Kubilay KURÇER 

Taçoy, Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayıyla ilgili bir değerlendirme yaparak; “umarım benim yaşadıklarımı yaşamazlar” dedi. ADA TV’de Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan DP-UG Genel Sekreteri ve Milletvekili Hasan Taçoy, gündeme ilişkin yorumlar yaptı. 

“AKINCI’YA GÜVENMİYORUM” 

Müzakere süreciyle ilgili gelişmeleri değerlendiren Taçoy, yeterince bilgilendirilme yapılmadığını söyledi. 

Rum tarafının gelişmeleri tüm unsurlarıyla tartıştığını belirten Taçoy, Kuzey’de ise aksi bir hava olduğuna dikkat çekti. Taçoy; “Sayın Cumhurbaşkanı’na güveniyor musunuz” sorusuna da yanıt verdi: 

“Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ve heyetine güvenmiyorum, çünkü doyurucu açıklamalar yapılmıyor.” 

“CEVAP VERECEK YOK MU?” 

Rum basınında yer alan açıklamalar ve bilhassa Rum Lider Anastasiadis’in demeçlerinden alıntılar yapan Taçoy, Kuzey’de bu açıklamalara tepki ve cevap verilmemesini eleştirdi: 

“Güneyde işgal ordusu diyen toplum liderine yanıt verecek üst düzey görüşmeleri devam ettiren hiç mi siyasi yok? Yasemini sularken, güller ikram ederken yapmış olduğumuz konuşmalara rağmen karşı taraf tam tersini yapıyor. 2004 yılında yapılan referandumda 1974’te gelen çıkacak dediğimiz askere hayır diyen taraf kimdi? Güney Kıbrıs Rum Yönetimi değil miydi? Bunun hakkı nerede? Bunları oturup değerlendirmek lazım.” 

“UMARIM BAŞIMA GELENLERİ YAŞAMAZLAR” 

Eski bir Ulusal Birlik Partili olarak yaklaşan UBP Kurultayı’na dair görüşleri sorulan Taçoy, UBP’yle ilgili çok konuşmak istemediğini belirtti. 

“Bu kadar çok aday olmasının partiye zarar verip vermeyeceği” sorusunu yanıtlayan Taçoy, bir temenni de bulundu: 

“Umarım benim başıma gelen bu insanların başına gelmez. Gördüğüm kadarıyla UBP’nin içi çok karışık. Seçimdeki üyelerin pozisyonu netleşmedi. Aile yapılarının oldukça fazla irdelendiğini, aile ve tanıdık bağlarla üyeliklerin olduğunu gördüm ancak kurultayda başkanlığı %100 kazanabilecek insan yok.” 

“UBP’DE DAVALAR KAÇINILMAZ” 

2012’de partide yaratılan krizin suni olduğunu ancak şu anda doğal bir sonuç yaşandığını ifade eden Taçoy sözlerini şöyle sürdürdü: 

“2012 kurultayındaki sorun suni yaratılmıştı, fakat bu sefer doğasıyla yaratılıyor çünkü yapı hangi çerçevede partinin yapılanması gerektiğinden, netlik konusunda herhangi bir unsur olmadığından dolayı her şeyin net olması gerekir. Dolayısıyla davalar kaçınılmaz gibi görünüyor.” 

“UBP’DE, PARTİYİ İKTİDARA TAŞIYABİLEN GENEL BAŞKAN OLMALI” 

Taçoy; “size göre UBP’de nasıl bir genel başkan olmalı” sorusunu da geçmişten örnekler vererek yanıtladı: 

“Partiyi muhalefette iktidara taşıyan, koalisyondayken partiyi muhalefete geçirip tekrardan iktidara geçirebilen, partinin dağılmamasını sağlayan, üyelere eşit davranmasını iyi bilen genel başkan olmalıdır. Bu konuda merhum cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı örnek alabilirler.