Ceren ERCİH 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu oldu. Kısa bir süre önce limanların özelleştirileceği yönündeki açıklamasıyla gündeme gelen Bakan Taçoy, söz konusu konuya ilişkin soruları yanıtladı. Taçoy, Telefon Dairesi ve Ercan’la ilgili önemli açıklamalarda da bulundu. 

“LİMANIN ÖZELE DEVREDİLMESİ İÇİN ÖNCE LİMANIN KIYMETİ BİLİNMELİ” 

Kısa bir süre önce limanların özelleştirileceği ile ilgili bir açıklama yapan Bakan Taçoy, konuya ilişkin son durumun ne olduğunu anlattı. Özellikle Mağusa Limanı’nda büyük sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Bakan Taçoy, limanın bu haliyle özelleştirilmesinin mümkün olamayacağına şu sözlerle vurgu yaptı; “Limanın özele devredilmesi için önce limanın kıymeti bilinmeli. Var olan limanınızın Rıhtımın üçte birinden daha az kullanıldığı rıhtımın özelleştirilmesi mevzu bahis bile olamaz. Çünkü sizin var olan limanınızın rıhtımının üçte biri sadece deniz tarafından liman olarak kullanılabilir. Geriye kalanda çeşitli unsurlar vardır. Bunların temizlenmesi gerekir.” 

“9-10 TANE FAALİYETİ BİR RIHTIMIN İÇİNDE YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ” 

Taçoy, limanda yapılacak çok iş olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “Mağusa limanımızda balıkçımız var, marina, tersane, serbest liman, dökme yük, konteynır yük, asker vs. Unsurların hepsi bu limanın içinde var. 9-10 tane faaliyeti bir rıhtımın içinde yapmaya çalışıyorsunuz bu verimli bir limancılık değildir. Burada limanın konteynır park edebilmesi için alanların oluşturulması öncelikle limanlarda 2-3 tane konuyu halletmek gerekir.” 

“BU LİMANI DÜZENLEMEYE GİTMEZSEK ÖZELLEŞTİRME KAÇINILMAZ OLUR” 

Taçoy limanlarda bu düzenlemeler yapılmadıkça özelleştirmenin kaçınılmaz olduğunu ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Limanın hem transit yüke hem de daha fazla eğilimlere açık olması gerekiyor. Biz bu kadar güzel ve doğal limanı kullanmamız, mevcut kapasitesi ile gelirini çok daha arttırmamız bize sorgulanan soruyu gündeme getirir. Eğer biz bu limanı düzenlemeye gitmezsek özelleştirme de kaçınılmaz olur.” 

“TÜRKİYE’DEN LİMANLARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ KONUSUNDA TELKİN” 

Türkiye’den “limanların özelleştirilmesi konusunda size bir telkin oldu mu” sorusuna da yanıt veren Taçoy şunları söyledi: “Benim söylediğim söylemle bakanımızın hiç bir şekilde bir ilişiği olmadı. Enteresan ancak gerçek açıklamamızı yaptıktan sonra ve Girne Limanı için, denizcilik için yapmış olduğumuz tüm ziyaretlerde kıyı emniyetinin ve sahil güvenliğin yapmış olduğu diğer yatırımlarını görmek için yapmış olduğumuz ziyaretlerde bunların hiç biri bakanla konuşulmuş konular değil. Enteresan nokta dediğimi odur ki bize yaptığımız açıklamadan sonra basın kameralarını kapattıktan sonra basından gelen bir arkadaşımızın limanların özelleştirmesi üzerine bir soru üzerine Sayın Bakanım bunları kameralara söyler misin diyerek, altına yapmış olduğum açıklamalardı.” 

“GİRNE LİMANI VIP OLMALI” 

Yine Girne Limanı ile ilgili 2009 yılından bu yana büyük bir hayali olduğunu belirten Taçoy, bu hayalini de şu sözlerle paylaştı; “Girne limanının bir benzeri Avrupa’da liman var. İkisini kıyasladığımız zaman şunu göreceğiz ki Girne Limanı Avrupa’daki limandan çok daha güzel bir mevkiye sahiptir. Oranın bir VIP Launge gibi bir marina haline dönüştürülebileceğini artık düşünmemiz gerekir ve plan projelerimizi ona göre yapmamız lazım.”