Çiğdem AYDIN 

Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile ortaklığın bozulma nedenlerini Diyalog’a açıkladı. Koalisyona devam etmek için belirli bazı ilkeleri çiğnemenin mümkün olmadığını belirten Taçoy, “CTP’nin bazı tezleri vardır ki bunları kabul etmemiz mümkün değildi” dedi.

Taçoy, DP’nin kabul etmediği tezleri açıklarken, bir tanesinin polisin, sivile bağlanması olduğunu söyledi. “Bu ülke ve toplum buna hazır değildir” diyen Taçoy, kamuda verimliliği artırmaya çalışırken özel sektörde sendikalaşmanın doğru olmadığını keydetti.

Taçoy, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:

Soru: CTP-DP koalisyonunda ne oldu da ortaklık bitti, yakınlaşma neden sağlanamadı? 

Taçoy: Biz DP-UG olarak belli şeyleri ortaya koyduk bu karar CTP’nin kendi kararıdır. İdeolojik olarak yakınlaşma konusunda bir ilerleme sağlayamadık. Bazı tezler vardır ki DP-UG olarak kabul etmemiz mümkün değildi. 

Soru: Neydi bu kabul edilmeyen tezler ? 

Taçoy: Örneğin polisin sivile bağlanması. Bu ülke ve toplum kesinlikle buna şimdi hazır değildir. Özel sektörde sendikalaşma konusunda ise reel sektör buna hazır değildir. Kamuda verimliliği artırmaya çalışırken yeni reformlar gündeme getirirken bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Ayrıca İLO sözleşmeleri bu ilkede doğru şekilde uygulanırsa sendikalaşmaya da gerek yoktur. İtfaiye tek başına sivile bağlanabilir.

Soru: Size göre CTP neden yaklaşmadı bir ortaklığa? 

Taçoy: Nedenini onlara sormalısınız biz ilkelerimiz ve ideolojimizden taviz vermedik. Demokrasilerde çareler tükenmez.

Soru: CTP ve UBP’nin üzerinde uzlaştığı hükümet protokolünde Polisin ve İtfaiyenin sivil otoriteye bağlanması gibi maddeler var. Ne dersiniz? 

Taçoy: Bence uygun değil. Polis ve İtfaiyeyi hem mali açıdan karşılamak mümkün görünmüyor hem de siyasallaşma riski bu mentalite ile oldukça fazladır. Polisi sivil otoriteye bağlamak için öncelikle siyasi yapının ve vizyonun değişmesi gerekiyor aksi halde bu iki kurumda da siyasallaşma söz konusu olur. Ayrıca toplum olarak da buna hazır olmadığımızı düşünüyorum.

Soru: Özel sektörde sendikalaşmaya da karşı çıktınız ama UBP’nin kabul ettiği iddia ediliyor?

Taçoy: Kamuda işlerin nasıl yürütüldüğü ortada. Özel sektör çalışanlarının da hakları vardır elbette. Fakat bu haklar zaten kabul edilen İLO sözleşmelerinde mevcuttur. Dediğim gibi uygulandığı takdirde buna gerek yoktur.

Soru: UBP neden CTP’ye bu konularda taviz veriyor sizce? 

Taçoy: Ulusal Birlik Partisi’nin içinde DP-UG’lilere karşı bir soğukluk var. Bunu henüz aşamadılar. Ulusal Birlik Partisi’nde de nereye olduğu belli olmayan bir kayış var. CTP için de alternatifsizlik bu sonucu doğurdu. Demokrasilerde alternatif tükenmez bizim DP-UG olarak alternatifimiz vardır. Alternatifsizlikler sizi ilkelerinizden taviz vermeye iter UBP ve CTP’nin yaşadığı ve kurduğu hükümet modeli de budur. Alternatifsiz değiliz ve ilkelerimizden de taviz vermeyiz.