Birlik, işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması gereğine dikkat çekerek, işçi sağlığı ve güvenliği, sürekli ve efektif denetlemelerle sağlanırken, bir yandan da toplumun bu konuda ciddi boyutta eğitilmesi gerektiğini bildirdi.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Minel Özen, konuyla ilgili açıklamasında, 18 Haziran’dan beri vücudunun yüzde 85’i yanık olması nedeniyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde yatan 24 yaşındaki Mustafa Bakırhan’nın durumunun ülkedeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarıyla ilgili ne noktada olunduğuna dair ibret verici bir gösterge olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak özellikle son günlerde yaptıkları çalışmalarda bu konuya büyük öncelik tanıdıklarını ifade eden Özen, “Tüzük çalışmaları,  klinik tabanlı tarama programları ile yaptığımız son çalıştayda konunun ‘iş sağlığı ve güvenliği’ ile ‘iş yeri hekimliği’ boyutları birçok yönleriyle vurgulandı” dedi.

Özen, son derece acı olan bu olayın, bu konuda çok hızlı olarak çağdaş düzenlemeler ile denetlemelere ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu ifade ederek, siyasi iradenin ve yürütmenin de konuya daha ciddi eğilmesi gerektiğini vurguladı.

İşçi sağlığı ve güvenliğinin sürekli ve efektif denetlemelerle sağlanırken, toplumun da ciddi boyutta eğitilmesi gerektiğini belirten Özen, konunun yasal denetim boyutlarının yanında işçinin kendini korumasının da kültürel boyutu olduğunu kaydetti.

Özen, hekimlerin sosyal toplum anlayışının her zaman yanında olduğunu belirterek, bu olayda da büyük üzüntü içinde olduklarını ve ileriye yönelik kazanımlar ve bu gibi olayların tekrarlanmaması için her zaman her türlü diyaloğun ve çalışmanın da içinde olacaklarını söyledi.