1 Mayıs İşçi Bayramı, Kuzey ve Güney Kıbrıs'taki bazı sendikaların organizasyonuyla, bu akşam Lefkoşa'da ara bölgedeki Taksim Sahası'nda kutlandı.

"Dayatmalara Hayır! Ortak Vatan İçin Ortak Mücadele" ana temasıyla düzenlenen etkinlikte, emekçilerin birlik ve dayanışma mesajı yanında, ayrımcılığa, kemer sıkma politikalarına, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe karşı; sosyal kazanımları koruma ve Kıbrıs’ta çözüm ve yeniden birleşmeyi destekleyen mesajlar verildi.

Konuşmaların yapıldığı etkinlikte İki Toplumlu Koro da şarkılar seslendirdi.

Etkinliğe Başbakan ve CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bazı bakanlar, CTP-BG ve TDP'den bazı milletvekilleri,TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan; Güney Kıbrıs'tan ise eski Başkanlardan Dimitris Hristofyas, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, AKEL Avrupa Parlamentosu Milletvekili Neoklis Silikiotis ve diğer bazı siyasilerle çok sayıda sendikacı ve emekçi katıldı.

DEV-İŞ, PEO, KTÖS, KTOEÖS, BES, KTAMS ve KOOP SEN’den oluşan organizasyon komitesine adanın kuzeyinde ve güneyinde faaliyet gösteren 50'yi aşkın sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti etkinliğe katılarak destek verdi.

Taksim Sahası'ndaki ortak 1 Mayıs etkinliğine KKTC'den katılanlar saat 17.00'den itibaren pankart, bayrak, tişört ve şapkalarıyla Kuğulu Park'ta toplandı.

Kortej buradan hareket ederek Şehitler Abidesi, Girne Kapısı, Girne Caddesi, mahkemeler güzergahını izleyerek Ledra Palace'a yürüdü. Güzergah boyunca sloganlar atıldı, marşlar söylendi.

Polisin Ledra Palace sınır kapısında aldığı önlemler sayesinde 1 Mayıs etkinliğine katılanlar yığılma yaşanmadan ara bölgeye geçti ve Güney Kıbrıs'taki sendikaların kortejini beklemeye koyuldu.

Saat 19.00 sıralarında Kıbrıslı Rumların da gelmesiyle saha içine girildi ve etkinlik Türkçe ve Rumca sunuş konuşmalarıyla başladı.

1430508381.jpg

KRİTSİS: "KIBRIS'TA 1 MAYIS KUTLAMASININ 90'INCI YILDÖNÜMÜ"

PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis, etkinlikte yaptığı konuşmaya, "Emekçilerin küresel mücadele ve sınıfsal dayanışma gününü ona yaraşan coşkuyla kutlamak için bu yıl da buradayız" diyerek başladı ve Kıbrıs'ta ilk 1 Mayıs kutlamasının 1925'te yapıldığını, bu yıl 90. yıldönümü olduğunu söyledi.

Kritsis, öncü Kıbrıslı Türk ve Rum devrimci işçilerin 1 Mayıs'ın kızıl bayraklarını birlikte dalgalandırdığını, enternasyonalizm ve sınıf kardeşliği ruhuyla cesaretle ilerlediğini anlattı.

Emperyalizme karşı mücadele veren halklara dayanışma belirten Pambis Kritsis, Kıbrıs işçi sınıfının kahramanlarının önünde saygıyla eğildiklerini, onlardan güç ve cesaret aldıklarını vurguladı.

"Ortak sınıfsal kimliğimiz, barış ve ortak vatan için ortak vizyonumuz bizi birleştirdiği için hepimiz bu akşam tekrar buradayız" diyen Pambis Kritsis, "BM kararlarında belirtildiği şekilde siyasi eşitliğin olacağı, tek egemenlikli, tek uluslararası kimlikli ve tek vatandaşlıklı bir devleti öngörecek iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü için mücadeleye istikrarlı bir biçimde devam ettiklerini" söyledi.

PEO Genel Sekreteri Pambis Kritsis, müzakere sürecinin yeniden başlayacağının ilan edilmesini selamlayarak "Bu süreci destekliyoruz. Ülkemiz ve halkımız açısından umut dolu ve daha iyi bir gelecek için tek yol görüşmelerdir" dedi.

"AKINCI'NIN ZAFERİ BÜTÜN KIBRISLI YURTSEVERLERDE UMUDU YENİDEN CANLANDIRDI"

Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Mustafa Akıncı'nın zaferinin sadece Kıbrıslı Türklerde değil, bütün Kıbrıslı yurtseverlerde umudu yeniden canlandırdığını, çünkü çözüm ve yeniden birleşmenin herkesin ortak hedefi olduğunu ifade eden Kritsis, değişimin umut verdiğini belirtti.

Kritsis, çözümün çok geciktiğini belirterek, "İki liderden gerekenleri yapmalarını, sonuca varılması için görüşme masasında bugüne kadar sağlanmış olan görüş birliklerini dayanak alıp samimiyetle çalışmalarını talep ediyoruz" diye konuştu.

Küreselleşmiş kapitalizmin krizinin tüm dünyada sosyal çelişkileri keskinleştirip eşitsizlikleri ve ayrımcılıkları arttırdığına işaret eden Kritsis, Güney Kıbrıs'ta da "Troyka ve muhafazakâr güçlerin memorandum aracılığıyla halk düşmanı neoliberal reçeteleri dayattıklarını" söyledi.

