Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “2015 KKTC Trafik ve Yol Güvenliği Çalıştayı’nda” ortaya çıkacak sonuçları önemsediklerini belirterek, hükümet olarak çalıştayın sonuçlarını hayata geçirmek için gerek yasal, gerekse altyapı düzenlemeleri için ellerinden gelen çabayı ortaya koyacaklarını vurguladı.

Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Türkiye Büyükelçiliği olarak KKTC’de trafik kazalarını engelleyecek ciddi verilere dayalı, kapsamlı projelere altyapı ve teknolojiye destek sağlayacaklarını ancak projelerde çok seçici olacaklarını belirtti. 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, devletin altyapı ve trafik eğitimlerini yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürdüğünü, bu çerçevede 2015 yılını “Trafikte Farkındalık Yılı” ilan ettiklerini belirterek, halka, trafikte bilinçli, sorumlu olma ve devletle işbirliği yapma çağrısında bulundu.

Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler ise, trafikte herkesin sorumluluğu olduğuna işaret ederek, bu çerçevede trafikte herkesin üzerine düşen sorumluluğu ve bilinci taşıması gerektiğini, trafikte seyir halindeyken “alkol, dikkatsiz sürüş, sürat ve cep telefonu” konularında duyarlılık istedi. 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından Trafik Komisyonu koordinatörlüğünde düzenlenen “2015 KKTC Trafik ve Yol Güvenliği Çalıştayı” başladı.

Telsim sponsorluğunda “Bilinçli Sürücü, Güvenli Toplum” sloganıyla gerçekleştirilen çalıştayda, ülkede trafik sorunlarına sürdürülebilir çözümler üretilmesi hedefleniyor.

2015 yılında trafikte farkındalık sağlamayı amaçlayan ve yarın tamamlanacak çalıştay, Golden Tulip Hotel’de yer alıyor.

Çalıştay nedeniyle otel önüne kurulan emniyet kemerini kullanma bilincine yönelik, emniyet kemeri simülatör araç da halkın kullanımına sunuldu.

YORGANCIOĞLU

Çalıştayın açılışına, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, milletvekilleri, Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler, Türkiye Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu, Telsim Genel Müdürü Rasim Karas, bürokratlar, polisler ve diğer yetkililer katıldı.

YORGANCIOĞLU: “KANAYAN YARA”

Çalıştayın açılışında konuşan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ülkede trafiğin “kanayan bir yara” olduğunu belirterek, trafikte yaşanan sorunlara çözüm üretmek adına katkı ortaya koyan ve çalıştayı düzenleyen herkese teşekkür etti.

Yorgancıoğlu, çalıştayı önemsediklerini ve ortaya çıkacak sonuçları gerek yasal gerekse altyapı olsun hayata geçirmek için ellerinden gelen çabayı ortaya koyacaklarını belirterek, kazaların azalmasında büyük katkısı olan sabit kameralar yanında teknik takip bilgilendirme sisteminin de önemine vurgu yaptı.

Trafikte eğitim ve kültürün önemine değinen Yorgancıoğlu, çalıştayın sloganı “Bilinçli Sürücü, Güvenli Toplum”a “Bilinçli Toplum Güvenli Yaşamı” da eklemek istediğini belirtti ve trafikte sadece sürücünün değil, tüm toplumun bilinçli olması gerektiğini vurguladı.

Yorgancıoğlu, alkollü, sinirli, aceleci, endişeli ve benzeri sıkıntıları bulunan kişilere yanlarındakinin de araç kullanma izni vermemesi gerektiğini ifade ederek, çalıştayın başarılı olmasını temenni etti.

AKÇA: “KAZAYA NEDEN OLACAK BİRÇOK ETKEN VAR”

Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC’de trafik konusunda diğer ülkelerden daha ileride bir sorun bulunduğunu, bunun günlük yaşam, basın ve trafikte de görüldüğünü ifade ederek, trafik kazalarına neden olacak birçok etken bulunduğunu işaret etti.

