Özge KİZİR

Denetimin, kürsüde eleştiri yapmaktan çok öte anlamlar içerdiğini belirten Hasan Taçoy, “Denetim sadece kürsüye çıkıp yanlışları söylemekle kalmamalıdır.  Araştırma komiteleri kurulmalı ve Sayıştay’dan gelen raporlar izlenilmeli ve takip edilmelidir. Bundan hiçbir şekilde kaçamayız” dedi.

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, meclisin mutlaka reform şeklindeki yasaların gündeme getirmesi gerektiğine dikkat çekti. Meclisi zorlu bir yılın beklediğine dikkat çeken Taçoy, “Yasama yılı büyük bir ihtimalle seçimin de önünü açacak olan bir yıl olacaktır. Bu 8. Dönem 3. Yasama yılı içerisinde 8 içerisinde bir seçim dönemi olabilir. Onun için meclisin çok hızlı çalışması ve çok iyi değerlendirmesi lazımdır. İyi çalışmadan kasıt, meclisin mutlaka reform şeklindeki yasalarında gündeme getirmesidir” şeklinde konuştu.

“Yeni istihdamlara yol açabilecek olan AR-GE veya teknokratlar yasası gibi yasaların meclisinden geçmesi gerekir”

Taçoy, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin kamu reformu yasasının gündeme getirilmesi gerekir. Yeni istihdamlara yol açabilecek olan AR-GE veya teknokratlar yasası gibi yasaların meclisinden geçmesi gerekir. Buna bağlı olarak daha birçok yasanın meclisten geçmesi gerekir.”

“Bu tartışmaların odak noktasını sanırım 3. tur doğalgaz ihalesi ile yoğunlaşacak ve artacaktır”

Meclisin bu dönem yasama yılı içerisinde başka bir önemli görevi olduğuna değinen Taçoy, bunun Kıbrıs müzakereleri olduğunu ifade etti. “Meclisin bu dönemde, bu yasama yılı içerisinde başka bir önemli görevi vardır. Oda Kıbrıs meselesinin müzakerelere gelinen aşamaların daha ileriye taşınabildiği noktada hangi noktaların nereye kadar getirildiğidir” diyen Taçoy, bunlar üzerinde yapılması gereken tartışmalar olduğunu, bu tartışmaların odak noktasının 3. Tur doğalgaz ihalesi olduğunu,  tartışmaların bu ihaleyle artacağını kaydetti.

“Üçüncü tur ihaleden geri adım atmayacaktır”

Güney Kıbrıs’ın doğalgaz konusunda geri adım atmayacağını ifade eden Taçoy, “Üçüncü tur ihaleden geri adım atmayacaktır. Geri adım atmadığı zamanda biz eğer devletsek ve gerçekten devlet anlamında siyasetimizi devam ettireceksek bu konudaki itirazlarımızı ortaya koymamız gerekecektir.  Bu çerçeve içerisinde tartışmaların boyutunun çok yükseleceği ve Kıbrıs meselesindeki değerlendirmelerin ve yasamanın aynı zamanda eş zamanlı olarak aktarılması ve değerlendirmenin yapılması meclisimizce mutlak olacaktır” dedi.

“Denetim, kürsüye çıkıp yapılan yanlışları söylemek değil”

Denetimin, kürsüde eleştiri yapmaktan çok öte anlamlar içerdiğini belirten Taçoy şöyle konuştu: “Denetim sadece milletvekilinin kürsüye çıkıp veyahut yapılan yanlışları söylemesiyle kalmamalıdır.  Araştırma komiteleri kurulmalı ve Sayıştay’dan gelen raporlar izlenilmeli ve takip edilmelidir. Bunların hepsi bir şekilde- meclis gündeminde yanlışlar yapılmaması adına ve koymuş olduğumuz yasaların en doğru şekilde uygulanması adına- gereğinin yapılacağı bir ortamın içerisine götürülmelidir. Denetim bu konuda çok önemli unsurlardan bir tanesidir. Bundan hiçbir şekilde kaçamayız.” 

“Gecikmeli bilgiler veriliyor”

Çözüm sürecinde yeterli bilginin verilmediğini belirten Taçoy, “Gecikmeli bilgiler veriliyor. Tutanakların meclise ulaşması en az iki haftayı alıyor. Bu çerçevede iki hafta gecikmeli gelen tutanakları biz Rum gazetelerinde okumuş oluyoruz. Bu sefer heyecanımız ortadan yok oluyor. Kıbrıs müzakerelerinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, bu konuları hızlı bir şekilde gündemde tutması gerektiği inancındayım” ifadesini kullandı.