İşsiz sayısının 80 bini geçtiğini, iki gençten birinin işsiz olduğunu, binlerce emeklinin yoksulluk içinde, 45 bin insanın yardımlarla yaşamak zorunda kaldığını anlatan Kritsis, tüm bunlara rağmen Troyka'dan iyi not aldıkları için hükümetin ve neoliberal savunucularının bayram ettiğini kaydetti.

"Kıbrıslı Türklerin de Türkiye tarafından dayatılan benzer önlemlerle benzer zorlukları yaşadığını bildiklerini" söyleyen Kritsis, "Bu koşullarda, tek onurlu seçenek, neoliberal reçetelere karşı halkın ve emekçilerin tepki ve direnişini örgütlemektir" dedi.

Üyesi oldukları Dünya Sendikalar Federasyonu'yla daha iyi ve daha adil bir dünya için güçlerini birleştirdiklerini kaydeden Kritsis, "Şikago’nun öncü kahraman işçilerinin emanetlerine sarsılmaz inançla, kızıl bayraklarımızı yükseklerde dalgalandırmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

1430508213.jpg

"ORTAK VATAN"

Kritsis konuşmasını "Çünkü bizim hayal ettiğimiz dünya, bizim hayal ettiğimiz Kıbrıs, sefaletin ve memorandumların Kıbrıs’ı değil, yabancı orduların ve tel örgülerin Kıbrıs’ı değil, barışın ve sosyal adaletin Kıbrıs’ıdır. Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk, Ermeni, Maronit ve Latin, bütün evlatlarının ortak vatanı, yeniden birleşmiş Kıbrıs’tır" sözleriyle tamamladı.

FELEK: "DÜNYADAKİ İŞÇİLERLE SESİMİZİ BİRLEŞTİRMEK İÇİN BURADAYIZ"

Dev-İş Genel Başkan Vekili Hasan Felek ise konuşmasında, günlük çalışma süresinin 8 saat olması için verilen mücadeleyi, 1948'de CMC madeninde Kıbrıslı Türk ve Rum emekçilerin 1 Mayıs'ı kutlamak için verdikleri mücadeleyi, öldürülen, tehdit edilen işçi önderlerini anmak ve tüm dünyadaki işçilerle seslerini birleştirmek için etkinlikte bir araya geldiklerini söyledi.

Felek, Türkiye'deki işçi sınıfına destek belirttiği sırada "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları atıldı.

Dünyada emek-sermaye çelişkisinin devam ettiğini, sermayenin karı artarken, işsizlik ve yoksulluğun yükseldiğini vurgulayan Hasan Felek, çalışanların haklarının ellerinden alınmak istendiğini belirtti.

Felek, mültecilerin ölüm yolculuklarına çıktığını ifade ederek, bu insanlık dışı trajediye seyirci kalanları kınamaya devam edeceklerini vurguladı.

"BİRLEŞME VE ÇÖZÜM İÇİN MÜCADELEYE DEVAM"

Mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Hasan Felek, Kıbrıs'ta bölünmüşlük sürerken halkın kazanımlarının kalıcı olamayacağını; o yüzden birleşme ve çözüm için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

1430508291.jpg

"AKINCI'NIN BARIŞ GÜÇLERİNİN SESİ OLACAĞINA İNANIYORUZ"

Barıştan, federal bir Kıbrıs'tan yana olan Mustafa Akıncı'nın başarısını kutlayan Dev-İş Genel Başkanı Vekili Hasan Felek, önümüzdeki günlerde başlayacak müzakerelerde Akıncı'nın barış güçlerinin sesi olacağına inandıklarını ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin Cumhurbaşkanlığı seçimindeki tercihleriyle nefret söylemlerini reddettiğini belirten Felek, adanın yeniden birleşmesinin hedefleri olduğunu, federal, birleşik bir Kıbrıs için mücadeleye istikrarlı şekilde devam edeceklerini vurguladı.

Hasan Felek, barışçıl bir anlaşmanın tek yolunun görüşmeler olduğunu belirterek, Mustafa Akıncı'nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle müzakerelerin yeniden başlayacak olmasını desteklediklerini söyledi.

Felek, "Türkiye'den dayatılan ekonomik önlemler paketi ile Troyka'nın paketinin bedelini biz emekçiler ödüyoruz" dedi.

Dayatmalara boyun eğmeyeceklerini ve ortak mücadeleye devam edeceklerini dile getiren Felek, "Göç yasasına dur demek, asgari ücretin sefalet ücreti olmaması, özelleştirmeleri engellemek için" mücadeleyi örgütlü ve disiplinli şekilde yürüteceklerini bildirdi ve dayanışma çağrısı yaptı.

NAZIM HİKMET'TEN VE YANNİS RİTSOS'TAN ŞİİRLER... İKİ TOPLUMLU KORO'DAN ŞARKILAR

Konuşmaların ardından Nazım Hikmet'ten ve Yannis Ritsos'tan şiirler okundu, ardından da İki Toplumlu Koro "Give peace a chance" (barışa bir şans ver) şarkısıyla başlayan bir dinleti sundu.

Taksim Sahası'ndaki 1 Mayıs etkinliğine katılan Kıbrıslı Türkler, Ledra Palace sınır kapısından KKTC'ye geçişlerinde de polisin aldığı önlemler sayesinde işlemlerini kolayca yaptırdı. Lefkoşa Polis Müdürü Barbaros Savaşçı'nın da Ledra Palace'taki polis karakolunda olduğu görüldü.

1430508467.jpg

1430508964.jpg

1430509092.jpg

1430509264.jpg

1430509300.jpg