Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, limanların özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ve önceliğin Gazimağusa Limanı olacağını açıkladı. Taçoy, amaçlarının KKTC denizcilik sektörünü geliştirmek ve ekonomiye gelir sağlanmak olduğunu vurguladı.

KKTC’ye günübirlik ziyaret gerçekleştiren Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ile Girne Turizm Limanı’nda incelemelerde bulundu.

Taçoy ile Bilgin’e incelemeleri sırasında, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve diğer bürokratlar eşlik etti.

İki bakan ilk önce Girne Turizm Limanı içerisinde bulunan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Sahil Güvenliği ziyaret ederek burada Sahil Güvenliğe yeni alınan botların denize indirileceği yeri inceledi.

İki bakan yetkililer eşliğinde Girne Limanı’nın çalışmaları ile ilgili yetkililerden bilgi aldı, limanların geliştirilmesi için fikir alış-verişinde bulundu. Yatların bulunduğu özel işletmenin çalıştırdığı bir bölümü de ziyaret eden ve bilgi alan bakanlar ayrıca Girne Turizm Limanı yolcu giriş çıkış bölümünü de gezdi.

İnceleme ve denetlemelerinin ardından basına açıklama yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakaqnı Hasan Taçoy, bugün, Bilgin ile limanlar ve denizcilik konuları üzerinde detaylı bir şekilde görüştüklerini belirterek, limanların geliştirilmesi ve ülkeye ekonomik katkı sağlaması konularını tartıştıklarını söyledi.

Denizcilik ve denizciliğe bağlı sektörlerin gelişmesi için yoğun çaba gösterdiklerini belirterek, özellikle taşımacılığın ileriye taşınması ve onun ülkeye ekonomik gelir sağlamasının önemine değinen Taçoy, bu çerçevede  Lojistik Destek Merkezi kurulmasını arzuladıklarını vurguladı.

Türkiye’nin bu yöndeki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini de söyleyen Taçoy, bu konuların ileriye taşınacağına inanç belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Taçoy, Sahil Güvenlik botlarının denize indirilmesinin de KKTC sahil güvenliği açısından önemli olduğunu belirterek, ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.

Taçoy, Sahil Güvenliğin 18 tekne ile hizmet verdiğini, kıyı güvenliğiyle ilgili de Türkiye’den hediye edilen 5 römorkörün devreye girdiğini anlatarak, KKTC kıyı emniyetinin arttığını ifade etti.

BAKIM İÇİN 500 BİN EURO KAYNAK

Bakan Taçoy, Girne Antik Yat Limanı’nda bulunan mendireğin  ve çevresinin bakımının yapılması için 500 bin euro kaynak ayrıldığını belirterek, bu konuda Planlama İnşaat Dairesi, Kara Yolları Dairesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nden uzmanlar ile çalışma başlatıldığını söyledi.

Taçoy, “Limanların özelleştirilmesi gündemde mi?” sorusu üzerine “evet gündemde” cevabı vererek önceliğin Gazimağusa Limanı’nda olduğunu, burada yapılacak işlerin tamamlanmasının ardından 650 metrelik limanın tek düze bir şekilde düzenleneceğini anlattı.

Yıl sonundan sonra ihaleye çıkılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de, KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, KKTC’de yürütülen ulaştırma projelerini gözden geçirdiklerini ve geleceğe yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, KKTC’nin denizcilik potansiyelinin ekonomiye katkı sağlaması için bir master plana ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Bilgin, bu konunun detaylandırılıp derinleştirileceğini ve KKTC denizcilik alanının geliştirileceğini ifade ederek, işbirliği içerisinde daha ileriye taşımak için desteğe hazır olduklarını söyledi.