Akça, 3 yıl önce de trafikle ilgili bir adım atıldığını ancak trafikteki sorunların ve çözümünün fazlalığından ortaya bir eylem planı çıkarılamadığını ifade ederek, bu çalıştayda sonuca ulaşabilmek için çok somut örneklerin ortaya konulması gerektiğini kaydetti.

Akça, kendisinin yaklaşık 30 yıldır ehliyet sahibi olduğunu ve “trafik kazalarında yüze 90 sürücü kusuru vardır” sözünü anlayamadığını ifade ederek, trafikte ülkelerdeki trafik düzeni ve sürücü bilincinin önemine vurgu yaptı.

Çalıştayı çok önemsediklerini ifade eden Akça, çalıştay sonucunda bir “eylem planı” çıkmasını beklediklerini ifade ederek, Türkiye Büyükelçiliği olarak altyapı ve teknolojiyi içeren iyi projeleri destekleyeceklerini, trafik kazalarını önleyici, verilere dayalı projelerde seçici olacaklarını kaydetti.

Akça, “Türkiye Büyükelçiliği Yardım Heyeti olarak altyapıyı ve teknolojiyi ilgilendiren iyi hazırlanmış projelere destek vermeye hazırız. Ama projeler konusunda çok seçici olacağız, dolayısıyla çok somut verilere dayalı gerçekten de yapıldığında trafik sorununu bir nebze azaltacağına bizi, hepimizi ikna edecek fikirleri projeler bekliyoruz” dedi. Akça, çalıştayın hayırlı olmasını da temenni etti. 
 
TAÇOY: “HER YIL 5-7 BİN YENİ ARAÇ”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, KKTC’deki trafik düzeni, sorunları, trafik kazaları ve sıkıntılarla ilgili verilere ve rakamlara dayalı bir sunum yaparak, çalıştayın ülkedeki trafik sorunları ve trafik kazalarını engellemek adına ilk adım olduğunu ifade etti.

Taçoy, ulaşımın, hayatın en önemli alanlarından bir olduğuna dikkat çekerek, bu çerçevede ulaşımda herkesin üzerine düşen sorumluluğu taşıması gerektiğini vurguladı. Ülkede 300 bin nüfus olduğunun kabul edildiğini, 172 bin de kayıtlı araç bulunduğunu ifade eden Taçoy, bu araçlara her yıl 5 ile 7 bin arasında yeni araç eklendiğini anlattı.

Taçoy, trafikte dikkatsiz sürüş, alkol, cep telefonu, sürat gibi etkenlerin kazalara sebebiyet verdiğini ifade ederek, bu konularda sürücülere büyük görevler düştüğünü belirtti ve “Yolların kralı yoktur, kuralı vardır” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, yaya ve bisiklet kullanımını artıracak çalışmalar yürüttüklerini, toplu taşımacılığı geliştirmek için de her türlü girişimi yapacaklarını ifade ederek, trafik kazalarının azaltılması hedefiyle yol güvenliğini artırmak için çalıştıklarını kaydetti.

Taçoy, trafikte eğitime de önem verileceğini, trafik eğitimi ve kültürünün sağlanacağını anlatarak, trafikte suçlu aramadıklarını, ancak ilk önce herkesin kendi sorumluluğunu alarak bu çabalara destek vermesini beklediklerini vurguladı.

Tüm trafik paydaşlarıyla çalıştayda sorunlara çözümler arayacaklarını, bu konuda basından da destek beklediklerini ifade eden Taçoy, hedefin; trafik sorunlarına çözümler üretmek olduğunu vurguladı. Devletin altyapının geliştirilmesi ve eğitimlerin artırılması için çalışmalarını sürdürdüğünü, ancak halkın işbirliğinin de önemli olduğunu ifade eden Taçoy, halka trafikte işbirliği çağrısı yaptı.

2015 yılını trafikte farkındalık yılı ilan eden Taçoy, çalıştayın başarılı olmasını temenni etti.

