Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Kıbrıslı Rumların kalıcı ve yaşayabilir bir anlaşmadan yana olmadıklarını söyleyerek, “Niyetleri Kıbrıs Türkü’nü ve Türkiye’yi tuzağa düşürmek” dedi.

Taçoy, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in federal çözümü ve çözüm için kabul edeceklerini “acı bir taviz” olarak gördüğünü ifade etti.

Hasan Taçoy, DP UG Basın Bürosu aracılığıyla yazılı bir açıklama yaparak, Anastasiadis’in bir anma törenindeki konuşmasını değerlendirdi.

DP UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Nikos Anastasiadis’in “EOKA kahramanı” olarak anılan Gregori Afxentiou için düzenlenen törende bir konuşma yaptığını söyleyerek, buradaki konuşmayı “çizmeyi aşmak” olarak nitelendirildi.

Taçoy, Rum liderin açıklamalarının seçimlerden kaynaklanmadığını kaydederek, “Bu açıklamalar hoş görülemez, sineye çekilemez” ifadesine yer verdi.

 “UZLAŞMAZ OLAN KENDİLERİDİR”

“Rum liderinin muhatabı Türkiye değil, KKTC Cumhurbaşkanıdır” diyen Taçoy, “Türkiye ve KKTC değil uzlaşmaz olan kendileridir” ifadesine yer verdi.

Hasan Taçoy, “Kıbrıs konusu 1963’ten bu yana bir çözüme bağlanmamışsa bu Rum-Yunan ikilisinin Enosis hayalinden dolayıdır” şeklinde konuştu.

“RUM DIŞİŞLERİ BAKANLARINDAN ROLANDIS’İN İTİRAFI”

DP UG Genel Sekreteri Taçoy, açıklamasında şunlara da yer verdi:

“Rum Yönetimi eski dışişleri bakanlarından Nikos Rolandis, 1964’ta Achesson Planı’ndan 2004’deki Annan Planı’na kadar uzanan 50 yıllık süreçte ortaya çıkan 10 anlaşma fırsatının tümünün Rum kesimi tarafından reddedildiğini itiraf etmişti. Bunu bir kez daha anımsatmakta fayda görüyorum.”

“TÜRKİYE’NİN ETKİN VE FİİLİ GARANTİSİNİN SULANDIRILMADAN DEVAM ETMESİ”

Rum liderin Türkiye’yi garantiler konusunda sıkıştırmaya çalıştığını söyleyen ve “Bu suçlama çabaları da boşunadır” diyen Hasan Taçoy, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin sulandırılmadan devam etmesi gerektiği, yani Türkiye’nin Kıbrıs’taki Türk varlığı ve sosyo-ekonomik durumu tehlikeye düşerse askeri operasyon yapma hakkının devam etmesi Kıbrıs Türkü’nün en az yüzde 90 oranında desteklediği bir gerçektir ve bunu dikkate almamak, anlaşma istememekle eşdeğerdir.”

“HEDEFLERİNİN TÜRK ASKERİNDEN KURTULMA OLDUĞUNU ORTAYA KOYDU”

Anastasiadis’in Kıbrıs’ı Yunan yapmak isteyen EOKA’cılara bağlılığı olduğunu ve bunu sürdürdüğünü söyleyen Hasan Taçoy şunu ekledi:

“Rum Lider, bu törende yaptığı konuşmada hedeflerinin Türk askerinden kurtulma olduğunu ortaya koydu. ‘Bu özgürleşme, acı verici tavizlerle iki toplumlu, iki bölgeli federal bir Kıbrıs çatısı altında olacak’ dedi. Bu konuşma son derece manidardır. Demek ki Rum lider federal bir çözümü ve bu çözüm için kabul etmek durumunda kalacaklarını hala ‘acı bir taviz’ olarak görüyor.”
 
“ANASTASİADİS’İN USTASI KLERİDES....”

Genel Sekreter Taçoy, yazılı açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

“Bu da bizlere, Rum lider Başpiskopos Makarios’un 1960’taki anlaşma sonrasındaki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin içine sindirmediğini açıkça itiraf etmesini, kurulan düzeni Enosis için bir sıçrama tahtası olarak görmesini, Anastasiadis’in ustası Klerides’in de içinde bulunduğu EOKA’cılara Kıbrıs Türkü’nü yok etmek için Akritas Planı’nı hazırlatmasını anımsatıyor.”

Açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı’na da çağrıda bulunan Taçoy, “KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın birinci görevi Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu korumaktır. Bunu layıkıyla yapmayanlar halkımıza büyük zarar verecek” dedi.