Nadire Bahadi

Süt Endüstri Kurumu’nun (SÜTEK) hayvancıdan pazarlayabileceği kadar süt alma yönündeki kararı üreticinin sorunlarının giderek büyümesine sebep oldu. SÜTEK’in kararı uygulamaya koymasının ardından 4 gündür elinde yaklaşık 5 buçuk ton süt kalan üretici Mehmet Erlant, önce elinde kalan sütü çevredeki insanlara dağıtmayı denedi. Erlant, dün elinde kalan sütü verecek birini bulamayınca isyan etti. Sütü depoladığı buzluğun musluğunu açan Erlant, tonlarca sütü kanalizasyona gönderdi. SÜTEK’in üreticiler arasında da çifte standart uyguladığını savunan Erlant mağduriyetini dile getirdi.

5 buçuk ton sütü ziyan oldu

Süt fazlalığı olduğu gerekçesi ile SÜTEK’in 22 Mayıs’tan buyana sütün tamamını almadığından şikayetçi olan Mehmet Erlant, günde 2 buçuk ton süt üretimi olduğu halde SÜTEK’in sütün tamamını almaması nedeni ile 4 günde 5 buçuk ton sütünün ziyan olduğunu söyledi. Yaşanan sorunlar nedeni ile süt potansiyelini düşürmek için 15 büyük baş hayvanı keserek askere verdiğini söyleyen Erlant, SÜTEK’in üreticiler arasında da çifte standart uyguladığını iddia etti. Her üreticiden eşit miktarda süt alınması halinde süt çokluğu sorununun yaşanmayacağını söyleyen Erlant, bu soruna bir an önce çözüm üretilmesini istedi.

sutler-kanalizasyona-akti-3.jpg

Sütler zamanında toplanmıyor

Geçmiş yıllarda sıcak sütün artık alınmayacağının söylenmesi üzerine 110 bin Sterlin borç çekerek soğuk zincir üretimine geçtiklerini söyleyen Mehmet Erlant, sütün zamanında toplanmaması nedeni ile de sorunlar yaşandığını dile getirdi. Yaklaşık 100 adet sağımlık büyük baş hayvanın bulunduğunu söyleyen Erlant, sabah saat 5 de sağım yapılması gerektiği halde sütlerin geç toplanması nedeni ile buzlukların dolu olduğunu ve sağımın öğle saatlerine kadar geciktiğini ifade etti. Geç sağım yapılmasının hayvanlar için zararlı olduğunu söyleyen Erlant, sağım yapılabilmesi için buzluktaki sütün 2 buçuk tonluk plastik depoya alındığı zaman ise SÜTEK’in sütü kabul etmeyerek almadığından şikayetçi oldu. SÜTEK’in sütün litresini 1 TL 25 kuruştan aldığını ancak ellerinde kalan sütler nedeni ile kar etmek yerine zarara uğradığını söyleyen Erlant, ayda sadece 80 bin TL gideri olduğunu bu sorunlarla mağduriyetin her geçen gün daha arttığını dile getirdi.

sutler-kanalizasyona-akti-1.jpg