Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, “Kıbrıs Rum Yönetimi yetkilileriyle siyasi parti başkanlarının Kıbrıs konusundaki açıklamalarının Kıbrıs’ta var olan gerçekler temelinde bir anlaşma yapma niyetleri olmadığını, bu nedenle Kıbrıs Türk tarafının artık yeni bir değerlendirme yapma zamanının hızla geldiğini gösterdiğini” kaydetti.

DP-UG basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, DP UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Kıbrıs konusunda son gelişmeleri değerlendirdi.

Rum yönetimi yetkilileri ile Rum siyasi parti başkanlarının açık şekilde, asla Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini istemedikleri, Türk askerinin tamamen adadan gitmesi ve Kıbrıs Türkü’nün can ve mal varlığına bir saldırı söz konusu olduğunda tek yanlı olsa dahi Kıbrıs’a askeri müdahalede bulunamayacağı bir düzeni ortaya koyduklarını savunan Taçoy, yeni bir ortaklıktan yana olmadıklarını belirtti.

Taçoy, Rum yetkililerin ve siyasi parti başkanlarının “1963’te silah zoru ile ele geçirdikleri ve Rum devleti haline dönüştürerek nimetlerinden Kıbrıslı Türkler aleyhine yararlandıkları sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam etmesini” Kıbrıslı Türklerin de de anayasal bir düzenlemeyle ona yamalanmasını istediklerini kaydetti.

Hasan Taçoy, Rum tarafının görüşülmekte olan 6 başlıktan hiç birisinde geçmişe oranla daha makul görüş ortaya koymadığını; dolayısıyla eğer Rum tarafına istediği tavizleri vermezlerse bir antlaşmanın yakın değil, nerdeyse imkansız olduğunu belirtti.

“YAPILMASI GEREKEN…”

Gelinen aşamada yapılması gerekenin; Rum görüşleri ışığında yeni bir toplumsal değerlendirme ve yeni stratejiler saptama sürecine girmek olduğunu ifade eden Taçoy,  Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Rum Lider Anastasiadis’in yapacağını açıkladığı gibi; KKTC Meclisi’nde görüşme sürecinde yaşananları, Türk tarafının tutumunu ve Rum tarafının isteklerini milletvekili ve halkla paylaşması gerektiğini kaydetti.

“ARTIK MIZRAK ÇUVALA SIĞMAMAKTA”

“Artık mızrak çuvala sığmamaktadır. Rum tarafının Kıbrıs Türkü’nü içine düşürmeye çalıştığı tuzaklar körü, körüne bir anlaşma yapılmasını savunacak kadar kendinden geçenler dışında herkesçe görülmekte ve bir anlaşma olacağına inanç giderek azalmaktadır. Rum tarafının kötü niyetini, ortak gaz ve petrol projeleri, Türkiye’ye uzanacak petrol boru hattı ile  gidermenin mümkün olamayacağı da artık belirginleşmiştir” diyen Taçoy, can güvenliği yoksa hiçbir anlaşmanın değerinin olamayacağını vurguladı.

DP UG Genel Sekreteri Taçoy, dünyadan bazı örnekler vererek Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin önemini de vurguladı.