatında taze inek ve keçi sütü yerine süt tozu kullanımına geçildiğini itiraf ediyor. Devletin, bu çelişkiyi görmezden gelmesi ve hellim ihracatı için ‘teşvik sistemini’ sürdürmesi nedeniyle, AB standartlarının çok gerisinde olan bu ulusal ürünümüz kilosu 5 ile 7 liradan ihraç ediliyor. İhraç fazlası ürünler ise iç piyasada halka satılıyor.

Hellimin kalitesindeki düşüşün ‘imalat yöntemindeki’ değişimden kaynaklandığını belirten uzmanlar, bunun tüketiminde yaşanabilecek olumsuzluklara dikkat çekiyor.

Diyalog’un dünkü manşetinde yer alan ‘Kazein’ (kas geliştirici) madde kullanımı konusunda ise çok ciddi araştırmaların yapılması ve bunu yapan üreticilerin cezalandırılması isteniyor.

Arayışlar sürüyor

Üreticinin elinde kalan sütleri tüketmek amacıyla süt ürünleri imalatçılarına kilosu bir lira 16 kuruş yerine 50 kuruştan satış yapılması ve bunun Türkiye’deki Suriyeli göçmenlere gönderilmesi konusundaki girişimler de sonuçsuz kaldı.

Elde edilen bilgilere göre; aradaki farkın Türkiye tarafından karşılanması yönündeki beklentiler olumlu karşılık görmedi.

Hayvan üreticilerinin bu kez; yerli üreticilere yine 50 kuruştan satış yapılması ve aradaki farkı KKTC hükümetinin karşılanması konusunda Tarım ve Maliye Bakanı’nın yanı sıra Başbakan Hüseyin Özgürgün ile görüşmeleri kamuoyunda geniş ilgi uyandırdı.