Gül Çakır

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, yeni seçim sisteminin bağımsız vekillerini olumsuz yönde etkileyeceğini kaydederek, sistemin halka daha fazla alternatif sunduğuna ve işlerini kolaylaştırdığına dikkati çekti. Taçoy, yeni sistemin vekil ve vekil adaylarına ise zorluklar getireceğini savundu. Taçoy, yeni seçim pusulasını halka tanıtmak için köy köy, kahve kahve dolaşarak anlatmaya çalışacağını belirterek, siyasi partilere de bunun bir ihtiyaç olduğunu ifade ettiğini kaydetti. 

Taçoy, Ada TV’de yayınlanan ve Nihan Yücel’in hazırlayıp sunduğu Öğlen Ajansı programında, yasa ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Taçoy’un açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyleİ 

“İlk önce bir kişinin ikamet ettiği yerden aday olması, iki yıllık ikamet zorunluluğu ve oradan aday olması mevzubahistir. Bu tabi ki şu andaki milletvekillerine özel bir atıfla şöyle demiş yasa; ‘yasanın yürürlüğe girdiği tarihte milletvekili olanlar bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak ilk milletvekilliği seçimlerinde bu yasanın 53. maddesinin 3. fıkrasının kurallarına tabii olmazlar’. Yani o iki yıllık şart burada aranmaz.” 

“GİRNE’DE İKAMET EDEN LEFKOŞA’DA ADAY OLAMAYACAK” 

“Girne’de ikamet edip de Lefkoşa’dan aday olan kişiler var. Bunlar için böyle bir şey aranmaz istedikleri yerden aday olurlar diye bir düzenleme yapılmış yasada. Bu niye yapılmış? Eski seçim sistemi ile aynı şekilde milletvekilleri adaylarının çıkabilmesi için. Bir önceki milletvekilliği seçimlerinde her ilçenin gösterdiği adaylar, örneğin Girne’de 10, Güzelyurt’ta 6, Lefkoşa’da 16, Mağusa’da 13 ve İskele’de 5 olmak üzere yine ilçeler kendi ilçelerinde ikamet etmiş olduğu kişilerden aday gösterecekler. Bu çıkan adaylar bir sütunda Ulusal Birlik Partisi’nin ve ya başka siyasi partinin altında 50’si de yer alacak.” 

“BÜTÜN ADAYLAR ÇARŞAFIN ÜZERİNDE OLACAK” 

“Halk, bütün siyasi partilerden aday olan 50 kişiyi bir listede görebilecek. İki yasa arasındaki fark şurada; eskiden seçmenin önüne bir tek kendi ilçesine ait olan adayın ismi gelirdi, şimdi ellisinin de ismi gelecek. Bir partiden aday olan 50 kişinin ve diğer siyasi partilerden de hep bütün adayların ismi çarşafın üzerinde önüne gelir. Burada oy verme şekli yine aynıdır. Yani ister mühür vurursunuz ister karma yaparsınız. Mühür vurursanız, kendi sütununuz içerisindeki karenin içerisine, o kolonun içerisinde yer alan bütün milletvekili adayları birer oy alacak. Yani parti 50 tane oy almış olacak. Ya da aday gösterdiği sayı kadar oy almış olacak. Bir partiye mühür vurulması durumunda en az 24 tercih yapılabilecek. Bir partiye mühür vurulduğu zaman ise hem parti bir oy alacak, hem de parti kolonunun altındaki şahıslar birer oy alacak. “ 

“KARMA OY” 

“Karmada ise iki partiden en az 24, en fazla da 50 kişi işaretleyeceksiniz. Hem istediğiniz kişiyi seçeceksiniz. Hem de 350 tane insanın içinden 24 kişiyi seçeceksiniz.” 

“%15 ALARAK MİLLETVEKİLİ ÇIKARMAK ÇOK ZORDUR” 

“Kırsalda veya uzak yerlerde, küçük bölgelerde milletvekili çıkarabilmek için, örneğin İskele’de milletvekili çıkarabilmek için genel baraj %5’i aşmanız lazımdır bir, ayrıca bu %5’in üzerinde görünmeyen ilçe barajı dediğimiz İskele için %15’i alması lazımdır. %13 bir oy almakla İskele’de milletvekili çıkarmak çok zordur.” 

“ŞEHİRDEKİ OY İLÇELERE DE YANSIYACAK” 

“Şehirde, yani nüfusun yoğun olduğu yerlerde aldığınız oy o uzaktaki noktalara ve küçük ilçelere de yansıyacak. O bölgenin insanı o siyasi partiyi tercih etmese bile o siyasi parti oradan milletvekili çıkarabilecek. O yüksek ilçe barajını ortadan kaldıracak. Çünkü ortalama oylar alınacak, hepsi toplanıp da gideceği ve Yüksek Seçim Kurulu’nda oylar birleşeceği için Lefkoşa’da neyse oran Güzelyurt’ta da aynıdır.” 

BAĞIMSIZLAR 

“Bağımsız aday olmanın bu seçim sistemi içerisinde hiçbir avantajı yoktur. Düşününki siz bir mührü vurduğunuz zaman parti elli tane oy alıyor. Siz bağımsıza gittiğinizde bir işaret koyduğunuz zaman bir oy alıyor. Her mühre karşı bağımsız olduğunda 50 tane oyun olması lazımdır. Ülkede kullanılan her mühre karşı. Mümkün değil.”