Kubilay Kurçer

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) tazminatları ödeyememesinden dolayı “devlet araçlarının toparlanarak haciz edilmesi, kişinin kendi mülküne haciz gelmesi ”gibi durumların kabul edilemez olduğunu vurguladı. Toplum içinde ayrım olmadan malların nasıl tazmin edileceğinin konuşulması gerektiğinin altını çizen Taçoy, tarımsal iş gücü adına verilen arazilerin 1995 yılında CTP/DP-UG koalisyonu hükümeti döneminde satılmasıyla ilgili “haksız ya da haklı yere mal sahibi oldun” gibi tartışmaların toplum içinde karmaşa yarattığını kaydetti. 

Hasan Taçoy, milletvekillerine bilgi verilmesi, tutanakların tutulması ve Olağanüstü Genel Kurulun yapılması gerektiğini belirtti. ADA TV’de Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk olan Demokrat Parti –Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) çözüme olan tavrıyla ilgili sessiz kaldığını söyledi. 

“CUMHURBAŞKANINDAN SİYASİ OLARAK BİR BİLGİ ALMIŞ DEĞİLİZ” 

AB’nin 3 esas kriterinin içinde BM’nin parametre çizgileri çerçevesinde çözüm şeklinin AB’ye uyumunun mutlak olduğunu ifade eden Taçoy, AB üyesi olan ülkelerin uygulamış olduğu “serbest dolaşım” gibi olayların direk olarak deregasyon uygulanmadan Kıbrıs’ta da uygulanmasının yanlış olabileceğini kaydederek “Bunların konuşulması bile hatalı. KKTC’de sayın Cumhurbaşkanımızdan ve temsilcilerinden siyasi olarak herhangi bir bilgi almış değiliz. Rum basınının vermiş olduğu bilgilere dayanarak bunları söylüyorum” dedi. 

“DEVLET ARAÇLARINA HACİZ GELMESİ KABUL EDİLEMEZ” 

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu döneminde güney Kıbrıs’ta yayınlanan gazetelerin siyasi alandaki haberlerin mail olarak gönderildiğini, ancak bugünlerde tercümelerin gönderilmesi hususunda gelişme olmadığını dile getiren Taçoy, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) oluşmasıyla birlikte Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde eski hak sahibi olan insanların tazminatlarının ödenmesiyle ilgili başvuruların serbest bırakılması gibi olayların günümüze kadar geldiğini ifade etti. Taçoy, TMK’nın tazminatları ödeyememesinden dolayı “devlet araçlarının toparlanarak haciz edilmesi, kişinin kendi mülküne haciz gelmesi ”gibi durumların kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

Hasan Taçoy, toplum içinde ayrım olmadan malların nasıl tazmin edileceğinin konuşulması gerektiğinin altını çizerek tarımsal iş gücü adına verilen arazilerin 1995 yılında CTP/DP-UG koalisyonu hükümeti döneminde satılmasıyla ilgili “haksız ya da haklı yere mal sahibi oldun” gibi tartışmaların toplum içinde karmaşa yarattığını kaydetti. 

Devletin sistemi oturtmamasından dolayı sistemin getirmiş olduğu boşluklardan yararlanan kişilerin disiplinsizliğinin, siyasi malzeme haline getirilip halkın önünde çözüm üretemeyenlerin “milletvekillerinin olduğunun bilinmesi” gerektiğini ifade eden Taçoy, olayların halkın bölünmesine ve hataların yaşanmasına sebep olduğunu da sözlerine ekledi. 

“UBP, KIBRIS MESELESİNDE SESSİZ KALMAMALI” 

Milletin temsilcilerine bilgi verilmesi, tutanakların tutulması ve Olağanüstü Genel Kurulun yapılması gerektiğini belirten Taçoy, UBP’nin çözüme olan tavrıyla ilgili şunları kaydetti: 

“Hükümet programında elektriğe zam yapılması, küçük ve orta ölçekli işletmelere kamu affı getirilmesiyle ilgili başka şeylerin sorgulanması gerekir. Hükümete zaman verilip neler olup bittiğini halkımızın görmesini arzu ediyorum. UBP hiçbir zaman ikinci parti değildir, KKTC’de kurulmuş olan en teşkilatlı partidir. Kıbrıs meselesinde UBP’nin sessiz kalmasını kabul edemem.”