Hasan Taçoy, Lefkoşa Çevre Yolu Projesi’nin alınan ara emri kararları nedeniyle yarım kaldığını belirtti.

Taçoy, Lefkoşa ve Aşıklar Tepesi bölgesinde 10 kişinin, Güzelyurt’ta ise 5 kişinin arazilerinin içerisinden çevre yolu geçmesi nedeniyle ara emri kararı aldığını söyledi.

Birçok kişinin arazilerinin içerisinden yol geçmesini istemediğini, bir kısmının ise istimlâk bedelini almak istediğini ifade eden Taçoy, bütçeye istimlâk bedelleri için 20 milyon TL konulduğunu ancak geçmiş borçlar da olduğundan bu rakamın yetersiz kaldığını belirtti.

Taçoy, e-devlet projesinin de insanlara ve devlete sunacağı kolaylıklar olduğunu, ancak bu kapsamda kurulacak “Kamu Sertifikasyon Merkezi”nin hangi kuruma bağlı olacağı tartışması nedeniyle bu çalışmanın da beklemede kaldığını söyledi.

Motorlu Araçlar Mukayyitliği Dairesi’ndeki grev sonrası KTAMS ile anlaşmaya varıldığını belirten Taçoy, daire için yeni bir bina yapılacağını, çalışanlar için de yasa kapsamında girişim olacağını ifade etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Hasan Taçoy, Kıbrıs TV’de “Markaj” adlı programa konuk oldu.  Taçoy, gündemdeki birçok konuyla ilgili soruya programda yanıt verdi.

“BİSİKLET VE YAYA YOLU GÜNDEMDE”

“Bilinçli Sürücü, Güvenli Toplum Projesi” kapsamında çalışmalar yaptıklarını belirten Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, yaya ve bisiklet kullanımına önem verdiklerini söyledi.

Taçoy, Lefkoşa Belediyesi ve Bisiklet Federasyonu ile proje yaptıklarını, 20 kilometrelik bir yaya veya bisiklet yolu yapılacağını belirtti.

2020 yılına kadar bu projelerin hayata geçmesi gerektiğini ifade eden Taçoy, projelerin hazırlanmasının ve güzergâhların belirlenmesinin önemine değindi.

Hasan Taçoy, “Ulaşım Master Planı” konusundan bahsettiğinde kendisine eleştiriler geldiğini belirterek, bisiklet, yaya yolları, toplu taşımacılık planlamasının da bu kapsamda olması gerektiğini söyledi.

Trafik Çalıştayı’ndan çıkan sonuçlardan memnun kaldığını ifade eden Taçoy, alkollü araç kullanmanın engellenmesi için çalışmalar olacağını belirtti.

“KURUMLAR ARASI İLETİŞİM YOK”

Hasan Taçoy, her şeyin başının kurumlar arası iletişim olduğunu ancak ülkemizde bunun yoksunluğunun yaşandığını belirtti.

İşinin planlamasının olduğunu ancak engellerin neler olduğunun önceden hesaplanmadığını söyleyen Taçoy, Türkiye’den su getirilmesi projesi kapsamında, yollarda meydana gelen bozulmalar konusuna değindi.

Taçoy, devlete geçmiş dönemlerde çok istihdam yapıldığını ancak Karayolları Dairesi’nde sadece altı mühendis bulunduğunu belirtti. Bu rakamın proje çalışmaları için yeterli olmadığını ifade eden Taçoy, seçim sonrası buradaki çalışan sayısının artırılacağını söyledi.

Hasan Taçoy, su boru hattının çekilmesi esnasında kendilerinin de devreye girmesi gerektiğini belirterek, çalışmalar kapsamında sadece altyapı planlarının alındığını ifade etti.

“ÇEVRE YOLU PROJESİ TIKANDI”

Lefkoşa çevre yolu tamamlanmış olsaydı, halkın bu sorunları yaşamayacağını belirten Taçoy, ara emri kararlarının proje çalışmasını geciktirdiğini söyledi.

Hasan Taçoy, son üç yıldır bütçeye istimlâk ödemeleri için 20 milyon TL konulduğunu ancak yetmediğini belirtti.

Lefkoşa-Hamitköy bölgesinde, dört ayrı noktada bir ailenin ara emri kararı aldığını ifade eden Taçoy, insanların haklı durumundan dolayı onları aramaktan çekindiğini söyledi. Taçoy, söz konusu kişilerin arazilerinin içinden yol geçmesini istemediğini belirtti.

Bakan Taçoy, Lefkoşa ve Aşıklar Tepesi bölgesinde 10 kişinin, Güzelyurt’ta ise 5 kişinin arazilerinin içerisinden çevre yolu geçmesi nedeniyle ara emri kararı aldığını söyledi.

İnsanlara takas yöntemiyle eşdeğer mal verilirse memnuniyet sağlanabileceğini belirten Taçoy, maddi karşılığını almak istemeyenlerin bu isteğine de yanıt verilmesi gerektiğini ifade etti.

Hasan Taçoy, istimlâk bedelinin “Planlama ve İnşaat Dairesi” tarafından yapılan araştırma sonucunda belirlendiğini söyledi.

