Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Tıp Haftası etkinlikleri çerçevesinde yarın “Avusturya Sağlık Sistemi, Avusturya Tabipler Birliği’nin Sağlık Sistemindeki yeri ve Dünyada Sağlık Politikaları” üzerine konuşulacak bir panel gerçekleştiriyor.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği merkez binasında yer alacak panel saat 19.00’da başlayacak.

Birlik başkanı Filiz Besim yazılı açıklamasında, ülkedeki sağlık sistemi üzerine birçok tartışmanın sürdüğü bu günlerde dünyadaki başarılı sağlık sistemlerini irdelemenin ülkeye ışık tutacağı ve sistemlere bakış açılarını geliştireceğine inanç belirtti.

Besim, panelin de bu amaçla gerçekleştirileceğini ifade ederek, panele Avusturya Tabipler Birliği yöneticilerinden Dr. Karl Forstner ve Dr. Johannes Zahrl’ın katılacağını kaydetti.

Köklü bir devlet geleneği geçmişi bulunan ve yaklaşık 8 milyon nüfusa sahip Avusturya’nın sağlık hizmetlerinin köklü bir geçmişe sahip olduğuna işaret eden Besim, Avusturya’da Sosyal Sigorta Sağlık Sistemi’nin temellerinin de Orta Çağın sonlarında atıldığını anlattı.

Avusturya Sağlık Sisteminin, bugün dünyada en iyi örgütlenmiş ve en iyi işleyen Sağlık Sistemlerinden biri olduğuna işaret eden Besim, şöyle devam etti:

“Avusturya beklenen yaşam süresinin yüksekliği ve doğum oranı düşüklüğüyle nüfusu yaşlanan bir ülkedir. Ülkede bebek ölüm oranı bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığı gibi oranlar oldukça düşüktür.

Avusturya federal bir devlet olduğu için Sağlık Sistemi de bu federal yapıya uygun bir şekilde örgütlenmiştir. Ülkede salt sağlık hizmetlerini yürüten bir Sağlık Bakanlığı bulunmamaktadır. Sağlık Hizmetleri Sosyal Güvence Sistemi içerisinde düşünülmüş ve bu şekilde örgütlenmiştir.

Sağlık Sistemi içerisinde en önemli kuruluş Federal Sağlık ve Kadın Bakanlığıdır.”

Filiz Besim, konuya ilgi duyan herkesi panele davet ederek, konferansta simultane tercüme yapılacağını da kaydetti.