Özlem Güran

Türk Ajansı Kıbrıs’ta (TAK) örgütlü Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) ve Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) ile Gazeteciler Birliği, "hükümetin baskısıyla Reddediyoruz Platformu’na sansür uygulandığı” gerekçesiyle bugün eylem yapıp, olayı protesto etti.

4 sivil örgütü, Reddediyoruz Platformu’yla ilgili haberlerin sansürlendiğini ve sansür için çalışanlara baskı yapıldığını kaydedip hükümeti, kınadı.

Örgütler “sansür uygulanmasından” TAK çalışanlarının da rahatsızlık duyduğunu ve bu olayı desteklemediklerini ifade etti.

Eylemde, KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, Basın Sen Genel Sekreteri Çağdaş Öğüş ve Gazeteciler Birliği Eğitim Sekreteri Zafer Kodan birer konuşma yaptı.

Eylem sırasında Gazeteciler Birliği “Emir Eri Değil, Gazeteciyiz” yazan bir de pankart açtı.

KAPTAN: “BU ANTİ-DEMOKRATİK ANLAYIŞI TAK ÇALIŞANLARIYLA BİRLİKTE REDDEDİYORUZ”

KTAMS Başkanı Ahmet Kapan, konuşmasında, “Benim duymak istediklerimi, benim söylediklerimi yazacaksınız, ya da konuşacaksınız” zihniyetinin 1950-60’lı yılarda ülkede var olduğunu kaydetti.

Kaptan,  “Birileri devlet kurduk diyor, demokrasiden bahsediyor ama birilerini rahatsız edecek ve demokrasinin katledildiğini  haykıran sesleri susturmaya çalışacaklar. Doğru habercilik yapacak kişilerin kalemine kelepçe vurarak, susturarak bunu engellemeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Ahmet Kaptan, böyle bir anti-demokratik anlayışı TAK çalışanlarıyla birlikte reddettiklerini, kabul etmediklerini vurguladı.

DİLEK: “TAK’IN TALİMATLA HABER YAPMASININ ENGELLENMESİNİ KINIYORUZ”

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de konuşmasında, özgür basının önemine işaret etti ve gençlerin mücadele verdiği bir konuda toplumu aydınlatma adına haber yapma görevi olan TAK Ajansı’nın talimatlarla haber yapmasının engellenmesini kınadı.

Dilek,  “Reddediyoruz Platformu”nun faaliyetlerini duyuran haberlerin sansürlenmesi ve kamufle edilmesi konusunda talimat verenleri eleştirerek, “TAK Ajansı bu ülkenin özel sektörün haberciliğine büyük katkı yapan ve şeffaf, dürüst, tarafsız yayın yapması gereken bir haber kuruluşudur. Kurum çalışanlarının baskı altında kalmadan doğru habercilik yapabilmesi için gerekeni yapmak bizim boynumuzun borcudur” diye konuştu.

Sami Dilek, kurulacak koordinasyon ofisiyle ilgili endişeli olduklarını belirterek, topluma bu ofisin ne amaçla kurulacağı yönünde doğru bilgi verilmesini istedi. Dilek, hükümetin gençlerin eylemine kulak vermesi gerektiğini de söyledi.

1466423290.jpg

ÖĞÜÇ: “MESLEKTAŞLARIMIZIN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAMA YÖNÜNE GİDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ”

Basın Sen Genel Sekreteri Çağdaş Öğüç de konuşmasında,  ifade özgürlüğüne karşı yapılacak herhangi bir harekete karşı olduklarını vurguladı  ve TAK’da yaşanan olayı kınadı.

2016 yılında 1990’daymışız gibi kısıtlamalarla TAK’ı susturmaya çalışmanın ancak  kurumu komik duruma düşürdüğünü savunan Öğüç, sosyal medyanın durumunun ortada olduğunu ve TAK yayınlamasa da haberlerin yayıldığını ve duyurulduğunu söyledi.

Öğüç, meslektaşlarının ifade özgürlüğünü kısıtlama yönüne gidilmesinin kabul edilemez olduğunu da dile getirdi.

KODAN: “BU ORTAÇAĞ ZİHNİYETİ ORTADAN KALKSIN”

Gazeteciler Birliği Eğitim Sekreteri Zafer Kodan da konuşmasında, en hassas oldukları ve üzerinde durdukları noktalardan birinin sözlü anlatım ve ifade özgürlüğü olduğunu dile getirdi. Kodan, mesleki bir örgüt olarak olmazsa olmazlarının insanların özgürce kendini ifade edebilmesi, gazetecilerin de bunu takip edip dile getirmesi olduğunu vurguladı.

TAK’da yaşanan sansür olayının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Kodan, “Bunu reddediyoruz, kınıyoruz” dedi.

Kodan siyasetin TAK’ın  gazetecilerin özgürce işlerini yapması, siyasetin TAK’ın üzrinden elini çekmesi gerektiğini kaydetti. TAK çalışanlarının mesleklerini icra ederken ne yapmaları gerektiğini  gayet iyi bildiklerini söyleyen Kodan, “Gençlerin de söz söyleme ifade etme hakkını ellerinden almasınlar, bu ortaçağ zihniyeti ve karanlık düşünce ortadan kalksın, yanlıştan dönülsün” diye konuştu.