Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) yetkili organları bu akşam yaptığı toplantıda, yeni hükümeti kurma görevinin Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu’ya verilmesini önerme kararı aldı.

CTP-BG Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) ardından Parti Meclisi de Genel Başkan Mehmet Ali Talat başkanlığında yaptığı toplantıda, yeni hükümet konusunu değerlendirdi.

MYK’da Cumhurbaşkanı’na hükümeti kurmakla görevlendirilmek üzere Ömer Kalyoncu’nun önerilmesi kararı alınırken, karar Parti Meclisi’nin de onayına sunuldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından olağanüstü kurultay kararı alan CTP-BG’de, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu genel başkanlığa yeniden aday olmamış; 14 Haziran’daki olağanüstü kurultayda Genel Başkanlığa Mehmet Ali Talat seçilmişti.

Talat, göreve gelmesinin ardından, yeni hükümetle ilgili çalışmalar tamamlanana kadar Özkan Yorgancıoğlu’ndan başbakanlık görevine devam etmesini istemişti.

Talat, bu süreçte önce hükümet programını hazırlayıp sonra koalisyon görüşmelerine başlayacaklarını; Başbakan’ın kim olacağına da partinin karar vereceğini ve Cumhurbaşkanı ile istişare edeceklerini söylemişti.

TALAT: “PARTİLERLE GÖRÜŞMELER GELECEK HAFTANIN İLK GÜNLERİNDE BAŞLAYACAK”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Girne Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu’yu başbakan adayı olarak önerme kararı aldıklarını, ancak takdirin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’da oluğunu söyledi.

Partilerle görüşmelerin hafta başında başlayacağını da söyleyen Talat, yeni hükümet kurulana kadar Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığındaki hükümetin göreve devam edeceğini yineledi.

CTP-BG’nin 4 saatlik MYK ve yaklaşık 2 saatlik Parti Meclisi toplantısının ardından basına açıklama yapan Talat, hükümet kurma çalışmalarınıGirne Milletvekili Ömer Kalyoncu’nun yürütmesi yönünde  karar alındığını söyledi.

Kısa bir süre içerisinde hükümet taslak programı çerçevesinde partilerle görüşmeler yapılacağını söyleyerek, bu görevde temel sorunların çözümü için MYK’nın yetkilendirildiğini ifade eden Talat, “Temel hedef sürdürülebilir bir yapı ve halkın refahıdır” dedi.

Talat, partilerle görüşmelere önümüzdeki haftanın ilk günlerinde başlayacaklarını da ifade etti.

Hükümet programı ile ilgili taslak çalışmaların devam edeceğini ifade eden Talat, Parti Meclisi ve MYK’nın ortak çalışma yürüteceğini söyledi.

Ülkenin temel sorunlarını çözecek bir hükümet kurulması konusunda kararlı olduklarını dile getiren Talat, “Ülkemizde çok ciddi sorunlarımız vardır.Bu sorunlar aynı zamanda yapısal sorunlardır. Bunlara el atmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Talat,  bir soruya karşılık, yeni hükümet kurulana kadar Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’ndan görevini sürdürmesi konusunda ricada bulunduğunu da söyledi ancak bu sürenin çok uzun olmayacağını kaydetti.

Talat, CTP-BG adına Kalyoncu’yu önereceklerini, ancak takdirin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’da olduğunu sözlerine ekledi.