Demokrat Parti Ulusal Güçler ( DP-UG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in ABD’deki konuşmalarında “taktiksel amaçlı” ve “art niyetli” olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı överken, Anavatan Türkiye’ye saldırdığını savunarak, Cumhurbaşkanlığı ve hükümetinin bu açıklamalar karşısındaki sessiz kaldığını ileri sürdü.

Taçoy yaptığı yazılı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in açıklamalarına karşılık, “Öyle görülüyor ki, Rum lider bilinen Bizans oyunlarına yeniden başvurmakta KKTC ile Türkiye arasına nifak sokmak için oklarını Türkiye’ye yöneltirken Cumhurbaşkanı Akıncı’yı övme gereğini duymaktadır” dedi.

Taçoy, Rum liderin ABD’nin Chicago kentinde 1955-1959 yılları arasında EOKA için mücadele veren Rumlar tarafından 22 Eylül günü düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada EOKA’nın bir ulusal kurtuluş mücadelesi verdiğini söylemesi ve ardından Türkiye’ye  saldırmasının her Kıbrıs Türkü’nün kulağına küpe olması gerektiğini kaydetti.

Rum liderin Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için teröre başvuran, önce İngilizleri, sonra da Ada’daki Türkleri yok etmeyi hedef edinen EOKA örgütünü överken, Türkiye’ye çatmasının doğal olduğunu ifade eden Taçoy, bunun sebebinin ise, Enosis’i engelleyen Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve egemenlik mücadelesine verdiği destek olduğunu söyledi.

Rum liderin hala “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisine saldırdığını, Kıbrıs Cumhuriyeti devam edeceğinden, Kıbrıs’taki Türk işgalinin sona ereceğinden dem vurarak, Türkiye’yi henüz üzerine düşenleri yapmamakla suçladığını” ifade eden Taçoy, ama aradan 4 gün geçmesine rağmen, KKTC Cumhurbaşkanlığı ile hükümetin Rum lidere yanıt vermediğini  kaydetti. Taçoy şöyle devam etti:

“Neden yanıt verilmiyor? Eğer Rum tarafına KKTC kanadı yanıt vermezse, Anastasiades’e ‘senin muhatabın Türkiye değil KKTC’dir denilmezse, Türkiye üzerine düşeni yapıyor, asıl üzerine düşeni yapmayan EOKA’cılarla kucaklaşan sensin’ denilmezse bunun diplomatik alanda bir eksiklik yaratacağını bizim yetkililerimiz bilmiyor mu? Yoksa çekinilen bir şey mi var? Ya da Rum liderin Türkiye’yi Kıbrıs Türk Halkı ve dünya kamu oyuna  hedef gösterme, oyununa mı geliniyor?”

Rum lider masada oturulmasına rağmen Türkiye’yi dayanaksız olarak suçlayabiliyorsa ona yanıt vermenin KKTC Cumhurbaşkanlığı ile hükümetin görevi olduğuna savunan Taçoy, “Bu görevi yapmamak halkımızın hak ve çıkarlarını yeterince yerine getirememektir” iddiasında bulundu.