Karabük Üniversitesi tarafından Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda organize edilen "Kıbrıs Müzakereleri ve Çözüm Süreci" konulu konferansta konuşan Talat, Kıbrıs sorununun geçmişten günümüze kadar gelen tarihsel sürecini aktardı.

Hükumeti ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde sorunun çözümü için yaptığı görüşmeleri ve girişimleri anlatan Talat, dünyada hakkında makale yazılan birçok konu bulunduğunu ama en çok makaleye konu olanın Kıbrıs sorunu olduğunu söyledi.

Talat, 2010'a kadar çok uygun müzakereler yaptıklarından bahsederek, "Çok ciddi ilerlemeler kaydettik. Birleşmiş Milletler 77 sayfalık yakınlaşma kaydı hazırladı. Bugün gelinen nokta bizim 2010 da bıraktığımız noktadan daha geride. Çözüme ihtiyacı olan taraf Kuzey Kıbrıs tarafı. Çünkü Kıbrıs Rum tarafı AB, BM üyesi. Kuzey Kıbrıs tarafı çok etkili ve dinamik çalışma içerisinde olmalı. Dünyayı ikna etmek durumundadır. Tabi ki çözüm tek taraflı olmaz. Uluslararası toplumu çözümü istediğimize ikna etmeliyiz" diye konuştu.

Karabük Vali Vekili Erkan Çapar, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Samit Tokmak, Emniyet Müdürü Serhat Tezsever ve Kıbrıs gazilerinin katıldığı konferansta, öğrenci ve akademisyenlerin sorularını yanıtlayan Talat, konferansın ardından Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal'ı makamında ziyaret etti.