Özel TV’lerin sorunlarını ele alan ve konuyu irdelemeye devam edecek olan Star Kıbrıs, bu kez Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Sekreteri Taçoy’un görüşlerine yer verdi. 

Milletvekili Taçoy, özel televizyon kanallarının gerek maddi, gerekse diğer sorunlarını geçen yıldan bu yana gündeme getirdiklerine dikkat çekti. Sıkıntıların başında haksız rekabetin geldiğine dikkati çeken Hasan Taçoy, Türkiye kanallarının da bunda etkisi olduğunu, adada yayın yapan televizyonların reklam alamadıklarından ötürü bütçelerinin zora sokulduğunu dile getirerek, hayli meşakkatli bir sektör olan yayıncılığın SOS verdiğini söyledi. 

HAZİRAN’DA YIKIM BAŞLAR 

Uydu ücretleri konusunda hükümette oldukları geçen yıl yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgiler veren DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, bu bağlamda Türksat ile de istişare kurduklarını hatırlattı. Bu yıl televizyon kanallarına 900 Bin TL yardım ayrıldığına işaret eden Taçoy, “ilk altı ay bu parayı alacaklar. Haziran sonrası ise televizyon kanallarının maddi nedenlerle uydudan çıkarılması söz konusu. Çünkü Haziran sonrası bu katkı kesilecek ve kanallar kendi uydu ücretlerini ödemek zorunda kalacaklar ki bu imkansız. Bu KKTC’nin sesinin duyurulması için de engel” dedi. 

DEMOKRASİYE KURŞUN 

Özel televizyon kanallarının Haziran ayından sonra zora girmesi ve uydudan çıkma konusunun gündemde olmasının kabul edilemez olduğuna işaret eden Taçoy; “özel televizyon kanallarının bugün uydudan çıkması demek; İngiltere veya dünyanın bir başka yerinde bizi takip eden, izleyen vatandaşlarımıza sesimizi duyuramamak ve aynı şekilde yurtdışında yaşayan insanımızın sesini duymamak demektir. Bu da kendi sesimizi kısmak ve kendi demokrasimizde kendi ayaklarımıza kurşun sıkmakta eş değerdir” diye konuştu. 

Hasan Taçoy, eskiden olduğu gibi çatıda anten döneminin de tarih olduğunu dolayısıyla kendi ülkemizde dahi kendi kanallarımızı takip etmemizin imkânsızlaşacağına dikkati çekti. 

“SADECE BRT İÇİN DEVLET POLİTİKASI OLAMAZ” 

Sadece BRT için devlet politikası olamayacağını, tüm kanallara yardım gerektiğini belirten Taçoy, gerekli maddi desteğin sağlanmaması halinde özel kanalların zora gireceği uyarısı yinelerken, başta Babakanlığın bu konuda politika üretmesi gerektiğini söyledi. Konunun takipçisi olacaklarının sözünü verdiklerinin de altını çizen Hasan Taçoy, televizyon kanalları konusunda devlet politikasının şart olduğunu, tüm kanallara destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Taçoy, konunun takipçisi olacağını kaydetti. 

ÖZEL TVLER ZOR DURUMDA… 

Özel TV’ler içten ve dıştan gelen haksız rekabetten dolayı güçlükle yayın hayatını sürdürüyor. KKTC’de gıdadan giyime, eşyadan ayakkabıya satılan birçok ürünün ithal olması ve bu ürünlerin reklamlarının Türkiye kanalları aracılığı ile ülkede yayımlanması, KKTC’de reklam pastasını daha da küçültüyor. Ürün satanlar, “Nasıl olsa reklamlar yayımlanıyor” mantığı güderek yerli kanallara reklam vermekten kaçınıyor. Böylelikle tek gelir kaynağı olan ve ayda 16 bin dolar uydu kirası vermek zorunda kalan özel kanallar değil uydu kirası personel maaşını dahi ödemekte zorlanıyor. 

Öte yandan BRTK’nin hem devletten maddi destek alması hem de reklam yayımlaması dıştan gelen haksız rekabetle savaşan özel TV’lerin bir de içten gelen rekabetle uğraşmasına neden oluyor. Tüm bu sorunlara karşın özel TV’lere başbakan İrsen Küçük döneminde haksız rekabetten oluşan kayıplara karşın verilen bütçenin Haziran ayında kesilecek olması durumu daha da vahim hale getirecek…