Birleşik Taksiciler Birliği, sektörde yaşanan sorunların en erken zamanda çözülmesi için hükümete 20 Nisan’a kadar süre verdiklerini belirterek, “sorunların çözümü için adım atılmazsa eylem kaçınılmaz olacak” dedi.

Birleşik Taksiciler Birliği yazılı açıklama yaparak, sektörün sorunları ve çözümüne ilişkin taleplerini açıkladı.

Taksicilerin uzun yıllardan beridir bir takım sorunlar yaşadığı belirtilen açıklamada, hükümetlere sorunları hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez iletmelerine rağmen hiçbir soruna çözüm bulunulamadığı belirtildi.

TALEPLER

Birlik, hükümetten bu sorunların bir an önce çözülmesini talep ederek, bu sorunlar ve talepleri şöyle sıraladı:

“Oteller, casinolar ve turizm acenteleri kiralık araçlarla kaçak taşımacılık yapmaktadır, bunların derhal engellenmesi gerekmektedir. 

Otobüslerin, dolmuşların ve KIB-HAS’ın güzergahlarının düzenlenmesi gereklidir. 

Turist taşımacılığı için T izni verilen 9 koltuklu araçlar taksicilik sektörüne darbe vurmaktadır. Çünkü 9 koltuklu araçların birçoğu araç muayeneden geçtikten sonra bazı koltukları sökülerek, bu araçlarla kaçak olarak taksicilik yapılmaktadır.

Bu nedenle turist taşımacılığı için T izninin 9 koltuklu araçlar yerine 14 koltuk ve üzeri araçlara verilmesini talep etmekteyiz. Nitekim Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı İzin Kurulu tarafından 11 Nisan 2014 tarihinde bu karar alınmış olmasına rağmen, bir türlü uygulamaya sokulmamıştır. Bunun uygulanmasını talep etmekteyiz.” 

Birleşik Taksiciler Birliği, Ulaştırma Bakanlığı’nın “Yolcu Taşıyan Araç Mesleki Sürücü Belgesi Verilmesi ve Uyulması Gereken Kurallar Tüzüğü”nde değişikliğe gittiğini de belirterek, Bakanlar Kurulu’ndan geçerek uygulamaya giren bu tüzüğe göre; “KKTC vatandaşı olan veya yabancı uyruklu olması halinde en az altı kez aralıksız olarak yenilenmiş çalışma izni ve en az 5 yıllık KKTC sürüş ehliyetine sahip olan kişilere mesleki sürücü belgesinin verileceğinin” ifade edildiğini kaydetti.

Birlik, ancak İzin Kurulu’nda temsiliyeti olan Birleşik Taksiciler Birliği’nin görüşü alınmadan Ulaştırma Bakanlığı tarafından ilgili tüzükte değişikliğe gidildiğini belirterek, buna göre, en az 6 kez aralıksız olarak yenilenmiş çalışma izni yerine 1 yıllık çalışma izni olmasının mesleki sürücü belgesinin verilmesi için yeterli olduğunu ifade etti.

Birleşik Taksiciler Birliği, bu tüzüğün bu şekilde kalmasına kesinlikle karşı olduğunu belirterek, “Bu konuda daha fazla sessiz kalma niyetimiz yoktur. Bu sorunların en erken zamanda çözülmesi için adım atılmaz ise eylem kaçınılmaz olacaktır. Birleşik Taksiciler Birliği olarak tüm bu sorunların çözümü için hükümete 20 Nisan’a kadar süre veriyoruz” dedi.