Taksicilerin tedirginliğini ve tepkisini değerlendiren Hasan Taçoy, “Benim beyaz kimlik kartım yoktur ama ben bütün kriterlerimi tamamladım diyen arkadaşlar rahat olsunlar” dedi. 

Özge KİZİR

Haberal Kıbrıslı gazetesine konuşan Hasan Taçoy, taksi ve taksi çalışanlarıyla ilgili yeni düzenlemenin tüzüğünün, yaklaşık 6 ay önce yapıldığını ve 6 ay önceden tüm kamuoyuna duyurulduğunu söyledi. “1 Temmuz’dan itibaren taksi kullananlar ya vatandaş olacak ya da vatandaşlık hakkına haiz ve o hakları taşıyan beyaz kimlik kartı sahip olan kişiler olacaktır” dediklerini hatırlatan Taçoy, kişilerin son ana kadar ses çıkarmadığını kaydetti.

“Son güne kadar bekliyorlar”

Kişilerin son güne kadar bekleyip daha sonradan çözüm arama yoluna gittiklerini belirten Taçoy, “Ancak biz bu konuda samimiyiz. Kamu nedir, devlettir, kamu izni nedir, bu da devlet iznidir. Kamu kendi vatandaşına izin verir ve tayin eder. Böyle bir mesleği icra edecek olan kişiyi devlet tayin eder ama yasa tayin etmez. Devletin tayin etmiş olduğu bu kişilerden devlet sorumludur çünkü devlet izni ile onlara verilir. Biz bunun olabilmesi ve disipline edilmesi için bu çerçevede karar aldık” ifadesini kullandı.

“Bundan sonra gelecek kişilere aynı müsemmayı göstermeyeceğiz”

Taçoy, geçimi taksicilikten sağlayan TC kökenli vatandaşların akıbetinin ne olacağının sorulması üzerine de şöyle konuştu:“Benim beyaz kimlik kartım yoktur ama ben bütün kriterlerimi tamamladım diyen arkadaşlar rahat olsunlar. Vatandaş değilim ve beyaz kimlik kartım yoktur ancak ilgilendiren kurallarla beraber 6 yıldır çalışma iznim var ve 5 yıllık KKTC sürüş ehliyetim var diyen kişiler de rahat olsunlar. Onlar için, zaten beyaz kimlik kartı varmış gibi hareket edeceğiz. Fakat bunların dışında olan kişilere ve bundan sonra gelecek kişilere aynı müsamahayı göstermeyeceğiz.” 

“Siyasi Partiler Yasası seçim öncesi verilen bir sözdü”

Siyasi Partiler Yasası’nı değerlendiren Taçoy sözlerini şöyle konuştu:“Siyasi Partiler Yasası seçim öncesi verilen bir sözdü. Siyasi partilerin vermiş olduğu bir sözdü. Bu sözü yerine getirebilmek için atılan bir adımdı. Biz geçtiğimiz dönem tabi ki seçime girmiş olduğumuz partinin de vermiş olduğu bir sözün olması nedeniyle burada onu takdirle karşılıyoruz. 

“Hayırlı olsun…”

Hasan Taçoy, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın, Girne Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu’yu başbakan adayı olarak önerme kararının da hayırlı olması temennisinde bulundu.