Sağlık Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) ülkeye gelen uzman fizik mühendislerinin devlet hastanelerinde gerçekleştirdiği radyasyon ölçümü ve güvenlik incelemeleri sonucunda hiçbir birimde radyasyonla ilgili bir sorunla karşılaşılmadığını açıkladı.

Bakanlık, devlet hastanelerinde yapılan ölçümlerinde, radyasyonun, dünya ve Türkiye standartlarında kabul edilir seviyede olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, TAEK, 29 Haziran - 3 Temmuz 2015  tarihleri arasında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Mağusa Devlet Hastanesi, Girne Dr. Akçiçek Hastanesi ve Cengiz Topel Hastanesi’nde radyasyon ölçüm ve incelemeleri yaptı.

Radyasyon ölçümleri ve güvenliğine yönelik yürütülen çalışma hakkında hastanelerin ilgili personeli ile sendika temsilcilerinin bilgilendirilmesine yönelik önceki gün Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Thalassaemia Merkezi Konferans Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirildi.

Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Katayon Kobat’ın moderatörlüğünde yaklaşık 2 saat süren toplantıda, TAEK uzmanları devlet hastanelerinin hiçbir birimde radyasyonla ilgili sorunla karşılaşılmadığının altı çizildi.

Toplantıda, TAEK’in Uzman Fizik Mühendisleri, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bulunan ‘Kobalt 60 Cihazı’nın zırhın içerisinde izole edilmiş bir şekilde çok iyi korunduğunu ve  hiçbir şekilde sorun yaratmadığı kaydedildi.

Toplantı esnasında sorulan bir soru üzerine açıklama yapan TAEK uzmanı, son yıllarda 5 sağlık personelinin tiroid kanserine yakalanma olayının radyasyon cihazları ve hastaneyle ilgili olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı açıklamasının sonunda, Devlet Hastanelerinde radyasyon güvenliğini artırmaya yönelik çalışmaların uzman ekibin tavsiyeleri doğrultusunda sürdürüleceği belirtildi.