“E-DEVLET PROJESİNDE SORUMLU TARTIŞMASI”

24 Ekim 2009’da “e-devlet Projesi”nin Kuzey Kıbrıs’ta uygulanması için Türkiye ile anlaşmaya imza konulduğunu belirten Hasan Taçoy, bütçenin de Ankara’dan gelmesi üzerine mutabık kalındığını söyledi.

Taçoy, mevcut paranın Turksat’a verildiğini ve KKTC adına ihaleye çıktığını ifade ederek, İrsen Küçük Hükümeti döneminde “e-devlet Projesi”nin başbakanlık bünyesinde olması gerektiğine hükmettiğini söyledi.

Bunun yanlış bir girişim olduğunu, e-devletin özerk bir yapısı olması gerektiğini ifade eden Taçoy, verilerin güvenliğinin söz konusu olduğunu belirtti.

Hasan Taçoy, Kamu Sertifikasyon Merkezi oluşturularak, kişisel erişim, Ar-Ge çalışmasının, MOBESE sisteminin, e-devlet tarafından yapılabileceğini söyledi. Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin kurulması gerektiğini, e-imza ve elektronik kimlik hizmetinin halka sunulması gereken bir hizmet olduğunu ifade eden Taçoy, bu sistemin halka büyük kolaylık sağlayacağını belirtti.

Taçoy, e-devletin hangi kuruma bağlı olacağı tartışması nedeniyle sistemin geciktiğini söyledi.

“MOBESE SİSTEMİNDE, UYUŞTURUCU TRAFİĞİ”

MOBESE sisteminin özellikle uyuşturucu trafiğini engellemek için kullanılacağını ifade eden Taçoy, gençlerin korunması gerektiğini belirtti.

Taçoy, kırmızı ışık ihlallerinin de bu sistemle takip edilebileceğini söyledi.

“MOTORLU ARAÇLAR MUKAYYİTLİĞİ DAİRESİ’NE YENİ BİNA”

Motorlu Araçlar Mukayyitliği Dairesi’ndeki sıkıntıdan da söz eden Taçoy, trafik hizmetleriyle ilgili birimin tek bir çatı altında toplandığını belirtti.

Taçoy, dairedeki personelin kendilerine bağlı olmadığını, Maliye Bakanlığı’nın personeli olduğunu söyleyerek, bu çalışanların ve birimin yasa kapsamında tanımının yapılması gerektiğini ve mevcut binanın da tadil edilmesinin önemini ifade etti.

Hasan Taçoy, dairenin arka kısmındaki boş araziye yeni bina yapılması için proje üretildiğini söyleyerek, şartnamenin ortaya çıkması sonrası ihaleye çıkılacağını belirtti.

“TERMİNAL VE TAŞYAPI ARASINDAKİ SORUN BİZİ İLGİLENDİRMEZ”

Ercan Havalimanı’yla ilgili T&T Airport Şirketi’nin terminal inşaat çalışmasına başlaması gerektiğini söyleyen Taçoy, şirketin kendilerine inşaatın müteahhitliğini Taşyapı Şirketi’nin kullanacağını anlattığını ifade etti.

Taçoy, ülkemiz yasalarında müteahhitlik için yabancı bir şirket kullanılacaksa yerli bir şirketle konsorsiyum yapması şartı arandığını belirtti.

Konunun Bakanlar Kurulu’na götürüldükten sonra Terminal Yapı Şirketi’nin kendi kazancını artırmak için Taşyapı Şirketi ile yapılan anlaşmayı göz ardı etmeye çalıştığını söyleyen Taçoy, ihaleyi alan şirketin bir an önce projeye başlaması gerektiğini ifade etti.

Hükümetin, üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini belirten Taçoy, iki şirket arasındaki sorununun kendilerini ilgilendirmediğini vurguladı.

“TELEFON DAİRESİ’NDE ÖZEL KAMU İŞBİRLİĞİ”

Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilmesi konusunun gündemde olmadığını ifade eden Taçoy, özel kamu işbirliğinin planlandığını belirtti.
Hasan Taçoy, yüzde 100 iş, gelecek ve maaş garantisi verdiğini söyledi.

Sistemin gelir alanında devlete kazanç sağlayacağını ifade eden Taçoy, halkın da bu işbirliğinden yarar sağlayacağını belirtti.

“SU PROJESİ HATTI ÜSTÜNDE, FİBER OPTİK KABLOLAR”

Ülkemize Türkiye’den getirilecek suyun projesinin 476 kilometre kapsama alanı olduğunu ve her adımında fiber optik kablonun olacağını söyleyen Taçoy, Telefon Dairesi’nin de buradan faydalanacağını ifade etti.

Taçoy, altı yıl önce Türkiye’ye çıkış yapan hattın kazılarda, patlaması sonucunda iki gün kesinti yaşandığını belirtti. Hasan Taçoy, Kıbrıs’tan Türkiye’ye ikinci hattın çekildiğini, ringlerin artık kesintiye uğramadığını söyledi.

2020 yılına kadar ülkemizdeki hiçbir evde çanak anten olmayacağını, dijital yayıncılığa geçileceğini ifade eden Taçoy, dünyada tek olma hedefiyle projelerin geliştirildiğini belirtti.