Bağımsız Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, “Devlet Kurumsal, Şehit Ve Kayıp Cenaze Törenlerine İlişkin Kuralları Düzenleyen Yasa” hakkında öneri hazırladı.

Vefat eden devlet büyükleri ve şehitler için düzenlenecek cenaze törenlerine ilişkin usul ve esasları belirleyen “Devlet Kurumsal, Şehit ve Kayıp Cenaze Törenlerine İlişkin Kuralları Düzenleyen Yasa”da mezar yerinin tespiti, yapımı, bakımı, genişletilmesi ve düzenlenmesine ilişkin kuralların yer almaması nedeniyle hazırlanan yasa önerisi Resmi Gazete’de  yayımlandı.

Önerinin genel gerekçesinde, Lefkoşa Türk Mezarlığı’nın bir bölümü devlet büyüklerinin gömülmesine ayrılıp devlet mezarlığına dönüştürülürken, bu devlet mezarlığına ilişkin herhangi bir yasal mevzuat bulunmadığına işaret edildi.

Bu nedenle defnedilecek her devlet büyüğü için Bakanlar Kurulu kararı üretildiğine işaret edilen gerekçede, “Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan bu uygulamanın yasal mevzuatta yer almamasından dolayı yasal statüde bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sıkıntılardan bir tanesi de Devlet Mezarlığı’nda bulunan kabirlere yönelik mezarlık alanında yapılacak yapım, bakım, onarım ve geliştirme işlemlerinin nasıl, ne şekilde hangi yetki ile yapılmasına ilişkin herhangi bir yaptırım bulunmamasına ilişkindir” denildi.

Bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla hazırlanan ve 6 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine sunulan yasa önerisiyle ilgili 20 gün içinde Meclis Başkanlığı’na yazılı görüş ve öneri sunulabilecek.