Toplantıya, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ve bakanlık bürokratları da katıldı.

Komite Başkanı Ferdi Sabit Soyer,  toplantının başında yaptığı kısa sunuş konuşmasında, “Ekonomi, verimlilik demektir. Bu yüzden komite görüşmelerinde zamanın verimli, üretken ve tasarruflu kullanılması konusunda hassas olacağınıza inanıyorum” dedi.

ATUN

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, bütçeyle ilgili konuşmasında, bakanlığın kendi özeli içerisinde sanayi ve ticaret alanlarında icracı faaliyetleri olduğuna işaret etti.

Şirketler Mukayyitliği, Rekabet Kurulu, KOBİGEM gibi kurumların da bakanlığa bağlı olduğuna işaret eden Atun, bu kurumların kaynaklarının bakanlık bütçesi altında yer aldığını kaydetti.

Bütçe detayları hakkında bilgi veren Atun, bakanlığın görevlerinden de bahsetti. Ülkenin 300 binlik nüfusu göz önüne bulundurulduğunda, ticaretin öneminin anlaşılabileceğini söyleyen Atun, bu noktada bakanlığın navlun ve fuar desteği, kısmi hibe programları gibi destekler verdiğini ifade etti.

TATAR

Atun’un sunumunun ardından ilk sözü UBP Milletvekili Ersin Tatar aldı. Tatar ekonomiye yön vermenin önemine işaret etti.

Finansmana erişimin ülkedeki en büyük sorunlardan olduğunu kaydeden Tatar, ekonominin gelişebilmesi için yatırımcının önünü görmesi gerektiğini ancak bu konuda sıkıntı yaşandığını belirtti.

KKTC ekonomisinin gelişebilmesi için elden gelenin yapılması gerektiğin kaydeden Tatar, faizlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Krediye ulaşma olanaklarının artırılması gerekliliğine vurgu yapan Tatar, ülkedeki mevduat yapısının genelde bir aylık olduğunu ve bunların yatırıma dönüşmesinin zor olduğunu kaydetti.

Bütçe açığına işaret eden Tatar, ekonominin büyütülmesi, kayıt altına alınarak devletin gelirlerinin artırılması gerektiğini söyledi.

Alım gücünün muhafaza edilmesi ve eşit işe eşit ücret verilmesi gerektiğine katıldığını ifade eden Tatar, öte yandan 2011 sonrası işe alınanların maaşlarını artırmak için kaynak bulunmadığını anlattı.

Bütçe hesapları yapılırken dövizdeki değişimin de göz önünde bulundurulması gerektiğini anlatan Tatar, emeklilik sisteminin de yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs’ta olası bir anlaşma sonucu Güney Kıbrıs’taki ekonomiyle rekabetin gündeme geleceğini hatırlatan Tatar, “Büyük balık küçük balığı yutar misali” KKTC’nin böyle bir rekabete girmesinin zor olduğunu ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

TAÇOY

DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy ise bütçe hesaplamaları yaparken petrol fiyatlarında yaşanacak değişimlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Enerji maliyetlerinin düşürülmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade eden Taçoy, gelecek suyla ilgili planlamanın da Ekonomi Bakanlığı uhdesinde olduğunu anlattı.

Çok kısa süre içerisinde KKTC ürünlerinin AB standartlarına çekilmesi gerektiğini kaydeden Taçoy, yatırım alanlarının gelişmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini de ifade etti.

Taçoy, ülkedeki yatırım ve üretimin artırılması için gerekenin yapılmasını da istedi.

Hasan Taçoy Finansal Yardım Tüzüğü çerçevesinde AB’den yardım istenmesi gereken birçok konu oluğunu kaydetti.

Standart Enstitüsü kurulması çalışmalarıyla ilgili bilgi isteyen Taçoy, ülkedeki yatırım ortamını rahatlatabilmek için devletin hantal yapısının değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Taçoy, bu konuda ne gibi çalışmalar yapıldığını da sordu.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz ise Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın önemli bir görev yürüttüğünü ifade ederek, ülkede istihdam alanları yaratılmasına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Bakanlığın gelişen sektörlerle ilgili ne tür planları olduğunu soran Oğuz, Ticaret Dairesi ile ilgili düzenlemeleri sordu.