Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, UBP Milletvekili ve Komite Başkanı Ahmet Kaşif başkanlığında toplanarak, gündeminde bulunan “Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı görüştü. Komite, tasarıyı madde madde görüşülmesini tamamladı ve oybirliği ile Genel Kurul’un gündemine sundu.

Komite toplantısına davetli olarak, Sağlık Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nden yetkililer de katıldı.

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi toplantısına, UBP Milletvekili ve Komite Başkanı Ahmet Kaşif, CTP-BG Milletvekili ve Komite Başkan Vekili Ahmet Gülle, DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, UBP Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu ve CTP-BG Milletvekili Erlut Şahali katıldı. Komite toplantısında ayrıca CTP-BG Milletvekili Hüseyin Erçal da hazır bulundu.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, yasa tasarısının genel gerekçesi şöyle:

“Esas Yasa’da köklü değişikliklerin yapıldığı 2004 yılından sonra, gerek tıp meslek uygulamalarında, gerek tıp ve tıpta uzmanlık eğitiminde, gerekse ülkedeki sağlık kuruluşlarının sayısında ve teknolojisinde meydana gelen değişim ve gelişmeler, mevcut yasa ile çözümlenemeyecek yeni sorunları da beraberinde getirmiştir. Son yıllarda, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, bilhassa ülkedeki değişimlerin ve gelişimlerin yarattığı ihtiyaçla, üyeleri, kamuoyu ve sağlık kuruluşları üzerinde etkinliğini arttırmak zorunda kalmıştır. Karşılaşılan sorunlar, mevcut yasanın pek çok düzenlemesinin yetersiz olduğunu ortaya çıkarmış; buna rağmen, Birlik ve Odalar bu sorunları olabildiğince etkin ve pratik yöntemlerle adilane biçimde çözümlemeye çalışmaktadır. Son dönemde edinilen kurumsal tecrübe ve ortaya çıkan yeni mahkeme kararları, ihtiyaçların daha doğru bir biçimde tespit edilip giderilmesini elzem hale getirmiştir. Özellikle, disiplin uygulamaları bakımından mevcut yasa yetersiz kalmakta veya pek çok açıdan yasada yer alan eksiklik veya boşluklar sorunların çözümüne engel teşkil etmektedir. Belirtilenler ışığında, Esas Yasa’da köklü bir değişiklik yapılması ve bilhassa disipline ilişkin düzenlemelerin yeniden kurgulanarak tanımlanması kaçınılmaz bir gereklilik halini almıştır. Bu değişiklik yasası ile ana hedef, yukarıda temas edilen sorunların çözümünü sağlamak ve etkin bir meslek örgütü olup, son derece güçlü bir kurumsal hafıza ve tecrübe ile halk sağlığı alanında etkin bir rol üstlenen Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’ni, ülkede yaşanan değişim ve gelişimlere yetişebilmek adına güçlendirmektir.”