Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, hellim tesciliyle birlikte küçükbaş hayvan sütünün öneminin çok daha fazla arttığını ifade etti.

Çavuşoğlu, Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier ve yönetim kurulu üyelerini kabul ederek görüştü.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Birlik Başkanı Güvenlier, kabulde sektörün geliştirilebilmesi ve sıkıntılarının aşılması için talepleri olduğunu ifade ederek, bu talepleri on üç madde halinde Bakan Çavuşoğlu’na sundu.

Bakan Çavuşoğlu ise tüm çiftçi ve üreticilerin yanında oldukları gibi küçükbaş hayvan üreticilerinin de her zaman yanında olduklarını belirtti.

Çavuşoğlu, küçükbaş hayvan üreticiliğinin geliştirilmesine son derece önem verdiklerini belirttiği konuşmasında, hellim tesciliyle birlikte küçükbaş hayvan sütünün öneminin çok daha fazla arttığını ifade etti.

Bu nedenle, kademeli olarak küçükbaş hayvan sütünün artırılması gerekliliğine dikkat çeken Çavuşoğlu, bu konuda desteklerin yeniden düzenlenmiş olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, küçükbaş hayvan sütünün hijyeninin sağlanması yönünde Bakanlar Kurulu’ndan geçirdikleri kararla küçükbaş hayvancılara yönelik üç yıllık bir hibe programını uygulayacaklarını ifade etti.

Çavuşoğlu, bu çerçevede, yeni süt sağım makinesi ve minimum 200 litre kapasiteli yeni süt soğutma deposu alımlarında 9 bin TL’ye kadar hibe verilmesi yönünde bir projenin hayata geçirileceğini anlattı.

Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu’nun bu projenin geliştirilmesi için gerekli katkının devam edeceğini de söyledi. Bakan Çavuşoğlu, küçükbaş hayvan üreticilerinin sorunlarının aşılması için ciddi bir mesai harcadıklarını da kaydederek, üreticilerden gelen talepleri dikkatle inceleyeceklerini belirtti.

GÜVENLİER

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier, kabulde yaptığı konuşmada, küçükbaş hayvan üreticilerinin sıkıntılarının bu güne kadar yeterince dile getirilmediği ve temsiliyetlerinin yeterli düzeyde olmadığı inancıyla bir araya gelerek birliği kurduklarını kaydetti.

Güvenlier, sıkıntılarının aşılması için atılması gerektiğine inandıkları adımları Bakan Çavuşoğlu’na on üç madde halinde sundu.

Buna göre, Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin talepleri şöyle:

“Kuraklıktan dolayı küçükbaş üreticisine hibe arpa ve kaba yem verilmesi; süt kurumunda birliğe temsiliyet verilmesi; küçükbaş sütünde yüzde 4 yüzde 4.5 yağ oranının ulaşılabilecek bir hedef olmadığı ve yağ oranının ulaşılabilir seviyeye çekilmesi; küçükbaş hayvan sütünden tarım sigortasına yapılan kesintilerin küçükbaş üreticilerinin sıkıntılarının aşılması için kullanılması; küçükbaş hayvancılığın sorunlarının aşılması; daha kaliteli üretim yapılması ve uzun vadeli üretim politikaları üretilmesi için ivedilikle çalıştay yapılması; küçükbaş hayvan sağlığı ile ilgili toplantı ve seminerlerde birliğin görüşünün alınması ve birlikte hareket edilmesi; kulak numaralarından kalan 40 TL’nin üreticiye arpa ve kaba yem olarak yapılandırılması; yapılmaya başlanan Brusella taramasının altı ay sonunda yenilenmesi ve temiz bulunan işletmelere prim verilmesi; Türkiye’den gelen suyun küçükbaş hayvan üreticisine kaba yem üretmesi için verilmesi ve mandıralara verilen suyun yüzde 50’sinin sübvanse edilmesi”