GÜRLER: “KAZA NEDENLERİNİN BAŞINDA DİKKATSİZLİK GELİYOR”

Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler ise, trafikte aksaklıkların giderilmesi ve halkta farkındalık yaratılması amacıyla düzenlenen çalıştaydan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tüm paydaşların çalıştayda birlikte çalışmasının, ülke trafiği açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Gürler, bu birlikteliğin, trafikteki sorunları en alt seviyeye çekeceğine inandığını, bu konuda PGM’nin de üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceğini ifade ederek, trafik kazalarının en başında dikkatsiz sürüş, sürat, alkol, cep telefonu kullanımı gibi sorunların geldiğini, bu yüzden vatandaşların da üzerine düşeni yapması ve kurallara uyması gerektiğini kaydetti.

Toplu taşımacılık sisteminin yetersizliğinin de özellikle kazalara etken olduğu tespitinde bulunan Gürler, şehir içi trafiğinin toplu taşımacılıkla rahatlatılması durumunda kazaların azalacağına inanç belirtti, toplu taşımacılığın acilen hayata geçirilmesi gerekliliği üzerinde durdu.

Gürler, sabit radar sistemlerinin, trafik kazalarını özellikle bulunduğu bölgelerde azalttığını, ancak trafiğin yüzde yüz konsantrasyon gerektirdiğini ifade ederek, vatandaşlardan trafikte sorumluluk sahibi olmasını ve trafik kurallarına uymasını istedi.

* * *

2015 KKTC Trafik ve Yol Güvenliği Çalıştayı’nın açılışında konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Suat Yeldener, ülke genelinde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları incelendiğinde sürücü kusur oranının yüzde 90 civarında olduğunun gözlemlendiğini söyledi.

Ülkelerin milyon nüfusa göre trafik kazalarındaki yaralı ve ölü sayılarına değinen Yeldener, “Bu sıralamada, Almanya yaralı sayısı en az fazla ülke olurken, KKTC ölü sayısında ilk sırada” dedi.

Konuşmasında Çalıştay’ın düzenlenme amaçlarına da değinen Yeldener, bunları “trafik sorununun çok yönlü şekilde analiz edilmesi”, “bilimsel öneri ve değerlendirmeler doğrultusunda çözüm önerilerinin geliştirilmesi”, “akademisyenler, uygulayıcılar ve trafik güvenliğine yönelik faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin bir araya getirilerek karşılıklı bilgilerin ve uygulama yöntemlerinin paylaşılması” olarak sıraladı.

Karayollarında trafik güvenliğinin sağlanmasının, 4 ana hizmet faaliyetinin birbirleriyle uyumlu şekilde sürdürülmesiyle mümkün olduğunu belirten Suat Yeldener, bu faaliyetlerin “Altyapı ve Mühendislik Hizmetleri”, “Eğitim”, “Denetleme” ile “İlk ve Acil Yardım Hizmetleri” olduğunu ifade etti.

HÜDAOĞLU: “TRAFİK ÜLKENİN EN YAKICI SORUNLARINDAN BİRİ”

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, Çalıştay’ın açılışındaki konuşmasında, trafiğin ülkenin en yakıcı sorunlarının başında geldiğini ifade ederek, herkesin bir yakınını trafik kazasında kaybetme korkusu yaşadığını söyledi.

Trafikteki sorunlarla mücadele etme yöntemlerinin kesin ve kusursuz olması gerektiğini vurgulayan Hüdaoğlu, “Mesele, hafife alınacak, geçiştirilecek ya da göstermelik çalışmalarla aşılamayacak kadar ciddidir” ifadesine yer verdi.

Can yakmasına rağmen trafikten beklenti düzeyinin azaldığını söyleyen ve bunu eleştiren Ahmet Hüdaoğlu, “Tam tersi olması gerekirken aza kanaat etme eğilimi güçleniyor. Öyle olmasaydı kimse bu kadar kalitesiz yollarda her şey normalmiş gibi direksiyon sallamak durumunda kalmazdı” dedi.

KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, toplumun standartlara uygun bir trafik düzenine kavuşturulmasının tüm ilgililerin boynunun borcu olduğunu da söyleyerek, sadece polisi ya da ilgili bakanlığı suçlayarak bir yere varılamayacağını bildiklerini belirtti.

Hüdaoğlu, “Biliyoruz ki projesiz çözüm, çözümsüz sorun yoktur” diyerek bu alanda planlı çalışılması gerektiğine vurgu yaptı.

KARAS: “KKTC’DE TRAFİK KAZASI NEDENİYLE KARARMAYAN, ATEŞ DÜŞMEYEN EV YOK”

Telsim Genel Müdürü Rasim Karas, KKTC’de trafik kazası nedeniyle kararmayan, ateş düşmeyen ev olmadığını kaydederek, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 2015’i “farkındalık yılı” olarak belirlediğini anımsattı.

Karas, “2015 KKTC Trafik ve Yol Güvenliği Çalıştayı”na ana sponsor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını da söyleyerek, kurum olarak hızlı iletişim için çalıştıklarını ancak bu çalıştayda temkinin ön plana çıkacağını vurguladı.

ILICALI : “TRAFİK KAZALARININ EN ÖNEMLİ NEDENLERİNİ HIZ VE TRAFİK KURALLARINI İHLAL OLUŞTURUYOR”

Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı konuşmasında, 36 yıldır trafik konusunda çalışmalar yürüttüğüne işaret ederek, birinci derece yakınlarını da trafik kazalarında kaybettiğini söyledi.

KKTC’de trafiğin soldan akmasının Türkiye’den buraya gelen sürücüler için dezavantaj olduğunu belirten Ilıcalı, ülkeye geldiği anda bir GSM operatöründen “Trafik Soldan” şeklinde bir mesaj aldığını söyledi, bundan duyduğu memnuniyeti belirtti.

Türkiye’nin trafik kazaları konusunda KKTC’den iyi olmadığını kaydeden Ilıcalı, trafik kazalarının en önemli nedenlerini hız ve trafik kurallarını ihlal olarak gösterdi.

İnteraktif uyarı sistemlerinin kazaların önlenmesindeki rolüne de işaret eden Mustafa Ilıcalı, Türkiye’de kaza kara noktalarının ilan edildiğini ancak bunun kazaların önlenmesi için yeterli olmadığını anlattı.

Trafik kazalarının önlenmesi konusunda elektronik denetimlere yönelmek gerektiğini kaydeden Ilıcalı, Türkiye’de GSM operatörlerinin pilot uygulamaya otobüslerden başlayarak sürücülere yol, hava ve denetim bilgileri gönderdiğini söyledi.

ÖZDEMİROĞLU: “DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TRAFİK KAZALARINI ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU OLARAK KABUL EDİYOR”

TC Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu ise Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine değinerek, trafik kazalarında her yıl 1 milyon 250 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, 50 milyondan fazla kişinin de yaralandığını kaydetti.

Özdemiroğlu, trafik kazalarını önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul eden Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011-2020 yılları arasında dünyada trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılarak 5 milyon kişinin hayatının kurtarılması ana hedefine vurgu yaptı.

Türkiye’nin bu hedefe ulaşmak için yürüttüğü çalışmalara ve 2012’de Başbakanlık Genelgesi olarak uygulamaya konulan “Karayolları Trafik Güvenliği ve Stratejisi ve Eylem Planı”na işaret eden Necat Özdemiroğlu bu konuda birçok kurum ve kuruluşa görev yüklendiğini anlattı.

Özdemiroğlu konuşmasında KKTC’nin ilgili birimleri ile TC Emniyet Genel Müdürlüğü’nün arasında diğer alanlarda olduğu gibi trafik güvenliği konusunda da her türlü iş birliğine hazır olduklarını da vurgulayarak, “Kapımız bu konuda gelecek taleplere sonuna kadar açtıktır” dedi.

Açılış konuşmaların ardından sunumlara geçildi.