Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, KKTC’de çağ atlama ve bir “Bilişim Adası” yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Taçoy, KKTC'nin bir bilişim adasına dönüşmesinin, KKTC halkının dünyadaki değişimleri takip etmekle yetinmeyip yeri geldiğinde dünyayı değiştirebilecek atılımlar yapmasını sağlayacağını kaydetti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Taçoy, Türkiye Bilişim Derneği tarafından Antalya Belek’te düzenlenen Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri’ne (BİMY‘22) katıldı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Taçoy, Antalya'daki temaslarını tamamlayıp yarın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine dönecek. Taçoy'a temasları sırasında Bakanlık Müsteşarı Dr. Suat Yeldener ve BTHK Başkanı Kadri Bürüncük eşlik ediyor.

TAÇOY SEMİNERDE KONUŞMA YAPTI

Hasan Taçoy, “Araştırma, Geliştirme ve Yenilikçilik” ana teması ile gerçekleşen seminer de yaptığı konuşmada,  dünyada özellikle son yirmi yıla damgasını vuran gelişmelerin hemen hemen tümünün bilim ve teknolojideki, özellikle de bilgi teknolojileri alanındaki gelişmelerden kaynaklandığını söyledi.

Taçoy, “Toplumlar bilgi çağına ayak uydurmak zorunda ve bunu başaran toplumlar çağdaş uygarlık seviyesine çıkabilmektedir.  Günümüzde ülkeler arası kıyaslamalar yapılırken ülkelerin Bilişim adaptasyonunu ve bilişimden faydalanması bir gelişmişlik ölçütü oluyor. Bu aşamada elektronik haberleşme sektörünü düzenleme ve denetleme fonksiyonunu üstlenen kuruma büyük ihtiyaç doğuyor” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin özellikle bu sektörde elde ettiği başarının takdire şayan olduğunu kaydeden Taçoy, “Anavatanımızın ilerlediği bu rota bizim için de büyük bir şans ve yol göstericilik olup KKTC için de büyük bir vizyon oluşturmaktadır” ifadesini kullandı.

AB  normlarına uyumlu Elektronik Haberleşme yasası ile 2012 yılında oluşturulan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun çalışmalarının artarak devam ettiğini kaydeden Taçoy, “Dünyadaki sonlandırma ücretlerindeki düşüşe paralel olarak ülkemizde de yapılan Pazar analizleri neticesinde ara bağlantı ücretlerinde 1 Ağustos 2014 itibariyle kademeli olarak düşüşe geçmiştir” dedi.

Taçoy, KKTC’nin anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin şartsız ve sonsuz desteğiyle emin adımlarla büyüyüp, ilerlediğini söyledi. Haksız izolasyonlara rağmen çağdaş ülke normlarını hedef koyarak çalıştıklarını kaydeden Taçoy, şöyle devam etti:

“Kuşkusuz Bilgi Teknolojilerinin gelişmesi için olmazsa olmazların başında geniş band internet erişimi gelmektedir. Bu bağlamda sabit operatör konumunda olan Telekomünikasyon Dairemizin Puplic Private Partnership (devlet özel işbirliği) yöntemi ile yeniden yapılandırılması ve FTTX gibi projeleri hayata geçirmesi adına hazırlamakta olduğumuz ihale dokümanlarını tamamlamak üzereyiz. Adamızda yenilikçiliği desteklemek ve vatandaşlarımıza son teknolojiyi uygun koşullar altında sunabilmek üzere çalışmalarımız her geçen gün artarak devam etmektedir. 2014 senesi içerisinde operatörlere verilen izinler kapsamında 4G testleri başarıyla tamamlanmıştır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile analog yayıncılıktan sayısal yayıncılığa enterferanssız ve eşzamanlı geçiş konusunda görüşmeleri sürdürmekteyiz.  BTK’nın destekleri ile BTHK ve Bakanlık olarak 4G ihale çalışmaları devam etmektedir. Çalışmalarımızın ITU Temaları ile paralel devam ediyor olması bizleri mutlu ediyor. Bakanlığımızın koordinasyonunda devam eden E-Devlet projesinde somut ilerlemeler kaydediliyor. E- imza çalışmaları da E-Devlet projesi ile paralel olarak sürdürülüyor. Maliye Bilgi Sistemi, Gümrük Bilgi Sistemi, E-Nüfus, E-Belge Sağlık ve Sigorta Bilgi Sistemi ve benzeri birçok proje kapsamlı olarak çalışılmaktadır. Anavatanımızda başarı ile uygulanan kayıp, kaçak ve kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alan Mobil Cihaz Kayıt Sistemini (MCKS) ülkemizde de kurmak için ihale çalışmaları devam etmektedir.
Ülkemizin genç, nitelikli ve teknolojiye yatkın bir nüfusa sahip olması, yeni kurulan üniversite kampusları ile birlikte toplam öğrenci sayımızın 50 bin civarına ulaşması, KKTC'deki yükseköğretim oranının yüksek olması, Abonelik ve nüfus oranları söz konusu olduğunda da mobil iletişimde penetrasyon oranının yüzde 216'nın üzerinde olması avantajlarımız olarak öne çıkmaktadır”

“BİLİŞİM YAŞAM STANDARDINI YÜKSELTECEK”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, bugüne kadar KKTC ekonomisinin lokomotif sektörleri olan turizm ve eğitime eklenerek, ekonominin yeni ve önemli bir parçası olacak olan bilişimin, hem bu sektörlere ve genel ekonomiye katkı sağlayacak, hem de bireysel ve toplumsal yaşamda sağlayacağı gelişmelerle vatandaşın yaşam standardını yükselteceğini söyledi.

Taçoy, “KKTC'nin bir bilişim adasına dönüşmesi, KKTC halkının dünyadaki değişimleri takip etmekle yetinmeyip yeri geldiğinde dünyayı değiştirebilecek atılımlar yapmasını sağlayacak. Değerli katılımcılar bu güzel etkinlikte bu fırsatı yakalamışken siz değerli Bilişim Derneği üyeleri ve değerli misafirleri Bilişim alanındaki yeni yatırım ve yeni iş imkanları için KKTC’ye davet etmek isterim” dedi.