Arzu Köprülü

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), rotasyon ödeneği talebiyle dün Türk Ajansı Kıbrıs’ta (TAK)başlattığı mesai dışı çalışmama eylemini sürdürürken, bu sabah ajans önünde basın açıklaması yaparak hükümeti yasalara uyup ajans çalışanlarının ödeneklerini ödemeye çağırdı.

TAK binası önünde toplanan KTAMS yetkilileri, dün itibariyle TAK’ta başlattıkları eylemin gerekçelerini anlatarak açıklama yaptı, hazırlanan basın bildirisini okudu.

KAPTAN: “AJANSIN SUSMASINI ASLA TASVİP VE TALEP ETMİYORUZ”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, ülkede hükümet diye bilinenlerin emlakçılık yaptığını, ülkeyi parsel parsel sattığını, kamusal alanları tek tek devrettiğini ileri sürerek, “Günün sonunda tarihin çöplüğüne gideceklerini kendilerinden öncekiler gibi yaşayarak öğrenecekler” dedi.

TAK’la ilgili sıkıntıları aylardır hükümetlerle çözmeye çalıştıklarını belirten Kaptan, TAK ajansının önemli bir kurum olduğunu ve susmasını asla tasvip ve talep etmediklerini söyledi. Kaptan, en son 10 gün önce Başbakan Yardımcısı’yla yaptıkları toplantıda, dünü son tarih olarak belirlediklerini ve olumlu bir adım atılmaması halinde dün 15.30’dan itibaren iş bırakarak, vardiya, rotasyon ve ek mesai yapmayacaklarını bildirdiklerini belirtti.

Kaptan, hükümetin herhangi bir sorunu çözme ya da kendi yaptığı yasaları ve tüzükleri uygulama niyeti olmadığını gözlemlediklerini kaydederek, “Biz eylemimizi başlattık, umarız kraldan fazla kralcılar türemez” diye konuştu.

Kaptan, basın toplantısının ardından TAK Müdürü Neriman Saygılı’yla görüşerek, TAK ajansı gibi toplumu aydınlatan yerlerde personele baskı yapılmayacağına inandığını söyleyeceklerini iletti.

Eyleme katılanları herhangi bir şekilde tehdit etmeye kalkan olursa karşısında kendilerini bulacağını vurgulayan Kaptan, “Bizim bir de çantadaki yüzümüz var, onu çıkarırız kimse de hoşnut olmaz” ifadelerini kullandı.

Kaptan’ın açıklamasının ardından KTAMS’ın konuyla ilgili hazırladığı basın açıklamasını da sendikanın Genel Sekreteri Güven Bengihan okudu.

1465284841.jpg

“KTAMS ÖDENEĞİN VERİLMEMESİ NEDENİYLE TAK’TA ROTASYON VE EK MESAİ ÇALIŞMAMA EYLEMİ BAŞLATTI”

Açıklamada, Başbakanlık’a bağlı Personel Dairesi’nin, 22 Nisan 2016 tarihli Türk Ajansı Kıbrıs kurumuna hitaben yazdığı yazıda, ajans personelinin mevcut çalışma şeklinin rotasyon olduğu ve rotasyon çalışan sürekli kadrodaki ajans personeline ajans yasasının 39(1) maddesi uyarınca brüt asgari ücretin %15’i oranında aylık vardiya veya rotasyon ödeneği verilmesi ve yine bu şekilde çalışan sürekli kadrodaki ajans personelinin aylık çalışma devresini aşan sürelerle resmi tatillerde çalışılan sürelere ek mesai ödenmesi gerektiğiyle ilgili onay alındığı anımsatıldı.

Kamu hastanelerinde, Merkezi Cezaevi’nde, Sivil Havacılık Dairesi’nde, gümrüklerde, limanlarda ve buna benzer birçok kamu kurumunda çalışan kamu görevlilerine vardiya veya rotasyon çalışması durumunda yasal hakları olan brüt asgari ücretin %15’i oranında vardiya veya rotasyon ödeneği ödendiği ve bu şekilde çalışan kamu görevlilerinin aylık çalışma devresini aşan sürelerle resmi tatillerde çalışılması durumunda da bu ödenekten ayrı yasa gereği ek mesai ödendiğini vurgulanan açıklamada, bu iki ödeneğin birbirinin yerine ikame edilebilecek ödenekler olmayıp yasa gereği ikisi içinde ayrı ayrı ödeme yapılmasının öngörüldüğü belirtildi.

“PERSONEL DAİRESİ’NİN RESMİ GÖRÜŞÜNÜN DİKKATE ALINMAMASI YASALARA AYKIRI”

KTAMS açıklamasında “Hal böyleyken hükümetin başı olan Başbakanlık’a bağlı Personel Dairesi’nin resmi görüşünün dikkate alınmayarak rotasyon çalışan ajans personeline rotasyon ödeneği ödenmemesi yasalara aykırı olup sendikamızca bu durum kesinlikle kabul edilebilir değildir” denildi.

“7 AYDIR BİRÇOK GÖRÜŞME YAPILDI”

Ajans personelinin yasal hakkı olan bu ödeneğin verilmesi adına yaklaşık 7 aydır gerek hükümet yetkilileri, gerekse TAK Yönetim Kurulu ile sendika olarak birçok kez görüşme gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, son olarak ise Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile görüşerek sorunun ivedi olarak çözülmesini talep ettiklerini hatırlattı.

KTAMS açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:

“Üzülerek görmekteyiz ki hiçbir hükümet yetkilisi aylardır yaşanan bu yasa dışılığa dur diyememiştir. Bu çerçevede Türk Ajansı Kıbrıs kurumunda örgütlü olan sendikamız KTAMS, üyelerimizle yaptığımız değerlendirmede mevcut çalışma şekli ile rotasyon çalışan ajans personeline yasa gereği öngörülen rotasyon ödeneğinin verilmemesi nedeniyle ajansta, haklarımız alınıncaya kadar rotasyon ve ek mesai çalışmama eylemi başlatma kararı almıştır.”