Bertuğ Topal

Türkiye’den gelen suyun fiyatını belirleme çalışmaları devam ederken, şu an için elde edilen bilgilere göre bu fiyat 5 TL’yi geçmeyecek.

Havadis, İçişleri Bakanlığı’nın İçme Suyu Tüzüğü uyarınca 2015-2016 yılları arasında belediyelerin vatandaşa sattığı suyun fiyatına ulaştı.

Bir ailenin ortalama ayda tükettiği su miktarı olarak hesaplanan 20 ton üzerinden yapılan tüzük listesine göre en pahalı suyu Mağusalı kullanıyor. 20 tonluk bir su harcaması yapan bir aile ayda su ücreti olarak Mağusa’da 67.50 TL veriyor.

En ucuz suyu ise 20 tona 15 TL veren Dipkarpaz ve Akıncılar halkı alıyor.

Ülkede bulunan 28 belediyede su fiyatları oldukça çok değişkenlik içeriyor. Halk bölgesine göre 20 tonluk harcama yapması durumunda 15 TL’den 67.50 TL’ye arasında fiyatlarla belediyelerden su satın alıyor.

En pahalı Mağusa

İçişleri Bakanlığı’nın İçme Suyu Tüzüğü uyarınca 2015-2016 yılları arasında belediyelerin vatandaşa sattığı suyun fiyatlarının bulunduğu listeye göre en pahalı su, deniz arıtmanın da bulunduğu Mağusa’da. Mağusa halkı aylık 20 tonluk su ihtiyacına toplam 67.50 TL ücret ödüyor.

En ucuz Dipkarpaz ve Akıncılar

Dipkarpaz ve Akıncılar Belediyeleri ise Mağusa’nın aksine suyu en ucuza satan belediye olarak listede yer alıyor. Ülkenin en uç noktası olmasına rağmen Dipkarpaz Belediyesi 20 tonluk suyu halkına 15 TL’den sunuyor. Yine Akıncılar’da da 20 tonluk su 15 TL olarak halka veriliyor.

Gönyeli ve Lefkoşa üst sıralarda

Ülkede çok az belediyenin içilebilir su verdiği ülkemizde Gönyeli Belediyesi de bu belediyeler arasında. Gönyeli Belediyesi’nin halkına sattığı su fiyatı ile altyapısının değişmesi gereken ve halkın sürekli suyun kalitesi konusunda şikayet ettiği Lefkoşa Belediyesi’nin su fiyatı arasında uçurumlar yok.

Lefkoşa’da ortalama 20 ton su tüketen bir aile belediyeye su ücreti olarak 53 TL öderken, bu fiyat Gönyeli Belediyesi’nde sadece 6 TL pahalı. Gönyelili içilebilir suyun 20 tonunu 59.80 TL’ye satın alıyor.

Dilimler arası fark var

28 belediyenin 28’i de kullanıma göre dilimler arasında fiyat farkı uyguluyor. Halkın 10 ton su harcamasında ton başına ödediği su parası ile 40 ton kullanımda ödediği su parası arasında dağlar kadar fark var.

Fiyatlandırma dilimlerine bakıldığında 10 ton ile 20 ton arasında en düşük 1 TL’den satılan su, bazı bölgelerde 50 ile 100 ton kullanıma göre tonu 19.53 TL’ye kadar çıkıyor.

su-listesi.jpg

Genel ortalama 35 TL civarı

İçişleri Bakanlığı’nın İçme Suyu Tüzüğü uyarınca 2015-2016 yılları arasında belediyelerin vatandaşa sattığı suyun fiyatlarının bulunduğu listeye bakıldığı zaman genel ortalamanın 35 TL olduğu görüşülüyor. Mağusa, Lefkoşa ve Gönyeli gibi belediyeler suyu 50 TL ve üzerine satarken Akıncılar, Dipkarpaz, Çatalköy ve İnönü gibi belediyeler suyu halkına 15 ile 25 TL arasında satıyor.

Maktu ücret uygulayan da var uygulamayan da

İçme Suyu Tüzüğü’ne göre bazı belediyeler maktu ücret uygulamasına giderken, bazıları ise bu yolu tercih etmiyor. 28 belediyenin 14’ü maktu ücret alırken diğerleri maktu ücret uygulamıyor. Maktu ücret uygulayan belediyelerde 0-10 ton arası su kullanımında 1.75 TL ile 25 TL arası maktu ücret uygulanıyor.

Belediyeler yeni fiyat belirleyecek

Türkiye’den gelen ve ilk etapta belediyelerin dağıtacağı suyun fiyatı konusunda ise bir netleşme henüz yok. Havadis’in dün manşetten verdiği haberde belediyelerin suyu 1.10 TL’ye mal edecek olması su ücretlerinde belediyelerin de fiyatları artıracağı anlamına geliyor. Ancak şu an belediyelerin devletten aldığı su ile Türkiye’den gelecek suyun maliyeti arasında 80 kuruş ile 1 TL arasında fark olması suyun tonunun 5 TL’yi geçmeyeceği anlamına geliyor.