Gürsel Karagözlü

Yeşilırmak- Yedidalga Üreticiler Birliği tarafından düzenlenen  Üçüncü Verigo Üzüm Festival, dün saat 10.00’de  kortejle başladı. Yedidalga Parkı’ndan festival alanına davul-zurna eşliğinde gerçekleştirilen kortej yoğun ilgi gördü. Kortejin ardından açılış konuşmaları yapılarak festivalin startı verildi.

Festival, bugün de çeşitli etkinliklerle gün boyunca, Yedidalga Halk Plajı’nda devam edecek.

Festivalin, açılış konuşmasını yapan Yeşilırmak- Yedidalga Üreticiler Birliği Başkanı Cavit Atalar, Yedidalga ve Yeşilırmak köylerinin KKTC’nin en büyük üretim bölgesi olduğuna işaret ederek, festivali, verigo üzüm üretimini artırmak, kültürel mirası geleceğe taşımak ve yerli ürünleri alıcıyla buluşturmak  amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Yedidalga Muhtarı Güner Sergil de bölge üreticilerinin bilinçli bir üretime geçtiğine dikkati çekerek, Yedidalga’da üretilen verigo üzümün rahatlıkla tüketilebileceğine vurgu yaptı.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ise bölgenin ülke genelindeki az nüfusuna göre büyük bir üretim yaptığını belirterek, belediye olarak yerli üretimi destekleyen ve geliştiren etkinliklere katkı koymaya devam edeceklerini söyledi.

Güzelyurt Kaymakamı Tevfik Direnç de ülkemizdeki ürünlerin ülke içinde ve yurt dışında pazarlanmasının önemine işaret ederek, bölgedeki su kaynaklarının üreticilere daha verimli şekilde ulaşması için çalıştıklarını kaydetti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise üreticilerin sorunlarının çözülmesinin önemine vurgu yaparak, festivalin hayırlı olmasını diledi.

Talat: Çözüm bölgenin önemini arttıracak

2.’nci Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat da ülkemizde üretimin düzgün planlamaya ihtiyacı olduğunu kaydederek, üretimin sertifikalandırılması, hal yasası gibi konuların üretici kadar tüketici sağlığı için de önemli olduğunu söyledi.

Talat, Kıbrıs sorununun kritik günlere doğru ilerlediğini belirterek, eğer çözüm yolu açılacaksa, bölgenin öneminin giderek artacağını ve üretimin geliştirilip yeni şartlara adaptasyonu için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

Eroğlu: Toprağa sahip çıkılması memnuniyet verici

3.’ncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da bölge insanının üretimine ve toprağına sahip çıkmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Bu tip festivallerle ürünlerin tanıtıldığını kaydeden Eroğlu, festivalin, giderek azalan verigo üzüm üretiminin artmasına katkı sağlamasını diledi.

Konuşmaların ardından Seç-Der ve Lefke Belediyesi Halk Dansları ekipleri Halk Dansları gösterisi sunuldu ve kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi.