Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nden yapılan açıklamada, geçmiş hükümetler döneminde yapılmayan icraatlar nedeniyle  sağlık sisteminin artık sürdürülemez hale geldiği savunuldu.

Kamu hastaneleri ve çalışanlarının perişan, denetimsiz özel sağlık hizmetlerinin de  aynı başıboşluk içinde olduğu iddia edilerek, “Sağlık Bakanlığı ülkedeki tüm sağlık hizmetlerinden sorumlu olduğunu unutmuş gibi günü birlik sorunları çözmekten bile aciz durumdadır. Hiç kuşkusuz bu durumda da en çok yara alan kesim sistemin ana aktörleri olan hastalar ve hekimler olmaktadır” denildi.

Açıklamada, sağlıkta sistemi kurabilmek için yapılması gerekenlerin belli olduğu bunun için de gerekli olan yegane şeyin siyasi irade olduğu belirtildi.

Sistemi oluşturmak için Kamu Sağlık Çalışanları, Genel Sağlık Sigortası, Özel Hastaneler Yasası, Döner Sermaye Yasası ve Hasta Hakları Yasası gibi yasalara ihtiyaç olduğu kaydedilen açıklamada, “Bu yasalar eş zamanlı ya da birbirini destekleyecek şekilde kademeli olarak uygulanmaya başlandığı zaman sağlıkta sistem kurulmuş olacaktır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada,  Sağlık Bakanlığı, Başbakanlık, Maliye, Çalışma Bakanlığı ve sağlık örgütlerinin oluşturacağı üst düzey teknik bir komitenin ivedi olarak kurulması da önerildi.